Nationalelf: A mumussal szembenézve

Írta: 

Történelmet kell írnia a német válogatottnak, ha be akar jutni a legjobb négy közé az Európa-bajnokságon. Jogi Löw csapatának Olaszországgal kell megküzdenie szombat este. A Nationalelf tétmeccsen még sosem győzte le az olaszokat.

Már az összesítésben is az olaszok mérlege a jobb: 33 találkozóból 15-öt megnyertek, 10 döntetlen mellett 8-szor nyertek a (nyugat-)németek. Ha a tétmeccseket nézzük, nyolc meccsből négy döntetlen és négy olasz siker. A négy döntetlent az 1962-es és 1978-as VB-k illetve az 1988-as és 1996-os EB-k csoportköreiben érték el a felek. Az 1988-as találkozón Carlo Ancelotti is kezdőként szerepelt.

A fennmaradó négy összecsapás mindegyike különösen fájó vereség volt a németek számára:

1970 világbajnoki elődöntő Mexikóváros
Olaszország - Németország 4-3
A VB-történelem egyik legizgalmasabb mérkőzése. Az olaszok korai találatára az AC Milan idegenlégiósa, Karl-Heinz Schnellinger az utolsó pillanatban egyenlített. A németek a hosszabbításban Gerd Müller révén a vezető találatot is megszerezték, majd az olaszok fordítottak. Müller újabb gólja csak időlegesen adott gyógyírt, végül 4-3-ra az olaszok nyertek. Bár az angol – magyar 3-6 a világon mindenütt legendás, Németországban ezt a találkozót nevezik az évszázad mérkőzésének. Egy vereséget. Az Azték-stadion falán tábla is megemlékezik erről.

1982 világbajnoki döntő Madrid
Olaszország – Németország 3-1
Egy olyan mérkőzés, ahol nehéz lenne azt igazolni, hogy az olaszok érdemtelenül nyertek. A Jupp Derwall irányította németek a VB-n végig enervált teljesítményt nyújtottak, számukra leginkább a franciák elleni thriller marad emlékezetes az elődöntőből. A Paolo Rossi fémjelezte olaszok felőrölték a németeket, mind fizikailag, mind taktikailag föléjük nőttek. Paul Breitner gólja már csak a szépítésre volt elég.

2006 világbajnoki elődöntő Dortmund
Németország – Olaszország 0-2
Egy újabb hosszabbításos találkozó. A németek egy igazi nyári mesét éltek meg 2006-ban. A lesajnált, alaposan megfiatalított csapat minden várakozást felülmúlva jutott be az elődöntőbe. Ahol maximálisan partiban tudtak lenni a jóval tapasztaltabb olaszokkal szemben. Közel a büntetőkhöz, Fabio Grosso lövése már kifogott Jens Lehmannon. A történteket befolyásolta, hogy a Nationalelf motorját, Torsten Fringset egy olasz TV-csatorna közbenjárására a FIFA eltiltotta a mérkőzésről.

2012 Európa-bajnoki elődöntő Kijev
Németország – Olaszország 1-2
Abban nagyjából mindenki egyetértett, a németek voltak a találkozó esélyesei. Reális sansz nyílt az olasz-átok megtörésére. És végül mégis egy olyan meccset láttunk, ahol szinte minden az olaszok szájíze szerint alakult. Jogi Löw a középpálya megerősítésére Toni Kroost is betette (pl. Thomas Müller kimaradt a kezdőből), jobban is kezdték a németek a találkozót, helyzetekig jutottak. Aztán jött Mario Balotelli. Két brutális védelmi hiba, két Balotelli-gól. És egy igazán megalázó gólöröm. Kétgólos előnyben aztán már nem okozott égbeszökő akadályt a találkozó kontrollálása az olaszok számára. Ez a meccs mindenképpen intő jel a szombati meccsre.


AKTUÁLIS MECCS: [quote="Fußballmeister">Nehéz bármit is mondtani a tegnapi meccs után, hiába aludtam...
speziale Apr 26 - 9:37

Robert Lewandowski: Szerintem tegnap Jupp lekapta volna, ha nem kell kényszerből hármat...
mia san mia Apr 26 - 9:35

Javi Martínez: Már egy jó ideje aggaszt a teljesítménye igazi téthelyzetben. Tegnap...
argo001 Apr 26 - 7:56

Free Joomla! template by Age Themes