Costa - Titkos fegyverből idegen test

Írta: 

Nagyon úgy tűnik, hogy Douglas Costa csupán két év után elhagyja a Bayernt és rekordösszegért a Juventus csapatához szerződik. Egy igen erős kezdés után az elmúlt másfél évben a brazil szélső a pályán és azon kívüli viselkedésével pótolható játékossá vált. A búcsú már csak idő kérdése - főként azért, mert Costa mentalitása nem illett a klub mentalitásába. (A SPOX.de véleménycikke következik)

A kezdetkor még minden szép volt, Costa szinte berobbant. "Tudtam, hogy gyors, de ez egyszerűen már túl gyors", mérgelődött a Wolfsburg védője, Vierinha, miután a 2015-ös Szuperkupa döntőn nagyrészt csak Douglas Costa hátát nézhette a meccs folyamán.
Ekkor még csak pár héttel azelőtt érkezett Costa a Sahtar Donecktől a Bayernhez. A 30 milliós vételáron néhányan meglepődtek, hiszen a nevét akkoriban még csak páran ismerték.

Az első Bayern mezben lejátszott meccse után azonban a kételkedők tátott szájjal ámultak. Emellett el kellett ismerniük a Bayern játékosmegfigyelőinek munkáját. Pályán való munkájának igazolása: Egy gólpassz, számos sprint és beadás, érezhető öröm a játékában.

Pár héttel később Costa az első tétmeccsen is jó teljesítményt nyújtott. Ez volt a kezdete a gyors szélső körüli eufóriának, ami végkísérte az első őszi szezonját. A szurkolók, kritikusok és a játékostársak is az újoncot éltették. Úgy tűnt a 30 millió eurót az utolsó centig megérte kifizetni érte.
Alig két évvel később pedig elérkezett a vég, ezúttal "robbanás" nélkül. Szinte némán.Douglas Costa sosem volt igazán boldog Münchenben.

Két szezon után Costa ugyanis eligazolás előtt áll. A hétfői Kicker jelentése szerint a német rekordbajnok  megegyezett a Juventusszal a 26 éves középpályással kapcsolatban, de ez még nem megerősített. Ami biztos, nem holmi aprópénzért kerülhet sor a transzferre, hiszen Costa várhatóan min. 40 millióért igazol Torinóba és ezzel a legdrágábban eladott játékos lesz a Bayern történetében. (Idáig Toni Kroos volt az, 30 millió euróval.)

A klub és a játékos is pontot tesz a közös munka végére, amely csak az elején tűnt virágzónak. 2017 nyarán aligha bánja valaki, hogy Costa távozik. Vagy ahogyan Mehmet Scholl az ARD műsorában fogalmazott: "Alapvetően nem az a játékos, aki hiányozna  majd a Bayernnek."
Az elmúlt másfél év egyre inkább azt a benyomást keltette, hogy a Bayern és a brazil középpályás kapcsolata nem igazán működik. Sem sportszakmai, sem emberi szempontból.

A számok ugyanis nem hazudnak. Két Bundesliga idény alatt Costa 50 meccsen nyolc gólt szerzett és tizenkettőt készített elő. Alaposabban megvizsgálva a statisztikát pedig még jobban felerősödik ez a benyomás - 12 assziszt és két gól ezek közül az első 11 Bayernes meccsén jött össze. Abban a fázisban, amikor az újonc körüli eufória volt, aki nagy lendülettel érkezett.

Izomproblémák, amelyek 2015 november közepén kezdődtek, véget vetettek a brazil hihetetlen formájának, amelyhez az óta sem sikerült visszatalálnia.

Már Pep Guardiola alatt, a tavaszi szezonban sem számított kezdőjátékosnak ez után. Egyrészt a saját formahanyatlásának köszönhetően, másrészt a hosszú sérüléséből visszatérő Franck Ribérynek.
Az új szezonban, Ancelotti irányítása alatt is folytatódott a hanyatló széria. Voltak ugyan villanásai, mint pl. a bombagólja a Darmstadt ellen, az őszi szezonban a Lipcse elleni teljesítménye, vagy az Arsenal elleni meggyőző epizódszerep (19 perc, 1 gól, 1 gólpassz). Ezek azonban csak ritka példák.

Ehelyett Costa inkább csak egy volt a 11 játékos közül a pályán, akinek kevés dolog jött össze, gyakran a rossz megoldást választotta és sokszor kilátástalan helyzetbe cselezte magát. Míg az elején az akrobatikus cselei a játékban lelt örömére engedtek következtetni, addig egy csapásra egy dekoncentrált játékost lehetett felfedezni a pályán. Főleg akkor, ha nem sikerültek a cselei, csak egy vállvonással konstatálta.
Ez azt a benyomást erősítette hétről hétre, hogy Costa éppen az ellenkezője az olyan mentalitású játékosoknak, mint Ribéry, Robben vagy Müller. Játékosok, akinek nem mindig minden sikerül, de újra és újra megpróbálják, és teljes akarással vetik be magukat mindig, akik a Mia San Mia mottót képviselik a pályán.

A pályán kívül sem feltétlenül a pozitív vízhangokról volt híres. Már a Gladbach elleni szelfis gólöröme után várt tőle Arjen Robben "több tiszteletet az ellenféllel szemben".
Az első igazi törés februárban következett be Costa és a klub között, amikor Costa (vagy jelen esetben az ügynöke Costa nevében) egy interjú során eligazolással fenyegetőzött, miközben különböző topklubok és többmilliós kínai ajánlatokat emlegetett.

Ekkora Uli Hoeness nem fogta vissza magát: "Ha valaki azt hiszi, hogy a Bayernt nyomás alá tudja helyezni, azzal, hogy máshol többet fizetnének neki, akkor úgy tűnik rosszul ismert meg minket. Kétségbeesett utalás arra, hogy túl kevés pénzt keres. Megtehetik ezt még tízszer is, akkor sem fog változtatni a helyzeten."
Ugyan a vezetőség ezt Costa ügynökének címezte, ez után az eset után már sosem volt igazi a kapcsolat a klub vezetői, a szurkolók és Costa és az ő klánja között.

A mélypont idén áprilisban következett. A Real Madrid elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőjének mindkét meccsén az utolsó hajrában lett becserélve. Mindkét esetben kedvetlennek, lelketlennek tűnt és passzív volt. Se arra utaló jelek nem voltak, hogy felvette a meccs ritmusát, sem annak, hogy képes a mérkőzésbe új impulzust hozni.
A kommentátor legenda, Marcel Reif a "Sport1-Doppelpass" című műsorában cseppnyi megértést sem tanúsított ezután Costa felé: "A legrosszabb Douglas Costa testbeszéde volt. Ez szemtelenség. Megkapja a lehetőséget és jelét sem mutatja, hogy lenne benne tűz."

Úgy tűnik megpecsételődött Costa müncheni  sorsa
Bár a vezetőségből senki nem beszélt róla nyíltan soha - ami mondjuk a többi klubbal való tárgyalás szempontjából érthető is - de tudni lehetett, hogy ha egy másik klub ajánlatot tesz érte, a Bayern hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni velük. Nem úgy, mint a többi meghatározó játékossal kapcsolatban.

Valószínűleg a befutó klub a Juventus lesz. Azzal, hogy a tárgyalások végére egy 40 millió körüli ajánlat látszik kirajzolódni a Bayernnek a lehető legjobb forgatókönyv.
Egy játékost, aki két év alatt félévnyi jó teljesítményre volt képes 10 millió eurós nyereséggel eladni, gazdaságilag teljes siker. A csapat mentalitása Costa távozásával nem veszít semmit, szakmai szempontból is pótolható lesz, az elmúlt szezonbeli teljesítményét tekintve, pláne, hogy a Bayern Gnabry személyében egy sikerre éhes, bizonyítani akaró játékossal állt elő.

A játékos távozhat, amit akart. A Bayern megkapja a pénzt érte, a Juventus pedig az egyik nyíltan kiszemelt játékosát. Mindegyik fél győztesen jön ki az üzletből.

Már csak egy kérdés marad, amely teljes mértékben valószínűleg sosem lesz megválaszolva: 2015 őszében Costa tudásához mérten, vagy a felett teljesített?


A SPOX.de véleménycikkét olvashattátok
Átigazolási hírek: Azért azt ne felejtse el senki sem, hogy ha Lewa...
jasw Feb 23 - 18:54

Bajnokok Ligája: Egy Bayern Liverpool döntő igazi csemege lenne ;)...
FERWIN Feb 23 - 16:27

AKTUÁLIS MECCS: Az mellett,hogy mi mär toväbbjutottunk,annak is lehet örülni,hogy a mäsik...
arnoldkina Feb 23 - 11:54

Free Joomla! template by Age Themes