Andy Brehme: A legjobb meccsem

Forditotta: 

Andreas Brehme a bundesliga.de állandó rovatában mesélt profi karrierje legjobb mérkőzéséről. Ugyan ő volt az, aki 1990-ben a győztes gólt lőtte a VB-döntőben, mégis egy másik mérkőzést választott.

„Világbajnok lettem 1990-ben, ráadásul én lőttem tizenegyesből a mindent eldöntő gólt. Nagy pillanat, biztosan a legnagyobb a karrierem során. Ennek ellenére nem az argentinok elleni római döntő volt életem legjobb meccse.

Sokkal inkább így marad meg az emlékezetemben a Real Madrid elleni BEK-elődöntőbeli siker 1987. április 22-éről.

Ez volt az örök párharc. A spanyol rekordbajnok Németország legjobb klubja ellen. Már Münchenben is erősek voltunk: Klaus Augenthaler, Roland Wohlfarth góljai és Lothar Matthäus duplája révén 4-1-re győztünk. A spanyolok nem mutatkoztak jó vesztesnek, Juanito és Mino révén két piroslapot kaptak.

Mindenekelőtt Juanito kiállítása miatt. A spanyol válogatott mindkét lábával szándékosan a földön fekvő Lothar Matthäus fejére ugrott. Csoda volt, hogy Lothar állkapcsa nem törött el. Lothar aztán elmesélte, hogy azt hitte, Juanito meg akarta őt ölni. A spanyolt ezért a brutális szabálytalanságért az UEFA két évre tiltotta el.

Madridban tovább folytatódott. Ezúttal a kapusunkkal, Jean-Marie Pfaff-fal voltak szándékaik: Pfaffot burkolókövekkel, vasrudakkal és két késsel dobták meg. Jean-Marie féltette az életét.

És aztán a Real játékosai is provokáltak, ahogyan csak bírtak. Mindenekelőtt a csatár Hugo Sanchez. A mexikói Klaus Augenthalernek övön alul lépett oda, a bíró ezt nem látta. Auge reakcióját viszont már igen, amikor nekidörgölőzött Sancheznek. Ezért pirosat kapott.

Így álltunk tehát mi ott: 30 perc után 10 emberrel és 0-1-gyel Wohlfarth öngóljával. Egy szinte kilátástalan helyzet. A 103.000 néző frenetikusan tüzelte a Realt. A madridiak bőszen támadták a kapunkat. De mi igazoltuk aznap, hogy egy igazi csapat vagyunk.

Mindenki mindenkiért küzdött. Úgy hiszem, azon a napon olyan sokat futottam, mint azelőtt még sosem. Klaus Augenthaler ráadásul az összes zuhanycsapot kinyitotta, hogy ne kelljen hallania a góloknál az üvöltést. De több már nem esett. 60 percen át minden támadást kiálltunk, bevetődtünk minden lövésbe, minden párharcban az utolsó erőnkig küzdöttünk. 0-1 maradt – bejutottunk a döntőbe.

Sajnos azonban 5 hét múlva a bécsi Prater stadionban 2-1-re kikaptunk a Portótól, amikor Rabah Madjer azt a híres sarkazós gólját lőtte.”

Error: No articles to display

Te kit igazolnál?: Gomez jöhet ha viseli a padot, bár az tény hogy...
szabi90 Apr 23 - 17:19

Bundesliga: Inkább a nagyobb csapatok gyengültek. A Bundesliga erősödését a nemzetközi...
Wolf Apr 23 - 10:34

Átigazolási hírek: Insigne hosszabbított a Napolival.
argo001 Apr 23 - 8:50

Free Joomla! template by Age Themes