VIDAL: "Most csak a Bayernre gondolok és arra, hogy elérjük a célunkat"

Forditotta:  Pap Krisztián
Hogy milyen büszke Arturo Vidal arra, hogy a világ egyik legjobb csapatában kulcsszerepe van? Ez látszani fog, minden egyes válaszán! Egy érdekes beszélgetésünk volt vele, többek közt a Bayern átigazolási politikájáról, illetve az egyik legnagyobb álmáról, a Bajnokok Ligája győzelemről.


Kicker: Herr Vidal, az istanbuli utazás, az otthoni 5-0 győzelem után, vehető inkább egy “kirándulásnak?”

Vidal: Ha az ember csak az eredményt veszi figyelembe, akkor így is nézhetnénk, viszont mi az FC Bayern vagyunk: Mi minden meccset meg akarunk nyerni! Istanbulban is győzni szeretnénk, azért utazunk oda, hogy elvégezzük a munkánkat, és kettős győzelemmel jussunk a negyeddöntőbe.

Mennyire lesz nehéz, egy ilyen egyértelmű első meccs után, mégegyszer 90 percig koncentrálni?
Ha az ember egy ilyen nagy csapatnál játszik, mint a Bayern, akkor tudnia kell: A keretből mindenki játéklehetőséghez akar jutni, mindenki folyamatosan a helyét keresi a csapatban, ezért minden egyes meccsen a legjobbat kell nyujtanunk, ugyanis egyetlen cél lobog a szemünk előtt: A csapatnak győzedelmeskedni kell!

A Bayern előnye hatalmas a bajnokságban, mennyire nehéz minden egyes alkalommal összeszedni a kellő motivációt a meccsek előtt?
Több izgalom, valóban jó lenne. Viszont, mi egy ilyen nagy előny után is meg akarjuk mutatni, hogy nem véletlenül mi vagyunk az első helyen, ezért minden héten harcolunk, hogy ez ne változzon. Talán ezzel a hozzáállással a többi csapatot is motiváljuk.

Ez a 20 pont előny jó, vagy rossz, ha az ember bajnokok ligáját akar nyerni?
Mindkettő. De nem hinném, hogy ez nekünk problémát okozna. A ligában egy ilyen előny után, bátrabban próbálhatunk ki más felállásokat, taktikákat, és emellett mindenkit fitten tudunk tartani, hogy egy fontos meccsen 100%-ot tudjunk nyujtani.

A bajnokságban már évek óta nincs igazi rivális, viszont a bajnokok ligájában több is. Hogy tudnak fejben mindig "átkapcsolni", ha egy komolyabb ellenfél jön?
Ez nem olyan nehéz, mert bár a bajnokságban szinte minden meccset megnyerünk, de a győzelemért, akkor is meg kell küzdenünk. A bajnoki meccsek nekünk ugyan úgy sok energiába kerülnek, egy győzelmet sem kapunk ajándékba. De ez nem csak ránk igaz, vannak még a bajnokok ligájában más csapatok is, akik a hazájukban évek óta dominálnak, de vannak olyan csapatok is akik mindig új sztárokat vesznek. Ettől szép a bajnokok ligája, és ettől ez a világ egyik legkeményebb sorozata.

A Bayern talán már jövő héten bajnok lesz, március közepén.
Remélem, legalábbis ez a célunk, ezért harcolunk, hogy aztán élvezhessük a sikert.

Sok csapat, -ahogy az FC Bayern is- , szeretné megnyerni a Bajnokok Ligáját. A végén viszont csak egy kerülhet ki győztesként, oda kell figyelniük arra, hogy a bajnoki cím megnyerése után, ne kényelmesedjenek el?
Egyrészt igaza van. Valóban nagyon szép dolog bajnoknak lenni. De mi most a Bayernről beszélünk, a csapatról, amelyik soha nem kényelmesdik el. Ennek a klubbnak mindig szüksége van újabb és újabb kupákra. A bajnokság, a DFB Pokal, a Bajnokok ligája. Én szeretném ezzel a csapattal mind a hármat megnyerni, remélem idén sikerülni fog! Csak egy kicsivel több szerencsére van szükségünk, mint tavaly a Real Madrid ellen.

Tavaly a Real Madrid elleni negyeddöntő első meccsén, 1-0 állásnál elrontott egy 11-est. A visszavágón pedig a hosszabbítás előtt kicsivel, kiállították. Szokott még arra gondolni, hogy ezt jobban is csinálhatta volna?
Természetesen.

Úgy érzi, hogy nagyrészt az ön hibája volt a kiesés?
Ezt nem mondanám. Az odavágón én szereztem meg az első gólt, a 11-es előtt. Az egyetlen dolog ami mindnyájunknak nagyon fáj, hogy pont a Real Madrid ellen történt mindez. Véleményem szerint végig egy szinten játszottunk velük, még emberhátrányban is, a végén csak pechünk volt. Remélem idén jobbak leszünk, és a végén mi emelhetjük magasba a nagy serleget.

Kik jelenleg a legnagyobb riválisok?
Az FC Barcelona, illetve a Real Madrid mindig ott van. Viszont idén van egy Manchester City is, és a Liverpool is. Ha továbbjutunk a negyeddöntőbe, akkor már nem fogunk könnyű ellenfelet kapni, viszont nekünk is nagyon erős keretünk van, bárkik ellen fel tudjuk venni a harcot.

Az európai foci őrült lett. A PSG hatalmas pénzt adott ki Neymarért, a Manchester City majdnem egy komplett új keretet vásárolt. De már eleve, ha az angol csapatokat vesszük figyelembe, hogy milyen pénzeket kapnak, és mennyiért vesznek új játékosokat. A Bayern viszont máshogy építkezik. Inkább szívvel és megértéssel. Mit gondol erről az útról?
Elgondolkodtatónak tartom, de komolyan. Nálunk nagyon jó munkát végeznek az emberek, mindig pontosan tudják, hogy milyen poszton van új játékosra szükségünk, ezért nem kell rengeteg pénzt kiadnunk. Más csapatoknak több átigazolásra van szükségük, mert náluk alacsonyabb a keret minősége. Nekik új sztárokat kellett szerezniük, hogy elérjék a szintünket. Itt, a Bayernnél minden játékos a legmagasabb szinten van, abszolút világklasszis mindenki.

Akkor ez egy külön elismerés lenne a Bayern számára, ha hatalmas pénzek kiadása nélkül nyernék meg a Bajnokok Ligáját?
Igen, ez egy különleges siker lenne. Mi egy csapat vagyunk, akik már régóta együtt játszanak, és nincs szükségünk megfizethetetlen átigazolásokból erősítenünk. A vezetőség meg van elégedve minden egyes játékossal, mert tudják, hogy bármelyikünk megállná a helyét akármelyik top csapatban. Ahogy már korábban is mondtam: Mi az FC Bayern vagyunk!

A legtöbb játékos a csapatból, már 30 év körüli, vagy még idősebb. Ez azt jelenti, hogy ezek már az utolsó pillanatok arra, hogy közösen történelmet írjanak?
Úgy gondolom, hogy jelenleg kedvező a helyzetünk, mert a megfelelő keretünk meg van hozzá. Nem csak 11 játékos, hanem 20, a legmagasabb szinten.

Önnek már majdnem sikerült, 2015-ben a Juventussal, azonban a döntőt 1:3-ra elvesztették a Barcelona ellen, ez a vereség is egy extra motivációt jelent?
Természetesen. Még mindig bennemvan a szomorúság az elvesztett döntő miatt. Annak ellenére, hogy a meccs vége nagyon szoros volt, ez nem nyugtat meg. A legnagyobb álmom, hogy megnyerjem a bajnokok ligáját.

Sok időre van szüksége, hogy egy ilyen vereséget feldolgozzon?
Ilyesmit nem felejt el az ember. Egy ilyen meccs után csak keményebben dolgozol, hogy ismét oda érj a döntőbe, viszont következő alkalommal, győztesen hagyd el a pályát.

A leigazolásánál, Karl-Heinz Rummenigge azt nyilatkozta, hogy a Bayernnek szüksége van a nemzetközi meccseken egy ilyen játékosra mint ön, egyetért ezzel?
Szerintem igen - és hálás vagyok érte, hogy ő bizalmat szavazott nekem. Én mindent megteszek a csapatért. Bár tavaly pechünk volt a Real Madrid ellen, az utána következő időszakban -és most is- nagyon keményen dolgoztunk, hogy elérjük majd a végső győzelmet.

Jupp Heynckessel nagyon jó a kapcsolata. Mondhatjuk úgy is, hogy egy kicsit olyan mintha, az édesapja lenne?
(elmosolyodik) Az apám lehetne, ez igaz. Ő már Leverkusenben is formált engem, amikor még nagyon fiatal játékos voltam. Általa lett a Leverkusen egy kiemelkedő csapat. Ismer engem, tudja hogy élek, tudja mikor van roszabb időszakom - mikor jobb. Illetve ami nagyon fontos, hogy vele tudok Spanyolul is beszélni, ami számomra rengeteget jelent.

Novemberben nyíltan megmondta önnek Heynckes, hogy keményebben kell edzenie.
Természetesen emlékszek, és ezt követően így is tettem. Az egy nehéz időszak volt számomra, először az edző csere -Carlo Ancelottival nagyon jó volt a kapcsolatom-, aztán a világbajnoki selejtezők a válogatottal. Először ismét formába kellett lendülnöm, hogy megfeleljek az edzőnek. Most úgy érzem, hogy ismét 100%-os vagyok.

Akkor biztos mondta már Heynckesnek, hogy maradhatna még egy évet.
Szép lenne, ha maradna. "El Grande" tudja, hogy mit csinál. Egy biztos, mi már tudattuk vele, hogy örülnénk, ha még több évig vele dolgozhatnánk, de ezt neki kell érezni, neki kell dönteni.

"El Grandenak" hívják Heynckest? "A nagynak" ?
Természetesen, ő már mindent megnyert. Németországban, Spanyolországban - micsoda karrier!

A szerződése 2019 nyarán lejár. Ezért is kiváló teljesítményt kell nyújtania a következő hetekben, hogy egy új szerződést kapjon?
Nem hinném. Szerintem már megmutattam az elmúlt 3 évben, hogy mire vagyok képes. Az, hogy hosszabítanak-e velem, csak a vezetőségen múlik, de eddig jó úton haladunk. Elsősorban most a következő meccseinkre koncentrálok.

Sok játékos álma a Premier League, és az ott lévő hatalmas pénz. Önnek is célja, hogy egyszer ott szerepelhessen?
Számomra a legfontosabb, hogy kupákat nyerjek, és minden évben ott lehessek a Bajnokok Ligájában. Ezért vagyok a Bayern játékosa.

Összesen már majdnem 7 évet töltött Németországban, mit jelent önnek ez az ország?
Németország olyan mint a bölcsőm. Itt kaptam lehetőséget arra, hogy felnőjek. Itt ismerhettem meg az európai futballt. Hálás vagyok azért, hogy már nagyon korán németországba igazolhattam, itt váltam top játékossá.

Korábban megjelent egy cikkünk, aminek a címe így szólt: "Goretzka, Vidal, Thiago - túl sok?". Egyetért ezzel? Valakinek távoznia kell majd?
Ezzel nem értek egyet. Goretzka egy nagyon jó játékos, de egyenlőre még nincs itt. Először várjuk meg, hogy milyen teljesítményt fog nyújtani.

Hiányzik önnek tulajdonképpen mégegy ország, ahol játszana? Anglia, Spanyolország, Kína, USA?
Az ember nem tudhatja mit hoz a jövő, de én még szeretnék sokáig a legmagasabb szinten játszani. A Bayern pontosan az, amire szükségem van. Jelenleg csak a Bayernre gondolok és arra, hogy elérjük a célunkat.

Mit üzenne egy fiatal délamerikainak, aki szeretne európába igazolni? Válassza Angliát, vagy Németországot?
Ha egy fiatal játékosnak az a célja, hogy elérje a legmagasabb szintet, akkor Németországot, vagy Olaszországot ajánlanám, ahogy én is csináltam. A németek világbajnokok, ha sokat akar tanulni, akkor ide kell jönnie, itt tudják, hogy mi az a futball.

Mennyi idős koráig szeretne játszani?
Ameddig bírom, remélhetőleg 36-37 éves koromig itt Európában, talán később pedig ismét Chilében, a nevelőegyüttesemnél, a Colo-Colo-nál. Minden nap keményen dolgozok azért, hogy még sokáig ezen a szinten tudjak maradni.

És mit szeretne később csinálni? Esetleg szeretne edző lenni? Vagy netán menedzser?
Szívesen lennék edző. Remélem össze fog jönni, ha majd egynap szögreakasztom a stoplist.

A világbajnokságra nem sikerült kijutniuk a válogatottal. Szomorú emiatt?
Abszolút, a legjobban az zavar, hogy egy ilyen kerettel nem sikerült. Ezt az időt azthiszem, a családommal fogom tölteni. Nem tudom még, hogy a tv-ben követni fogom-e a világbajnokságot, azthiszem túlságosan elszomorítana, hogy én nem lehetek ott.

Azért Németországnak szurkolni fog?
Mindenképp, a Bayernes kollegáimnak nagyon jót tenne, de James barátomnak is szurkolni fogok. Kolumbia nagy riválisunk volt a selejtezőkön. Viszont úgy gondolom, hogy a világbajnoki címnek mindenképp a Bayern öltözőjében kell landolnia.

Olaszországban a Juventussal négyszer egymás után bajnok volt, majd mióta a Bayernhez igazolt most fogja megnyerni itt is sorozatban a harmadik bajnoki cimét. Ez egy teljesen normális dolog önnek?
Nem, ez egy speciális dolog, minden alkalommal. Európában ilyen sokszor bajnoknak lenni chileiként, ez egy történelmi dolog. Nagyon sokat jelent ez nekem, ki más mondhatja még ezt el magáról? Sorozatban hétszer bajnoknak lenni Olaszországban és Németországban.

Ismeri a "rotáció" szót?
Ez mit jelent?

Ro-tá-ci …
Jaaa, arra gondol, hogy a játékosokat folyamatosan cserélgetni?

Pontosan. Problémát jelent ez önnek?
Szerintem természetes, hogy egy ilyen "rotáció" senkinek sem tetszik. Mindenki játszani szeretne. De, ha azt vesszük, hogy nálunk valóban nagyon kiegyenlített a keret, akkor szükség van erre. Ahogy már mondtam: Legszívesebben végigjátszanám az összes mérkőzést, de másrészt az edzőt is megértem, hogy ki akar próbálni más játékosokat, összeállításokat.

Úgy gondolja, hogy Jupp Heynckes vezetése alatt, a fontos meccseken mindenképp stabil kezdő lesz?
Remélem. Amennyiben mindig jól dolgozom, és a meccseken is jó teljesítményt nyújtok, akkor helyem van a kezdőcsapatban.

Ennél a keretnél, az edzőnek nincs könnyű dolga összeállítani a végleges kezdőcsapatot.
Természetesen, nehéz neki. De ez csak a csapat minősége melett szól, ebből is látszik, hogy nagyon erős keretünk van.
AKTUÁLIS MECCS: nem értem egyszerűen. a realnál repkedtek a belső védők a...
mia san mia Apr 26 - 9:09

Javi Martínez: Már egy jó ideje aggaszt a teljesítménye igazi téthelyzetben. Tegnap...
argo001 Apr 26 - 7:56

Robert Lewandowski: kicsit erős, de kb én is így vagyok vele. még...
Véder Nagyúr Apr 26 - 6:32

Free Joomla! template by Age Themes