MÜLLER-WOHLFAHRT: "Az egész csapat ellenem fordult"

Forditotta: 
Részletek Németország elsőszámú sportorvosának életrajzi könyvéből - Végre pontos betekintést nyerünk a Pep Guardiolával történt vitába is.

MÜLLER-WOHLFAHRT: "Pep Guardiola irányítása alatt megváltozott a légkör a Bayernnél és egyre világosabbá vált, hogy a csapatom nem bízik bennem. Egyrészről abszolút nem érdekelték az orvosi döntéseket illető kérdések, másrészről viszont elvárta tőlünk, hogy csodát tegyünk.
Az első találkozásunkra a Garda-tó melletti Rivában került sor, az edzőtáborban. Az első nap még minden rendben volt, a másodikon is, aztán a harmadikon odajött hozzám Guardiola és derült égből villámcsapásként szegezte nekem a kérdést: "Mi folyik itt tulajdonképpen? Azt gondoltam, hogy a világ legjobb orvosi stábjához érkezem, ehelyett van két régóta sérült játékos, akiknek az eredeti diagnózis szerint már rég óta egészségesnek kellene, hogy legyen. Mi ez?" - mondta mindezt agresszív, szemrehányó hangnemben.

Úgy tekintett rám, mint aki parancsokat teljesít

Az edzőtábor után tovább fokozódott a feszültség. Guardiola elvárta, hogy minden edzésen jelen legyek. Úgy tekintett rám, mint aki parancsokat teljesít, aki felett bármikor rendelkezhet. Mondtam neki, hogy a Bayern a szívügyem, de amellett ott van a saját rendelőm is. Ez őt viszont nem érdekelte. Eleinte csalódott bennem és úgy hitte, hogy könnyű lesz velem szemben érvényesíteni az akaratát. Aztán amikor észrevette, hogy milyen szinten támogat a csapat és az egyesület még ingerültebb lett.
Guardiolát akkoriban a médiában szívesen tüntették fel innovatív, sőt forradalmi edzőként. A Bayernnél inkább visszafelé haladtunk vele. Olyannyira, hogy az orvosilag átgondolt, évek óta őrzött edzések előtti felkészítő programot teljesen a feje tetejére állította.
Emlékszem Jupp Heynckesszel olyan szezonra, amikor csak három izomsérülés volt. Ez igazán csekély szám annak tekintetében, hogy milyen elvárásoknak vannak kitéve a játékosok. És nem az emlékeim vagy a megérzéseim alapján mondom ezt, hanem az "Uefa Elite Club Injury Study" hivatalos statisztikáiból, amelyben a bajorok mindig azok között az egyesületek voltak, amelyeknél a legkevesebb sérülés fordult elő.

Guardiola mindent jobban tudott

Aztán jött Pep Guardiola. És rögtön az első szezonban sokkal, sokkal több izomsérülés súlytott minket, mint az azt megelőző, oly sikeres 2012/3-as szezonban. Ő mindent jobban tudott: 5 perc bemelegítés, szinte futólépésben elég kell, hogy legyen. Ez nem vezet jóra. Már a klubvilágbajnokság során Marokkóban, az első fél éve végén minden nézőnek fel kellett, hogy tűnjön, hogy a Bayern játékosai nem fittek.
Láthatóan nem tudtam Pep Guardiola tudatára hozni, hogy hogyan gondolkozom és dolgozom. A sérült játékoskról szóló jelentéseim sem érdekelték. Amikor beszélni akartam vele rögtön elfordult és elment onnan.

Más edzők figyelemmel kísérték a kezeléseim

Jupp Heynckesszel, Louis van Gaalal, Ottmar Hitzfelddel vagy Udo Lattekkal egészen más volt a szituáció. Mindig nagyon szívesen vették a munkamódszereimről a tájékoztatást és ez okból kifolyólag bíztak is benne. Guardiolával ellentétben figyelemmel kísérték az öltözőben a kezeléseim, figyeltek, hogy milyen precizitással, koncentrációval és tapasztalattal oldom meg a problémákat és tudták, hogy a kezelések mindenesetben fájdalomcsillapítók és hormonkészítmények nélkül zajlanak.
A feszültség köztem és Guardiola között a hónapok előrehaladtával egyre nagyobbak lettek. Minden alkalommal, amikor izomsérülés miatt lehívtam a pályáról bosszús volt. "Nevetséges, hiszen tudna tovább játszani", vélte ingerülten.

Megpróbáltuk megbeszélni a dolgokat

Leültünk egy nagy asztalhoz Peppel, ahol reggelente a játékosok reggeliznek, a mosogatnivaló még rajta volt. Megbeszélésnek indult, botrány lett belőle. Teljesen elvesztettem az uralmam, ráüvöltöttem és olyan erővel csaptam az asztalra, hogy csak úgy csörömpöltek az edények. Az évek folyamán először emeltem meg a hangom. Nem tudtam felfogni, hogy egy edző, aki annyi idős, mint amennyit én eltöltöttem a Bayernnél a szakmában egyáltalán nem hallgatja meg a tapasztalataim.
Pep Guardiolát alacsony önbecsüléssel rendelkező embernek tartom, aki mindent megtesz azért, hogy másokat ámítson. Ezért van folytonos félelemben, nem igazán a vereségektől fél, inkább a hatalma és hitelessége elvesztésétől.
A végzetes este 2015 április 15.-e volt, a Portó elleni odavágó, rosszul játszottunk és vereséget szenvedtünk.

Az egész csapat ellenem fordult

Amíg néhány játékost a masszázságyakon kezeltünk az egész csapat hangosan rámtámadt és engem tett felelőssé a sok sérült miatt. Én lennék a hibás a játékosok fizikai állapotáért és végeredményben a vereségért is. Nem lehet, hogy nálunk a sérülések 6 hétig tartsanak, míg Spanyolországban csak 14 napig.
Súlyosan megsértve éreztem a büszkeségem.
Visszaérve Münchenbe azonnal a rendelőmbe mentem és tájékoztattam a kollegáim, hogy mi történt Portoban. Kora este beszéltem a feleségemmel és a fiammal és ebben a pillanatban döntöttem el, hogy meg kell tennem ezt a lépést: 38 év szolgálat után, mint a Bayern orvosa, lemondok."
Átigazolási hírek: Most olvastam STATISZTIKA : WAGNER NETTO JÁTÉKPERCEI/GÓLJAI JOBBAK MINT MESSIÉ...
speziale Mar 21 - 8:58

AKTUÁLIS MECCS: Én sem tudok mást, csak gratulálni a Lipcsének, teljes mértékben...
Szkafi92 Mar 20 - 17:24

Bastian Schweinsteiger: Megszületett Ana Ivanovics és Bastian Schweinsteiger kisfia. Jó egészséget a...
mpali Mar 19 - 13:03

Free Joomla! template by Age Themes