"Jól kontrázunk, de a védelmünk könnyen eltolódik" | A Sevilla-szurkoló szemével

Forditotta:  Kérdező: Szabó Sándor

A hagyományainkhoz híven ezúttal is felkerestük a soron következő BL-ellenfelünk szurkolóit, hogy autentikus forrásból kérjünk szakértést az előttönk álló párharcról. Az andalúzok hazai rajongó tábora ugyan nem hatalmas, de annál lelkesebb. A "Sevilla FC magyar szurkolói klub" képviseletében Balázs Dávid válaszolt kérdéseinkre.


Pannonbajor: Sokat hallottunk már a Sevilláról: a beszámolókból mindig az jön le, hogy a csapat nemcsak elől hanem hátul is masszív. Te mint szakértője a témának, hogyan profiloznád a Sevillát? (Miben erős igazán? Milyen focit játszik?) 
Balázs Dávid: Ezt azért hízelgőnek találom, hogy hátul masszív a csapat, sajnos ez olyannyira nem igaz, hogy ez az egyik leggyengébb pontja a csapatnak. A szezon elején Eduardo Berizzo vezette a csapatot, aki a védelemre nem helyezettt igazán nagy hangsúlyt. Vincenzo Montellával érkeztével sokan azt is gondoltuk, hogy egy olasz edző érkezésével a védelem végre helyreáll, de a helyzet az, hogy sajnos a mai napig képesek arra a védők, hogy 85 perc hidegvérű tökéletes védekezés után 5 perc alatt elfelejtsenek focizni és könnyű gólokat engedjenek az ellenfélnek.
Viszont a Sevilla középpályája - bátran merem mondani - a világon az egyik legjobb.
Montella alatt egyébként vegyes stílusban focizik a Sevilla, mindig az aktuális ellenfélhez igazodik a játéka, a hétvégén például a Barcelona ellen egészen az ellenfél tizenhatosa körül elkezdték a pressziós játékot, ezzel megakasztva a Barca könnyű labdakihozatalát. A labdatartásról szóló statisztikákat általában 55-45%-ban az ellenfelek szokták nyerni és a kontrajátéka elég erős az andalúz csapatnak.

A Sevilla kerete eléggé sokat változott, változik. Jelenleg kiket tartasz a csapat kulcsjátékosainak, s legjobbjainak? Miért?
Igen a keret valóban rengeteget változik minden évben, de ez Sevillában már teljesen megszokott, ez a játékospolitikája a klubnak. Olcsón vesz-és elképesztő profitot termel.
De a kérdésre visszatérve az idei év kulcsszereplői egyértelműen Sarabia, Banega(ő kedden eltiltás miatt egyébként nem fog játszani), N'Zonzi, Mudo Vazquez, Correa és Ben Yedder.
Sarabia pihent a Barcelona elleni meccsen, így kedden teljes erővel tud majd segíteni a csapatán. Ő egyébként a passzaival és a gyors cseleivel könnyen helyzetet tud teremteni, ezt igazolja az is, hogy ő a csapat házi gólpasszkirálya.
N'Zonziról az előző kérdésben már írtam, ő a labdaszerzési képességével és elképesztő labdabiztosságával stabilitást tud adni a középpályának.
Correa egy igazi tehetség, a bal szélről megindulva mindig veszélyes, gyors és remek helyzetfelismerései vannak.Milyen játékra számíthatunk Sevillától otthon és mondjuk idegenben? Pl. hazai pályán nekünk fogtok esni?  
Semmiképpen sem számítok nagy rohanásra sem az első, sem a második találkozón. Valószínűbbnek tartom inkább, hogy Montella megpróbálja majd a Manchester elleni mérkőzéshez hasonlóan felépíteni a két meccset és türelmesen kivárásra fog játszani. Ha valaki nézte a szombati Barcelona elleni összecsapást és a korábbi Man. Utd. elleni Bl meccseket, akkor valahol a kettő közt látom a Sevilla megoldását.

Mi lehet a kulcs a Bayern ellen? Hol látsz sebezhető pontokat, amit a Sevilla könnyen kihasználhat?
Mivel nem követem napi szinten a Bundesligát, így tiszta képet nem tudok alkotni a Bayern idei játékáról, de gondolom, hogy a jól megszokott tempófocit játszattja Heynckes a csapattal. Ebben a Sevilla számára ott látok lehetőséget, ha már a labdakihozatalokat megakasztják, ezért magasabban kezdenek el védekezni, vagy pedig, a labdaszerzések utáni gyors kontrákat. Ezekre mind képes a Sevilla és a kontrajátéka a csapatnak egyébként Montella alatt egészen precízen összeállt, a legtöbbjüket lövéssel tudják befejezni.

S mi(k) a gyenge pontja(i) a spanyoloknak? Heynckes helyében Te milyen stratégiával küldenéd pályára a Bajorokat?
Gyenge pontnak egyértelműen a védelmet tartom, a gyorsan körbejáratott és a tizenhatoson belülre küldött labdáknál rendre eltolódik a védelem, illetve kontrából kapnak rengeteg gólt. A védelmünk iszonyat lassan rendeződik és gyors szélső-felfutásokkal könnyen meg a gól. Ennek tükrében Heynckes helyében jobban hagynám feltolódni a Sevillát, hadd támadjanak, és ezekből szerintem könnyen 2-3 gólt is szerezhetne a Bayern mondhatni a semmiből.

Végül az elmaradhatatlan esélylatolgatás. Milyen eredményt vársz kedden? Ki fog végül továbbjutni?
Maradok a realitás talaján, örülök, hogy eddig eljutott a csapatom a BL-ben, de a véleményem az, hogy a Bayernhez még nem elég a Sevilla. A keddi meccsen még elképzelhetőnek tartom, hogy X-elnek a csapatok, de a visszavágón a Bayern otthon jobb lesz és bejut a 4 közé. Remélem azért komolyan megizzadnak érte. :)  

Utolsó kérdés: Mindenképp különleges és elismerésre méltó ha valaki a két (vagy három) spanyol óriás árnyékában a Sevillának szurkol. Mesélnél arról, hogy hogy lettél a szukolójuk? Mekkora lehet a magyar Sevilla-rajongók köre?
Én személy szerint kb 13-14 évesen kezdtem el megszeretni a Sevillát olyan 2003-2004 környékén. Sokat Fifáztunk a barátaimmal és a játékban mindig kisebb csapatokat menedzseltünk, hogy legyen kihívás is benne. Miután játék közben szép sikereket értünk el a csapattal, elkezdtem követni a valóságban is őket, és akkoriban jöttek is az első nagy győzelmek. Nagyon megkedveltem a klubot, a játékstílusukat, igazi hagyományőrző klub, amiből sajnos egyre kevesebb akad Európában, de főleg ilyen szinten.
Itthon egyébként nem túl népes a szurkolótábora a Sevillának, jómagam csak néhány emberről tudok, akik kifejezetten Sevilla-drukkerek, viszont sokan vannak, akik szimpatizálnak a csapattal.
Bajnokok Ligája: Habár Ulreichet formában kéne tartani.
mia san mia Apr 21 - 17:46

AKTUÁLIS MECCS: Én személy szerint kicsit tartalékosabbra vettem volna a mai kezdőt,...
Gronk Apr 21 - 13:25

Átigazolási hírek: Hát kapus nem kell szerintem és 5 Mio nal többet...
jasw Apr 21 - 9:40

Free Joomla! template by Age Themes