Megdőlhet-e az átigazolási rekordunk?

Írta: 
Még majdnem egy hónapig tart a klubszezon, de a BL-búcsút követően ismét előtérbe kerültek az átigazolások. 

A sajtóban egyre több pletyka jelenik meg, a klubvezetők is tesznek megjegyzéseket, ahogyan mi szurkolók is sokat vitázunk a játékospolitikáról, lehetséges érkezőkről.

Alapvetően három erő húzza most a csapatot:

1. A klubvezetés újra és újra kiemelik, hogy nem fognak változtatni az átigazolási stratégiájukon. Ettől még persze bőven lehet pénzes igazolások, csak nem de Bruyne vagy Gareth Bale nagyságrendben nem lesznek igazolások.
2. Az előző években legnagyobb sikereinkben az extraklasszisok szerepe volt a legnagyobb. Ugyan 2015 őszén mintha megtört volna ez, de legkésőbb idén tavasszal ismét ezt éreztük. Pedig a Robbéry-páros már nem lesz sokáig a keretben.
3. Uli Hoeneß klubelnök azt erősíti, hogy a következőkben nagyobb hangslyt fogunk fektetni az utánpótlásra. Nem lehet azt mondani, hogy az előző években fukarkodott volna a csapat. Minden évre jutott egy-egy konkrét igazolás a kezdőcsapatba: Mats Hummels (2016), Arturo Vidal (2015), Robert Lewandowski (2014). Mindhárman élcsapattól érkeztek, kiforrott, európai szinten keresett játékosként. És ha vétettek is végzetes hibát (Ki nem?), húzóemberei lettek ennek a csapatnak. De talán ide lehet hozni Thiago nevét is, aki 2013-ban már nem ismeretlenként, de még alapvetően tehetségként érkezett hozzánk. Sok időben telt, de úgy fest, be fog válni. 

Tehát annak ellenére, hogy a csapat nem lépte még át az 50 milliós átigazolási határt (Martínez is 40 millió Euróba került hivatalosan), klasszis igazolásokat fel tud mutatni. Mondjuk relatív az is, kit számít ebbe a körbe. Martínez biztosan csak kevés szurkoló számította közéjük, aztán első idénye végén mégis mindenki amolyan utolsó láncszemként könyvelte el a triplázó csapatban. De emlékezzünk vissza Ivan Rakiticre, akit még a Schalkénál környékeztünk meg. Akkoriban a honlap olvasóinak jelentős része nem tartotta klasszis játékosnak. Néhány évre rá azonban mégis alapembere lett a triplázó Barcelonának, a BL-döntőn gólt is szerzett. 
Le kell szögeznünk: a legkeresettebb játékosokért idén is egymásra fognak licitálni az élcsapatok. Antoine Griezman, ha távozik Madridból, bizonyosan nem 30-40 millió Euróért fog igent mondani. 

De akkor mégis hogyan lehetne olyan játékost igazolni, aki megüti az elvárásainkat, mégsem lépjük át (lényegesen) a saját átigazolási rekordunkat. 

1. Például, ha valaki mellőzött játékos. Arjen Robbennél jobb példa nem kell ide. Rá a lehető legjobb pillanatban sikerült lecsapnunk 2009-ben.
2. Bajban lévő csapat klasszisa. Nem véletlenül hoznak össze minket folyamatosan Arsenal-játékosokkal.
3. Még éppen a nemzetközi sztárság előtti pillanatban elhozni valakit. Sokat változott az átigazolási piac itt is. De elméletileg nem kizárt, hogy van valahol egy olyan játékos, mint Franck Ribéry volt 2007-ben.
4. A Bundesliga klasszisai, akik szintet szeretnének lépni, de Németországot nem szívesen hagynák el. Még Manuel Neuert is sikerült elhoznunk 2011-ben. 
Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy lehetnek súlyos távozók is. Lesznek távozók, ebben biztosak lehetünk. De mindig annyira biztosra vesszük a húzóembereink maradását. Szerencsére van is mire ennyire magabiztosnak lennünk. Azonban egyikük sem tett vérrel megszentlt hűségesküt. 

Nagyon elszaladt az átigazolási piac. U21-es játékosok kelnek el sok-sok tízmillióért. Leroy Sanéról (50 millió Euró) már azelőtt lekéstünk, hogy egyáltalán beszállhattunk volna. De Renato Sanches is, ha még nyer egy-két trófeát, akkor a bónuszokkal együtt többe fog kerülni, mint keretünkben bárki. 
Javi Martínez pillanatnyilag az 54. legdrágább igazolás a futball történetében. 

Végezetül azonban álljon itt néhány kiragadott példa arra, hogy az előző években is voltak olyan igazolások, amik nekünk is megérhették volna. De legalábbis szemléltető arra, hogy más is tudott viszonylag jó áron is jól hangzóan igazolni:

  • Julian Draxler 40 millió Euro (2017)
  • Arda Turan 34 millió Euró (2015)
  • Paolo Dybala 33 millió Euró (2015)
  • Miralem Pjanic 32 millió Euró (2016)
  • Gabriel Jesus 32 millió Euró (2016)
  • Toni Kroos 30 millió Euró (2014) !!
  • Alvaro Morata 30 millió Euró (2016)
  • Antoine Griezmann 30 millió Euró (2014)
Átigazolási hírek: Nyugi. Ebben a kérdésben a Bayern dönt. Ok, eladjuk 150...
rogozsin Feb 23 - 1:49

Bajnokok Ligája: én örülnék neki ha összesorsolnának minket a MU-val. szerintem "simán"...
Véder Nagyúr Feb 22 - 22:05

AKTUÁLIS MECCS: Ez eldőlt az első meccsen szerencsére. Az első félidő nem...
mia san mia Feb 22 - 10:31

Free Joomla! template by Age Themes