JUPP: "Coman kivételes játékossá válhat. De Bruyne-ért mindenem odaadnám"

Forditotta: 

A KICKER egyik napokban megjelent száma egy monumentális Heynckes-interjúval indul. Az írás második részében Jupp az egyes játékosokról mondja el véleményét, sok-sok érdekes meglátással. Az első részt itt olvashatjátok.

KICKER: Mely játékosok alkalmasak vezéregyéniségnek?
JUPP: Van pár régi motoros a csapatban. Az őszi szezonban Robben meghatározó játékos volt. Ha Boatengnek sikerül újra elérni a legjobb formáját, akkor Mats Hummelsszel együtt vezérekké válhatnak. Javi Martíneznek többet kell adnia magából. Ezeket a folyamatokat kell segítenem. Továbbá senkinek nem kellene azt a hibát elkövetni, hogy Ribéryt és Robbent alábecsülik. Mindketten bizonyítani akarnak - még utoljára. Ahogy Franck az optimális erőnlét elérését szem előtt tartva edz - az fantasztikus! Mindketten élvezik a teljes támogatásom .

Neuer nélkül van esély a végső sikerre?
Belátható időn belül vissza fog térni. Pontos időpontot azonban nem neveznék meg.

Időközben Sven Ulreich többé vált mint egy cserekapus, Ön szerint is?
A Kicker az őszi szezont követő rangsorolásban tökéletes értékelést adott neki: nemzetközi klasszis. A srác fantasztikus fejlődésen ment keresztül, így Neuer felépülését nem sürgeti semmi. Megmondtam Manuelnek, hogy annyi időt szánjon a felépüsére, amennyit csak kell. Nem lehetek türelmetlen, hiszen ő játékosként és emberként is túl értékes. Ez a sérülés nem újulhat ki.

Bodo IIllgner a Kickerben azt ajánlotta, hogy Ulreichot nevezni kellene a VB keretbe. Egyetért vele?
Ez egy korábbi klasszis kapus véleménye. Nem fogok egyetlen játékost sem agyondicsérni, hogy a VB keretbe kerüljön, de ha Ulreich így folytatja biztosan meg lesz a lehetősége, hogy odakerüljön. Fél évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna erre egyáltalán gondolni is.

Van olyan játékos, vagy játékosok akire azt mondja, hogy fejlődnie kell a tavasz folyamán?
Csapatként kell javulni: a saját térfelünkön való játékban, kompaktság és védekezést tekintetében. A támadásainkat pedig tökéletesíteni kell.

Arturo Vidal újra úgy játszik, ahogyan azt várja tőle. Mondhatni, hogy  a jövőjéért küzd?
Nagyon aktív, sokat fut, élvezi a játékot és eltökélt. Bízok benne, hogy olyan fél évet tud majd maga mögött, amire azt lehet mondani, hogy ez a régi Vidalt idézte.
2019-ig van szerződése  és nincs rajta nyomás. Ha igazán jól játszik, akkor akár lesz lehetősége másik klubnál folytatni, de akár a Bayern is elgondolkodhat majd a szerződése meghosszabbításán. Ehhez viszont olyan teljesítményt is kell nyújtania.

Müller csak 4 gólt szerzett 19 tétmeccsen, ebből 9-szer végig a pályán volt. Elegendő ez tőle?
Érkezésemkor még sérült volt. Az, hogy előtte mit nyújtott, azt nem tudtam befolyásolni. Biztosra veszem, hogy Thomas meg fogja találni az igazi formáját, annál is inkább, hogy jön a VB. Tudja, hogy van konkurenciája a csapaton belül és nem dőlhet hátra. Emellett tudja, hogy nálam fontos a teljesítmény, ez határozza meg, hogy ki játszik. 

Melyik poszt az optimális számára?
A csatár mögötti poszt nem igazán létezik nálunk. Jobb szélen és a középső középpálya jobb oldalán tud játszani.

Hogyan hozta Jamest formába?
Napról napra látható, hogy hihetetlenül jól érzi magát itt. Teljesen beilleszkedett és tudja, hogy ő is követhet el hibákat és azt is, hogy nem a teljesítménye miatt van az, ha lecserélem. Jó a kommunikációnk. Nagyon elégedett vagyok vele és remélem, hogy még jobb lesz.

Miben tud fejlődni még?
Mindig is gólveszélyes volt, így nálunk játszva még több labdát kellene a hálóba juttatnia. Mondtam is neki, hogy ezt várom tőle. Remek lapos lövései vannak, gyönyörűen csavarja a labdát, a szabadrúgásokat és a szögleteket. James nagyon alázatosan játszik a csapat érdekében, sokat fut, ahogyan azt a statisztikák is bizonyítják. Csak még a befejezésnél hiányzik az utolsó löket. Illetve a robbanékonyságán még kicsit javíthatna.

Mit kell Alabának tennie, hogy véget vessen ennek a stagnálásnak?
Hosszú ideig sérült volt. De bizakodó vagyok, hogy visszatalál a régi önmagához. Neki most aprólékos munkára van szüksége. Pontosan tudja, ha nem nyújtja az elvárt teljesítményt, más fog játszani helyette. Ha igazán kimerült akkor kihagyom és adok neki egy kis pihenőt.

Mi hiányol a cseréjétől, Juan Bernattól??
Néha több agresszivitást várnék tőle. Ennek ellenére remek játékos, aki meg fogja kapni a lehetőséget.

Wagner Lewandowski cseréje vagy konkurenciája?
Bármi lesz, meg fogja kapni a lehetőséget. A kritérium ami alapján ítélek, az a teljesítmény. Ez dönt arról, hogy marad-e szimplán a helyettese, vagy a konkurenciájává tud válni.

Egyszerre mindketten is pályán lehetnek?
Természetesen, ha egy megtermett, jól fejelő játékosra lesz szükségünk Lewa mellett.

Előny az, hogy a nagy öregek, Ribéry és Robben a szerződéshosszabbításért küzdenek?
Egyrészről pozitív, másrészről az én időmben mindketten abszolút profik voltak, bár Francknak volt  egy-két kihágása. Ő és Arjen példakép lehet minden játékos számára. Üdvözlendő, hogy ha ezzel az eltökéltséggel érik el a szerződéshosszabbítást. Számomra nem a kor a döntő, egyedül csak a teljesítmény és  a munka iránti szenvedély - ez mindkettejükben megvan. Arjen egy abszolút profi, Franck pedig egy igazi szenvedélyes grundfocista.

Mit ajánlana a klubnak ezzel a kérdéssel kapcsolatban?
Meg kell várnunk először, hogy mit mutatnak a tavasz folyamán. Ha megkérdezik a véleményem a klubnál, akkor majd elmondanom.

Melyik fiatal játékosa nyűgözi le leginkább, Joshua Kimmich, Niklas Süle, Kingsley Coman vagy Corentin Tolisso?
Comannak még csiszolnia kell az alapképességét, a sprintelés közbeni cselezést. De látom az akaratot benne, hogy jobbá váljon, például a beadásokat tekintve, vagy, hogy felnézzen mielőtt megjátssza a labdát. Kingsley egy kivételes játékossá válhat.

Akár Ribéry és Robben szintű is lehet?
Ez majd elválik. Viszont boldog vagyok, hogy van egy ilyen fiatal játékosom, aki időközben már javulni is tudott. Mióta itt vagyok robbanásszerűen fejlődik. És ha úgy látom, hogy jobb, akkor bizony játszik is. 

Mennyire sikerült Tolissonak beilleszkednie?
Imponáló a befogadóképessége, az érdeklődése, a törekvése, hogy tanuljon. A gólerőssége az, ami középpályásként kiemeli a többiek közül. Még a beilleszkedési fázisban van.

Maradt Kimmich és Süle.
Josh hatalmas tehetség, de néhány területen még jobbá kell válnia.
Meg kell tanulnia, hogyan ossza be az előrefutásait, hogy maradjon ereje a védekezésre is. Védekezésben mindenképp stabilabbá kell válnia. Süle is remek játékos lesz. Rajta jelenleg is dolgozom, újra és újra megmutatom neki, hogy min kell változtatnia.

Néha kicsit flegma?
Igen-igen. Oltom is mindig, de természetesen csak barátságosan (nevet). Tudja, hogy csak a legjobbat akarom neki. Mondtam már Niklasnak: >>Ha nem foglalkoznék veled, akkor azt jelent, hogy nem érdekelsz, de mégsem vagy közömbös számomra, hiszen hatalmas potenciál rejlik benned, amelyet ki akarok aknázni.<< Vele is jól megértjük egymást.

Egyenértékű konkurencia Boateng és Hummels számára?
Még nem, de mindkettejüknek figyelni kell: Süle kiváló játékos, meg fogja találni a saját útját.

Passzolna ebbe a sorba Leon Goretzka is?
Először igazoljon ide.

A sportigazgató Hasan Salihamidizc azt mondta, hogy minden tervbe beavatják.
...ez remek...

Szüksége van ennek a keretnek egy bombaigazolásra, egy 50 millió euró feletti játékosra?
Mit nevezünk bombaigazolásnak? Paul Pogba 105 milliójába került a Manchester Unitednak: Úgy játszik? Sok mai, állítólagos szuper játékosnak még lenne mit tanunia. A Bayernnek  Sülével, Kimmichhel, Tolissoval vagy éppen Comannal kell az utat bejárnia. Nyilván előbb-utóbb ismét muszáj lesz egy 40-50 milliós játékost venni, de a mai világban kész játékost már nem kapsz 50 millióért. Például Kevin De Bruyne: az előző évben nem játszott olyan jól, de érte odaadnám az utolsó petákomat is. Azon a poszton kell, hogy legyen egy ilyen játékosod. De Bruyne jelenleg egyértelműen Európa kiemelkedő játékosa.

Hol tart az aranygeneriáció (Lahm, Schweinsteiger, Ribéry, Robben stb.) átalakítása?
A srácokkal lélektanilag is dolgozni kell. Először is meg kell őket érteni, aztán elismerést, önbizalmat és biztonságot kell kapniuk. Ezt a folyamatot egy edzői stábnak kell követnie. Például Serge Gnabry, akivel, amikor visszajön, tudatosan kell dolgozni, vagy a szintén kölcsönadott Renato Sanchessel. Ő egy tényleges tehetség, mondhatnak, amit akarnak. Ezeket a fiatal tehetségeket be kell vezetni a nagybetűs futballba.

Mit jelent ez?
A művészet, a legmagasabb szintű futballt játszani ma nem más, mint: csapatként futballozni, egységben, egészen pontos tervekkel, precíz, tökéletes passzjátékkal és ösztönösen kivitelezett mozgásokkal, az egész szerkezetben. Ehhez mindenkinek ébernek kell lennie. Én adom a személyem hozzá.

Azért a szezon második felében kemény döntéseket kell hoznia: Nehezére esik olyan játékosokat, mint Ribéry vagy Robben a kispadra ültetni?
Nem. A Dortmund elleni kupameccsen is meg volt beszélve Franckkal, hogy lecserélem egy óra után.

Ennek ellenére ő tovább akart játszani. Tartott a nyilvános tiltakozástól, amikor a pad felé tartott?
Nem, teljesen nyugodt voltam.

Mondta neki, amikor Önhöz ért, hogy nem kellene a földhöz vágnia a mezét, mint Carlo Ancelotti irányítása alatt?
Nem. Megöleltem elismerés képen, ahogyan odáig dolgozott. Akár az edzőteremben, akár később az edzőpályán. Megértette, hogy csak a legjobbat akarom neki. Emellett oda kell figyelnem, hogy ilyen hosszú kihagyás után ne szenvedjen izomsérülést. Tisztelnie kell ezt, ahogyan mindenki másnak is. Lecserélés alkalmával a becserélt játékos iránti tiszteletet is meg kell adni. 2013-ban a három csatár, Mandzukic, Gomez és Pizarro példaértékűen viselkedett e tekintetben. Megmondtam a játékosoknak Dohában: Egységes közösségnek kell lennünk, akkor egészen nagy dolgokat érhetünk el.

Ha még nem olvastad az interjú első részét: JUPP: "A BL-ben nem vagyunk favoritok"Bajnokok Ligája: Jupp csapatainak mindig erőssége volt, hogy majdhogynem mindegy ki játszik...
szabi90 Apr 25 - 8:53

Adok-veszek!: Csak a hivataloson találtam, de ott 27 euró. Néztem én...
Gronk Apr 23 - 9:47

AKTUÁLIS MECCS: Én személy szerint kicsit tartalékosabbra vettem volna a mai kezdőt,...
Gronk Apr 21 - 13:25

Free Joomla! template by Age Themes