Mi lett veled (11.): Thomas Strunz?

Írta: 

Visszatekintő sorozatunk következő részében egy olyan figura következik, aki leginkább olyan esetek miatt jut eszünkbe, amikor a pályán kívül a rövidebbet húzta.

Thomas Strunz két időszakban összesen kilenc évig volt a Bayern München játékosa.1968-ban született Duisburgban. Itt is kezdett el futballozni, még tiniként vette ki részét az MSV Duisburg feljutásában a 2. osztályba. Ott azonban nem számoltak vele. Jó szeme lehetett az akkori játékos-megfigyelőnknek: 1989 nyarán még így is leigazolta a Bayern. Így a klubtörténet egyik legjobb fogásának is számít.Ahol aztán Jupp Heynckes vezetőedző folyamatos játéklehetőséget adott számára. A Milan elleni BEK-elődöntő visszavágóján Strunz lőtte csapatunk gólját a rendes játékidőben, amivel hosszabbításra mentettünk. Végül azonban idegenben lőtt gólokkal a Milan jutott a döntőbe. Munkájára azonban a DFB-nél is felfigyeltek: nem sokkal a győztes világbajnokságot követően már lehetőséget kapott Berti Vogts szövetségi kapitánytól. Innentől kezdve egészen az évtized végéig gyakori szereplője volt a német válogatott meccseinek.

1992 nyarán döntött úgy, hogy kipróbálja magát máshol is: a VFB Stuttgart ajánlatát fogadta el. Nem volt minden ésszerűséget nélkülöző a döntése. 1992-ben ugyanis a Bayern mindössze a 10. helyen végzett a bajnokságban (3 edzővel!!), míg a VFB bajnoki címet ünnepelt és így elindulhatott a Bajnokok Ligájában is.

1995-ben tért vissza Münchenbe, ahol egészen 2001-es búcsújáig játszott. Visszatérését követő első idényében ünnepelte legnagyobb sikereit: a Bayernnel UEFA-kupát, míg a válogatottal Európa-bajnokságot nyert. Alapvetően csereemberként számítottak rá a Nationalefnél, az angolok elleni legendás elődöntőben a 118. percben állt be, majd a büntető-párbajban magabiztosan értékesítette a maga tizenegyesét. A döntőt aztán végigjátszotta. Köszönhető volt ez annak is, hogy Berti Vogts-nak alig maradt bevethető játékosa. Még Oliver Kahnnak is készítettek mezőnyjátékos mezt arra az esetre, ha be kell állnia. Tök komolyan. (Részletesebben)A Bayernben azonban folyamatosan számítottak rá. Már amikor nem volt éppen sérült. És itt el is érkeztünk ahhoz a naphoz, ami miatt biztosan soha sem fogják elfelejteni a nevét: Giovanni Trapattoni vezetőedző legendás kifakadásában pont Strunzot pécézte ki. Ma már tudjuk, hogy csak erős felindulásból. Strunz ekkoriban vette el modell barátnőjét is. A hölgy aztán majd’ 10 évvel később Stefan Effenberghez is hozzáment. Ráadásul úgy, hogy kapcsolatuk még az előző házasság idején indult meg.

Sérülései ellenére 1999-ben még meghosszabbították a szerződését, de a kemény döntések során könyörtelen Ottmar Hitzfeld 2000 őszén már egyértelművé tette, ha szeretne továbbjátszani, akkor új klubot kell keresnie magának, 2001 legelején a profi keretből is kitette, nem sokkal később pedig Strunz bejelentette visszavonulását. Így esett meg, hogy a 2000/01-es szezon őszén még pályára lépett, de mégsem tekinthető ténylegesen BL-győztesnek. A statisztikáiban néhol szerepelni szokott.Pályafutás lezárását követően előbb a Wolfsburgnál, majd a Rot-Weiss Essen töltötte be a menedzseri/sportigazgatói posztot. Az akkori harmadosztály csapatnál rövid ideig edzőként is dolgozott. Jelenleg két ponton is találkozik az élete a futballal: sportügynöki cége munkatársaként illetve a Sport1 (ex-DSF) visszatérő szakértőjeként, többek között a Doppelpass című műsor vendégeként.

Korább cikkeink a témában … És még több történelem
Bajnokok Ligája: A Spurs jobb csapat jelenleg mint a Juve. Aki Torinóban...
Kozi31 Feb 15 - 7:49

Átigazolási hírek: Vidalt szerintem nem is feltétlenül kell eladni, az utóbbi pár...
szabi90 Feb 13 - 16:22

AKTUÁLIS MECCS: Nekem James játéka tetszett. Elég ügyesen irányítgat, szinte mindig elérhető...
FERWIN Feb 12 - 17:45

Free Joomla! template by Age Themes