szerda, 26 november 2014 16:39

  Ribéry: „A Bayern nem pénzt, hanem engem akart”

  Written by Szandi

  Az Aranylabda szavazás érzékeny téma Franck Ribery számára. Ribery még mindig bosszús a 2013-as döntés miatt. Még mindig jól emlékszik azokra a keserű pillanatokra, amiket Zürichben kellett átélnie.

  "Azon az estén sokat tanultam. Ahogy megérkeztünk a rendezvényre, azonnal mondtam is a feleségemnek: Wahiba, figyeld csak meg. El fogom veszteni a szavazást. Láttam, hogy Sepp Blatter milyen túláradó örömmel üdvözölte Cristiano Ronaldót. (Megölelték egymást.) Ehhez jött még a rengeteg fotó, és hogy Ronaldo egész családja ott van. Kb 20-30 ember. Én se vagyok hülye, egyértelmű volt, hogy neki kell nyernie. Különben nem hozta volna magával az egész családját” – mesélte a SPORT BILD-nek Ribery.

  Az idei FIFA év játékosa választáson sem számít Ribery korrekt eredményre. „Most mit mondjak? Véleményem szerint Manuel Neuernek vagy Arjen Robbennek kellene nyernie. Manu már mindent megnyert, nagyon jó ember és egyáltalán nem nagyképű. Arjen valami hihetetlenül játszott az előző Bundesliga szezonban és ugyanezt a teljesítményt nyújtotta a világbajnokságon is. Attól tartok túl nagy a politika behatása. Az Aranylabda tényleg a legjobb játékosnak járna? Szerintem többé már nem. 2006-ban Cannavaro nyerte, csak mert világbajnok lett és ennyi.”

  Tényleg ennyire hiányzik Riberynek ez a kitüntetés? „Nem egyáltalán nem hiányzik. Nem vagyok irigy, és ez a díj se jelent már számomra semmit. Boldog vagyok azzal, amim van itt Münchenben. Attól, amikor 70.000 ember azt kiálltja, hogy Ribery, Ribery egyszerűen libabőrös leszek. Aztán hazamegyek, és csak elégedettséget érzek.”

  Ribery egyszer nagyon közel állt a távozáshoz és majdnem Real Madridba igazolt. De más topcsapatok is érdeklődtek iránta. „2009-ben, amikor van Gaal lett az edző, egy nagyon nehéz helyzetben találtam magam. Nem azért, mert nem jöttem jól ki vele, hanem mert hirtelen minden élcsapat engem akart. A Juventus, az Inter, a Chelsea, a Manchester City, a Real Madrid és a Barcelona is. Nekem ez akkor túl sok volt. Hirtelen ennyi ajánlat. Ide-oda rángattak, amitől majd megőrültem. Közel álltam a távozáshoz. Volt akkoriban két-három igazán kitűnő beszélgetésem Uli Hoenessel és Karl-Heinz Rummenigevel. Azokat sose fogom elfelejteni.”

  Ribery elmesélte, mennyire is volt közel ahhoz, hogy megegyezzen a Real Madriddal. „Az ügynököm sokat tárgyalt a Reallal. A feleségem, Wahiba azt mondta akkoriban: Ha ez tesz boldoggá, akkor költözzünk Madridba. Minden elő volt készítve. De ma ez már nem így lenne. Ha azt mondanám neki, hogy el akarok menni, akkor azt kérdezné, hogy: Bolond vagy? De erre semmi esély sincs. Ő jobban kiigazodik Münchenben, mint én. Már mindent ismert és szeret itt. A gyerekek is nagyon szeretnek itt iskolába járni.

  A franciára nagy hatással volt, hogy a Bayern akkoriban az őrületes kivásárlási összegek ellenére nemet mondott az átigazolásra. 60, 65, 70 akár 80 milliót is adott volna a Chelsea és a Real Madrid. „A Bayernnek nem volt szüksége a pénzre, azért mondtak nemet, mert ők engem akartak. Számomra ez volt a döntő tényező.” (Karl-Heinz Rummenigge korábban elmondta, 2011-ben a Chelsea-nek 110 millió eurós ajánlata is volt)

  Ribery különösen Uli Hoenesshez állt közel. A Bayern egykori elnökét még a börtönben is meglátogatta. „ Ez egy nagyon nehéz helyzet neki is és az egyesületnek is. De nagyon jót beszélgettünk és még viccelődtünk is. De komoly dolgokról is szó esett, mint az ő visszatérése vagy az én helyzetem. Erre csak annyit mondott: Franck te nagyon jól játszol. Ez az, ami fontos a Bayernnek és nekem örömet okoz. Remélem Uli mihamarabb visszatér közénk.”

  Hírek