ULREICH: Nem lenne fair, ha én mennék a VB-re

Forditotta: 
Ulreich olyan kiválóan helyettesítette Neuert, hogy az őszi szezon legjobb kapusának válaszották. De nehéz út vezetett idáig. Az alábbi interjúban szó esik Sven korán elhunyt édesapjáról és az évekig tartó küzdelemről, hogy végre elismerjék.

waz.de: Herr Ulreich, milyen érzés  elsőszámú kapusnak lenni a Bayernnél és ennyi dicséretet kapni?
Sven Ulreich: Jó. Sőt, csodálatos! Ha egy olyan nagy klubnál játszhatsz, mint a Bayern az már önmagában nagyszerű. Élvezem. Az életem azonban nem csak a futballtól függ, ami még számít, az a családom.

Figyelemreméltó a pályafutása. Kiemelkedő tehetségenek számított, nevelőklubjában, a VfB Stuttgartnál korán elsőszámú kapusává vált. A teljesítményét azonban végig kritikák kísérték. Tudja, hogy miért?
Nem, a mai napig sem. Fiatalként természetesen letörtek a hibák, de ez más kapusokkal is megesik. De nálam ezeket valahogy mindig kihegyezték.

Elégtételt érez most?
Nagy lépést tettem előre a Bayernnél, megmutattam, hogy jó kapus vagyok. Soha nem kételkedtem magamban, mindig tudtam, hogy mire vagyok képes. Örülök, hogy most már az elismerést is megkapom. Egy-két kritikus talán észreveszi, hogy mégis tudok valamit.

Éveken keresztül alábecsülték volna?
Talán. De mindig tudtam mire vagyok képes és a saját utam jártam. Mondhatnám úgy is: Az akadályként eléd helyezett kövekből is építhetsz házat.

Edzője, Jupp Heynckes reménytkeltően nyilatkozott arról, hogy akár a 2018-as VB-n is ott lehet. Hisz ebben?
Örülök, hogy így vélekedik rólam. Boldog vagyok, hogy olyan edzőm lehet, mint ő. Sok pozitívat hallottam már Jupp Heynckesről azelőtt is, de élőben átélni az irányítását még nagyszerűbb. Ahogy az emberekkel bánik, ahogyan magával ragadja a játékosokat és jó érzéssel tölti el őket, ilyet még nem tapasztaltam pályafutásom során. Nyilván, ha így nyilatkozik rólam az büszkéséggel tölt el.

Még egyszer: Sven Ulreich ott lehet majd a VB-n?
Persze, miért is ne. De realista vagyok, Németországban sok kapus véd évek óta a legmagasabb szinten.

Európa egyik legjobb klubjánál játszik, pályára léphet a BL-ben. Ezek olyan indokok, amelyek Ön mellett szólnak.
Olyan kapusok, mint Ralf Fährmann vagy Bernd Leno évek óta nemzetközi fronton játszanak. Nem lenne fair, ha egy olyan, mint én menne a VB-re, aki csak pár hónapja van újra benne és csak pár meccset játszott. Ezenkívül pár héten belül véget ér ez. Amint Neuer újra fitt lesz, ő fog játszani én pedig a kispadon ülök.

Tehát úgy gondolja, hogy Neuer időben felépül?
Már letette a mankóit. Abszolút a terv szerint halad. Örülök neki, mert remek srác. A pályán kívül is jól megértjük egymást, nagyra becsülöm. Számomra a világ legjobb kapusa. Amikor Münchenbe érkeztem és megtapasztaltam, hogy edz - hát az fantasztikus volt. Remélem, hogy hamar talpra áll és újra meg tudja mutatni, hogy még mindig a világ legjobbja.

Ön pedig ismét a padra ülne? Nem jött meg az étvágya arra, hogy első számú hálóőr legyen?
Tulajdonképpen ez egy bonyolult szituáció. Egyrészt játszani akarok, másrészt egy remek klubnál vagyok, a családom és én is jól érezzük magunkat a városba. Már 29 éves vagyok, ilyenkor a sporton kívül más dolgok is nagy szerepet játszanak. Talán találok valamit, ami szakmailag és a magánéletben is értelmet nyer és amellett fogok dönteni. Talán maradok a Bayernnél, segítem a csapatot, hogy elérjék a céljaikat. Megegyeztünk, hogy tavasszal összeülünk és megvitatjuk a jövőmet.

A Premier Leauge vonzó cél lenne ?
Mindig is motoszkált a fejembe, mondhatni egy kis álom volt mindig. Ehhez azonban mindennek passzolnia kell.

Lehetne rotáció is? Ön játszik idegenben, Neuer a hazai meccseken.
(Nevet) Úgy gondolom ebbe Manu nem menne bele. Ehhez ő túlságosan ambíciózus. Természetesen mindig játszani akar.

Uli és Rummenigge mindenképp hosszabbítani akar Heynckesszel. Ön is egyetért?
Nem tudok olyat mondani a csapatból, aki ellenezné a dolgot.

Egyszerűen rábeszélik?
Jupp 72 éves, úgy gondolom elég idős ahhoz, hogy el tudja dönteni magától.

A Bayern egy futballvállalat lett, amely az elmúlt évben 600 millió euró árbevételt generált. Azt beszélik, hogy a klub még mindig olyan, mint egy kis család. Igaz ez?
Ha a Säbener Strasse-ra érkezel, mindenki üdvözli a másikat, mindenki ismeri egymást és segíti egymást. A nagyság ellenére az összetartás jellemző. Ez nem csak a szóbeszéd. A klub világszintű, ennek ellenére mégis olyan, mint egy kis család.

Uli Hoeness tényleg az apafigura, aki ezt a Bayern családot összetartja?
Igen. Egyszerűen olyasvalaki, akivel bármikor beszélhetsz, jó kedvet áraszt magából és minden játékost meghallgat. De nem csak a játékosok fordulhatnak hozzá, hanem bárki az alkalmazottak közül. A Bayern Uli gyermeke, ez világosan érezhető.

Labdarúgói karrierje mellett sportmenedzsmenttel kapcsolatos tanulmányokat folytat. Honnan jött az ötlet?
Érdekelt a téma. Ezenkívül profi labdarúgóként sok időd van, ülsz a buszon, vagy a hotelben vagy és azon gondolkodsz: mit csináljak most? Így hát beiratkoztam a nürnbergi egyetem levelező szakára és bemagoltam. Úgy gondolom, hogy 1,7-es átlaggal (Németországban az 1-es a legjobb jegy) végzek.

A freiburgi Nils Petersen legutóbb azt mondta, hogy futballistaként elbutul az ember. Egyetért ezzel a tézissel?
Ha van, ami érdekeljen, akkor épp elég értelmes dolgot tudsz tenni. Tanulhatsz vagy egyszerűen elolvashatsz egy jó könyvet.

A futballvilág alakuása, az őrült összegek egyre abszurdabbá válnak. A kritikusok attól tartanak, hogy a futball egyre inkább eltávolodik az alapoktól. Hogy vélekedik erről?
Oda kell figyelni, hogy mit csinálsz. A futballnak kellene egy struktúra, ami megállítja ezt az irányú fejlődést. A kluboknak jól át kell gondolniuk, hogy ezt az utat akarják-e járni. Ezért is találom a Bayern felfogását jónak, nem hagyják elcsábítani magukat az efajta őrület által, ehelyett az utánpótlást erősítik, saját játékosokra alapoznak.

Ezáltal viszont fennáll a veszély, hogy a Bayern egyre inkább lemarad az olyan csapatoktól, mint a PSG?
Igen, de akkor kell egy másik utat keresni. Az egyik ilyen lehet a saját sztárok kinevelése. Meg kell próbálni egy új Thomas Müllert, vagy Mats Hummelst felfedezni.

Édesapja elhunyt, amikor Ön 12 éves volt. Ő is kapus volt. Mit gondolna most, ha látná, hogy a fia a Bayern elsőszámú kapusa?
Nagy VfB Stuttgart rajongó volt (nevet). Valószínűleg le lenne döbbenve, hogy a Bayernnél játszok. De természetesen támogatott volna, segített volna és biztosan büszke lenne arra, amit elértem. Néha mondom is a feleségemnek: Jó lenne, ha ezt még apám láthatná.
Bajnokok Ligája: Jupp csapatainak mindig erőssége volt, hogy majdhogynem mindegy ki játszik...
szabi90 Apr 25 - 8:53

Adok-veszek!: Csak a hivataloson találtam, de ott 27 euró. Néztem én...
Gronk Apr 23 - 9:47

AKTUÁLIS MECCS: Én személy szerint kicsit tartalékosabbra vettem volna a mai kezdőt,...
Gronk Apr 21 - 13:25

Free Joomla! template by Age Themes