A futball jövõje

Forditotta: 

 

Az  Süddeutsche Zeitung interjúja:

Mostanában gyakran nézi a részvényárfolyamokat?

Karl-Heinz Rummenigge: Nem figyelem õket állandóan. Sosem volt nagy spekuláns, és most sem vagyok az. Ebbõl a szempontból nem vagyok nyugtalan.

De mint a Bayern vezérigazgatóját biztos érintette a pénzügyi válság, megváltoztatta a mindennapokat. Manapság milyen érzéssel indul dolgozni?

Rummenigge: Ha a más európai kollégák által hallottakat veszem alapul, akkor azt kell mondanom, hogy a német futballt kevésbé érinti a  válság. Azonban Angliában, Spanyolországban és Olaszországban nagyon komoly problémák vannak, mely alapvetõen nem  a topklubokat érinti, de azért némelyiket még így is elérhet.

Például a Valencia.


Rummenigge: Számos csapatot a bankcsõd fenyeget. De az benyomásom, hogy a top 5 bajnokság közül a német és francia könnyebben átvészeli ezt az idõszakot, mint a többi. Ezekben az országokban szigorúbb licence-feltételek vannak, melyek nem engednek akkora adósságot.

A Bayern egyáltalán nem fogja megérezni a válságot, például a szponzoráció vagy az merchandising területén?

Rummenigge:
A szponzori szerzõdéseink hosszú távra szólnak, így jelenleg nem lenne jó ötlet tárgyalásokba bocsátkozni. A merchandising (a klub emblémájával ellátott dolgok értékesítése - szerk. megj.) ebben az évben visszább fog esni. De mi erre már számítottunk, hisz tavaly az értékesítések 50%-át a Toni és Ribéry trikók értékesítése tette ki, ami egy idõ után automatikusan csökken.

. .és akkor már a Podolski mezek sem mennek . . . ?


Rummenigge: Egy valamit tisztáznunk kell: Podolski e téren sosem játszott jelentõs szerepet. Például  Bastian Schweinsteiger jóval elõtte járt, már ami a mezértékesítést illeti. Úgy tûnik, hogy Lukas nem volt annyira elõl a szurkolók ranglistáján.

 Mit szól ahhoz, hogy  a Manchester City tulajdonosa, a sejk Abu Dhabi-ból 120 milliót ajánlott a Milan-nak Kaka játékjogáért?

Rummenigge: Ennek értékeléséhez vissza kell menni pár évet. Korábban már volt egy kisebb pénzügyi válság a feltörekvõ piacokon (Dél-kelet Ázsiában az ezredforduló elõtt - szerk. megj.) és akkor a "futballiparban" új tendencia alakult ki: A fizetések, az átigazolási összegek mérséklõdtek - egészen addig, amíg nem jött Abramowitsch és a Chelsea.

 Õ "rontotta meg" a piacot?

Rummenigge:
Igen, az átigazolási piacok egyszerû törvény szerint mûködnek. Ha valaki ekkora impulzust ad neki, akkor az teljesen megváltozik, hatalmasat leng ki felfele.

 Akkor a manchesteri sejk a jelen Abramowitsch-a?

Rummenigge: Igen. Tarthatunk attól, hogy a pénze még a válságot is átíveli. Ugyanis a játékosok és a menedzserek tudják, hogy mindig lesz egyvalaki, aki a horribilis követeléseiket teljesíti. A sejk egyedül is képes megváltoztatni a piacot, mert a bepumpált pénzek nem tûnnek el. Ott marad másoknál, és ez újra csak felfele hajtja az árakat. Tudja, mit tartok a legabszurdabb átigazolásnak?


Mit?

Rummenigge: A 120 millió Kakáért is hihetetlen, de õ a világ egyik legjobb játákosa. De sokkal rosszabbnak találom  Nigel de Jong leigazolását. . .


 . . . aki 20 millióért igazolt a Hamburgerból a City-be.

Rummenigge: A nyáron 2 millióért el lehetett volna vinni. Vagyis egy tizedéért! Vagyis van valaki, aki 4 hónapért 18 milliót eurót is hajlandó kiadni. Pedig az elmúlt idõben azt hittük, mi,  a nagy európai klubok vezetõi, hogy a futballpiac teljesen megváltozhat. De az elmúlt pár nap eseményei után attól tartok, ezt elfelejthetjük.

Van ötlete, hogy hogyan lehetne ezt mégis kontroll alatt tartani?

Rummenigge: Néhány hete beszéltünk az Uefa elnökével,  Michel Platini-vel, és ott egy licence-eljárás ötlete született meg. Ez azt jelentené, hogy a Bajnokok Ligája 32 résztvevõjének bizonyos feltételeket kellene teljesítenie.

 Például?

Rummenigge:
A bevételeknek legfeljebb 50%-át lehetne a játékosok fizetésére költeni. Így mindegy lenne, hogy van-e sejk vagy sem. Legalábbis egyes abnormális dolgok újra egészséges mértéket ölthetnének. S úgy látom, ezt javaslatot szinte mindenki támogatja - az angolok kivételével természetesen. Õk mindent megvétóznak, ami a kiadásaik növekedése ellen szól... Ha az EU is megadja az engedélyt, akkor 2010-ben már életbe is léphet ez a szabályozás.

www.sueddeutsche.de

Basti

Bajnokok Ligája: A Spurs jobb csapat jelenleg mint a Juve. Aki Torinóban...
Kozi31 Feb 15 - 7:49

Átigazolási hírek: Vidalt szerintem nem is feltétlenül kell eladni, az utóbbi pár...
szabi90 Feb 13 - 16:22

AKTUÁLIS MECCS: Nekem James játéka tetszett. Elég ügyesen irányítgat, szinte mindig elérhető...
FERWIN Feb 12 - 17:45

Free Joomla! template by Age Themes