ALABA: "Már nem csupán egy tehetség vagyok"

Forditotta: 

Az osztrák a Bayern stabil játékosai közé tartozik, azonban a legutóbbi, kurier.at-vel készült nyilatkozatában azt sem zárta ki, hogy máshol néz új kihívás elé.

KURIER: Hogyan ítéli meg a jelenlegi formáját?
Alaba: Jól érzem magam. Újra 100%-os állapotban vagyok, azért is, mert sikerült kipihennem a sérüléseimet.

Mikor és miért nem volt 100%-os?
Volt pár tényező, de a tavalyi sérülések játszották a legnagyobb szerepet. Volt ott izomsérülés, bokaszalag szakadás, amely után újra hamar a pályán voltam, talán egy kicsit túl korán is tértem vissza.

Idén 26 éves lesz.
Őrület, nem? Készítettünk már együtt interjúkat, akkor még gyerek voltam.

Nem egy kisgyerek még mindig?
Mindig egy gyerek leszek. Legbelül. Úgy vélem, hogy érettebb lettem és valamelyest másként látom a dolgokat, mint pár évvel ezelőtt.

Gyakran azt mondta: "Még fiatal játékos vagyok, sokat kell még tanulnom." Engedelmével: már nem számít fiatal játékosnak.
Már nem csupán egy tehetség vagyok, ezzel tisztában vagyok. De a legidősebb játékos sem én vagyok. Olyan korban vagyok, hogy sok tapasztalatot gyűjthettem már és meg szeretném tenni a következő lépést a karrieremben. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a Bayernnél megtegyem ezt a lépést, vezéregyéniséggé kell válnom, felelősséget vállalni és a tapasztalataim továbbadni. Főleg a fiatal játékosoknak, akik követnek majd. Úgy gondolom, hogy az egyesület is azt várja tőlem, hogy vezéregyéniséggé váljak.

Ez az Ön személyes célja?
Igen, tovább akarok fejlődni. A pályán és azon kívül is. Ez a velejárója ezen a szinten, ha a legjobbak közé akarsz tartozni.

2021-ig van szerződése a bajorokkal. Hol látja magát 5 éven belül?
Nem változott semmi abból, hogy olyan játékos vagyok, aki megpróbál a közeli jövőt illető célokat kitűzni. Hogy ezeket a célokat, amilyen gyorsan lehet, elérjem és egyáltalán ne az ilyen távoli jövőben gondolkozzak. Természetesen azért elgondolkozom én is: Mi lehetne a pályafutásom után? Azonban nem ezen töröm állandóan a fejem. Azt, hogy 5 év múlva hol fogok tartani nehéz megmondani. Tudom azt is, hogy a futballban nagyon gyorsan történhetnek a dolgok.

Ennek ellenére 1-2 éven belül eljön az a pont, ahol el kell döntenie, hogy a Bayernnél marad, mint Philipp Lahm vagy mást is meg akar élni.
Tudom, hogy el fog jönni az, amikor döntenem kell. Továbbra is nagyon jól érzem magam itt, de azt is el tudom képzelni, hogy más utat járjak be, hogy megtegyem a következő lépést, vagy új kihívást keressek. Erről azonban nem most döntök. Erre a szezonra vannak céljaim, amiket szeretnék elérni, ezért a továbbiaknak nincs még itt az ideje.

Beszéltünk már a fejlődésről. Vannak olyan pontok, amikor azt érzi, hogy nem tud többet nyújtani? Nem tud tovább fejlődni?
Nem gondolkozom így. Minden területen jobbá akarok válni. A mindennapi életben is mindig tanul valamit az ember. Ez így van a futballban is. Azért, mert a futball is folyamatosan fejlődik. Ennek megfelelően alkalmazkodni kell.

Mi volt az elmúlt 8-9 évben a legnagyobb fejlődést a futballt tekintve, mióta profi labdarúgó a Bayernnél?
Azt hiszem, hogy még gyorsabb lett a foci. A szint még magasabb és jobb. Talán azért is, mert én magam is jobb lettem. Nem ám, viccelek csak. Egyre kevesebb hibát engedhetsz meg. Gyorsabb váltások vannak.

Vannak olyan személyes céljai, mint pl. 100 osztrák válogatottság vagy bizonyos számú Bajnokok Ligája meccsen pályára lépni?
A pályafutásom során már sok rekordot gyűjthettem, amelyekre nagyon büszke és hálás vagyok. Ezek olyan dolgok, amelyek nem igazán foglalkoztatnak engem.

Témaváltás: Múlt héten voltak látogatói.
Volt pár látogatóm.

Franco Foda, az osztrák válogatott szövetségi kapitány Münchenben járt Önnél. Ez volt az első találkozásuk?
Igen, ez volt, megismerhettük egymást és hosszasan elbeszélgettünk.

És milyen volt a benyomása?
Nagyon pozitív. Beszélgettünk a fociról is, de amellett másról is.

Mennyi ideig?
Fogalmam sincs, elrepült az idő, de nem volt rövid találkozó.

Beszélt a szövetségi kapitány futballfilozófiájáról?
Igen, bár a megbeszélés tartalmáról nem szeretnék beszélni. De beszéltünk arról, hogy ő hogyan látja a futballt és arról, hogy miként szeretné velünk, mint csapattal járni az utat.

Mondta Önnek, hogy melyik poszton lehet leginkább a csapat hasznára?
Nem. Úgy gondolom, hogy nem is fogja fixen megszabni, legalábbis ahogy nekem lejött. Többet nem mondott konkrétan.

Megérti, ha foglalkoztatja ez a téma a nyilvánosságot és a szurkolókat Ausztriában?
Igen, de nem foglalkozom vele.

Hogyan látja Ön, melyik poszton tudna a leginkább segítségére lenni a csapatnak?
E téren sem sok változott. Nem titok, hogy úgy vélem, hogy a középpályán tudnék leginkább a hasznukra válni. Végül azonban a tréner dönt erről.

És ha balhátvédként számít Önre?
Segíteni fogom a csapatot, ahol a leginkább tudom. Mint mondtam, az edző döntése én pedig a lehető legjobbat fogom nyújtani.

Korábban gyakran hangoztatta, hogy a középpálya közepén tudja elképzelni magát. Most azonban az a helyzet, hogy a Bayern minden évben igazolt erre a posztra. 2017-ben Tolissot és Rudyt, 2016-ban Renato Sanchest, azelőtt Vidalt és Thiagot. Áll még a terv, hogy ott szeretne játszani?
Továbbra sem titok, hogy nagyon jól érzem magam azon a poszton. Mindannyian tudjuk, hogy a Bayernnél a bal szélen nagyon jól működik a dolog, Ribéryvel és Comannal is és hogy ezen a poszton talán a világ legjobbjai közé tartozom.

Mik a céljai a válogatottal 2018-ra?
Meg kell próbálnunk Foda elképzeléseit amilyen gyorsan lehet elfogadni és elsajátítani. Aztán húznunk kell egy vonalat és megpróbálni visszajutni oda, ahol pár évvel ezelőtt voltunk.

Mi kell ahhoz, hogy újra kijussanak egy nagy tornára?
100%-os koncentráció. Az, hogy arra koncentráljunk, hogy mi van a csapatban és ne hagyjuk eltántorítani magunkat ettől az elvárások és a nyomás által, amit külsőleg ránk tesznek. Ez lehet talán az, ami eltérített minket az utunkról. A magadba vetett hit is nagyon fontos lesz.

Mit szól ahhoz, hogy a csapat a jövőben alig fog Bécsben játszani?
Egyrészről kár, mert ott nőttem fel és néhány meccsen hihetetlen atmoszféra volt. Másrészről viszont sok szép stadionunk van, amelyekben sikeresek lehetünk.

Klagenfurtban nem igazán volt meg a szikra.
Talán ez valahol rajtunk is múlik, hogy a támogatást Bécsen kívül is megkapjuk.

Belefogott a zenélésbe. Hogy jött ez az ötlet?
A zene a legnagyobb szenvedélyeim közé tartozik, a családunkban erősen jelen van. Mindig is így volt és így is lesz. Örömet okoz és segít kikapcsolni a futballtól. Vannak játékosok, akik golfoznak, mások horgásznak, lovaik vannak és vannak játékosok, akik szívesen zenélnek.

Kikapcsolódás a futballtól, anélkül, hogy arra gondolna, hogy akár a pályafutása utáni karrierjét is építgeti?
Addig még hosszú út áll előttem. Pillanatnyilag tényleg csak egy hobbi, amely hihetetlen örömet okoz nekem, ki tudok kapcsolni és nagyon jó érzéssel tölt el.

Egyszer akár a testvérével, Rose-Mayyal is színpadra állhat.
El tudom képzelni, azonban nincsenek ilyen tervek. A testvérem nagyon, nagyon jó ebben, és ha én megjelennék, biztos mókás lenne.

Hol hallgathatóak meg a felvételei?
A telefonom lejátszási listái között.

És a szurkolók hol hallhatják?
Idáig tényleg csak magamnak készítettem ezeket. Megjeleníteni ezeket egyelőre nincs tervben.

Meséljen az életéről. Van barátnője?
Jól mondták, ez az én életem és egy olyan téma, amiről nem sokat beszélek.

Talán pár információt csepegtethetne...
A családom nagyon jól van, mindenben támogatnak, ezért nagyon hálás vagyok. Nagyszerű környezet vesz körül a barátaim által, akik gyerekkorom óta velem vannak.

Azt, hogy családcentrikus ember gyakran hangoztatja. Sajátot is szeretne alapítani?
Egyszer biztosan.
Átigazolási hírek: Most olvastam STATISZTIKA : WAGNER NETTO JÁTÉKPERCEI/GÓLJAI JOBBAK MINT MESSIÉ...
speziale Mar 21 - 8:58

AKTUÁLIS MECCS: Én sem tudok mást, csak gratulálni a Lipcsének, teljes mértékben...
Szkafi92 Mar 20 - 17:24

Bastian Schweinsteiger: Megszületett Ana Ivanovics és Bastian Schweinsteiger kisfia. Jó egészséget a...
mpali Mar 19 - 13:03

Free Joomla! template by Age Themes