"Átigazolási rekordot dönthettünk volna"

Írta: 

Az Európa-bajnokság mellett a javában zajló átigazolási időszak uralja a nemzetközi futballsajtó hasábjait.

A Bayern München már két héttel ezelőtt bejelentette Mats Hummels illetve Renato Sanches leigazolását, de persze más klubok sem késlekednek. Még csak most léptünk be a júniusba, a Premiere League csapatai máris 5 németországi alapembert csakliztak el: llkay Gündogan (Man. City), Granit Xhaka (Arsenal), Havard Nordveit (West Ham), Joel Matip (Liverpool – ingyen), Loris Karius (Liverpool).

Tudjuk nagyon jól, a Bundesliga csapatai még mindig jóval kevesebb pénzből gazdálkodnak, mint angol vetélytársaik, hiába a Premiere League csapatainak önmagukhoz képest való stagnálása a nemzetközi porondon, ma az angol utolsó helyezett többet kasszíroz TV-s pénzekből, mint a bajnok Bayern. Az angol bajnok Leicester 120 millió Eurót kap a TV-kalapból, a Bayernnél ez kb. a fele. A pénzügyi olló várhatóan a következő években sem fog szűkülni, még a Bayernnek is hatalmas erőfeszítésébe fog kerülni, hogy megszerezze, akit szeretne; illetve megtartsa, akit meg akar.

Kalle Rummenigge a FAZ-nak adott interjújában részletesen beszélt a bajorok előtt álló kihívásokról. Elsőként a fiatal Renato Sanchesről: „A srácnak ajánlata volt a Manchester Unitedtől is. Ha nem lépünk gyorsan, akkor Angliában köt ki. Az átigazolási díjak tovább fognak nőni. Még inkább a fizetések, ez pedig hatalmas problémát fog okozni a Bundesligában. A játékosok nagyon is jól tudják, mennyit keresnek Spanyolországban, Olaszországban és mindenekelőtt Angliában” – magyarázta a klubvezető, aki nem is titkolja, hogy 2015 nyarán Kevin de Bruyne mindössze a pénzügyi lehetőségek miatt nem igazolt Münchenbe: „Volt egy 2015-ös ajánlatunk, miszerint 2016-ban leigazoljuk. Azonban a vételára és a fizetése összességében jóval meghaladta volna a 100 millió Eurót, ekkora a kockázatot nem akartunk vállalni. Egy év alatt sok minden történhet, például egy súlyos sérülés. És nem tudtuk egy éve, hogy most nem is lesz szükségünk olyanra, mint de Bruyne. Mats Hummels személyében védőt igazoltunk, mert a támadószekciót számszerűleg és minőségileg is megfelelőnek tartjuk.”

A játékosokat persze meg is kell tudni tartani. Ebben eddig is elég jók voltunk, ebben a szezonban is szép sikereket tapasztalhattunk Manuel Neuer, Jerome Boateng, David Alaba, Javi Martínez vagy épp Thomas Müller magunkhoz kötésével: „Be akartuk csukni az ajtót. Mindegyikük, akikkel hosszabbítottunk, nagyon keresett volt külföldről. Demonstrálni akartuk, hogy a Bayern semmiképpen sem engedi el a legjobbjait. Ez persze a költségeket is megnövelte. Egy kellemetlen mellékhatás. Anglia így feltornássza a fizetéseket Németországban is” – foglalta össze Rummenigge.

Azt már korábbról tudjuk, amennyiben a Bayern és Ribery rábólint a Chelsea 2011-es ajánlatára, úgy a francia lehetett volna mindenidők legdrágább igazolása. Ugyanez elmondható azonban Thomas Müllerre is: „Tavaly volt egy őrületes ajánlat a Manchester Unitedtől, de egy másodpercig sem gondolkodtunk rajta. Pedig átigazolási rekordot jelentett volna a teljes futballtörténelem tekintetében.” Igen, egy játékos értékét nemcsak az mutatja, mennyiért adod el. Hanem az is, hogy mekkora összegért sem vagy hajlandó lemondani róla.

Hogy mit tartogat még számunkra az átigazolási időszak, azt leginkább az EB után fogjuk meglátni. A napokban Sebastian Rode Dortmundba igazolása válhat biztossá, a Bild csütörtöki híre szerint akár a 15 millió Eurót is elérheti az átigazolási költség. Ami a színház részét illeti: Robert Lewandowski és a Real Madrid kapcsán tudjuk, hogy van kapcsolat a játékos ügynöke és a spanyolok között; tudjuk, hogy a Bayern nem akarja őt elengedni (a 2019-ig tartó szerződés miatt nem is köteles), és a klub azt is cáfolta, hogy bármiféle megállapodása lenne a játékos illetve a Real között. A fejleményekről elsősorban a Facebookon továbbra is részletesen be fogunk számolni; a fentiek mentén akár egy fizetésemeléssel járó hosszabbítás is a pakliban lehet. Rummenigge hétfőn még úgy nyilatkozott, hogy még várható mozgolódás a keretben; Carlo Ancelotti csütörtökön már kész keretről beszélt, további érkezők nélkül. A mai állás szerint Niklas Dorsch illetve Fabian Benko is a profikat fogja erősíteni, Pierre-Emile Hojbjerg kölcsönszerződése pedig lejár. Ő már korábban elmondta, váltani szeretne.
Átigazolási hírek: Lewa testbeszéde érdekes volt tegnap. Kissé morcos lehetett, rugdosott, dekoncentralt...
Atesz12 Mar 19 - 14:41

Bastian Schweinsteiger: Megszületett Ana Ivanovics és Bastian Schweinsteiger kisfia. Jó egészséget a...
mpali Mar 19 - 13:03

AKTUÁLIS MECCS: Még a Hamburg ellen, igen. Talán a válogatott szünet után...
mia san mia Mar 19 - 12:43

Free Joomla! template by Age Themes