×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 2140

  szerda, 25 november 2015 17:44

  Mikor lesz már végre álomdöntő a BL-ben?

  Written by

  Még csak november van, de a sajtó illetve a szurkolók máris az álomdöntőt vizionálják a Bajnokok Ligájában: a pillanatnyilag szárnyaló Barcelonát a pillanatnyilag szárnyaló Bayernnel eresztenék össze.

  Nekünk magyar szurkolóknak melengetheti a szívünket, hiszen nemcsak kiválóan szerepel csapatunk, de talán már a hazai közvélemény is a helyén kezeli azt a fejlődést, amin a Bayern keresztülment mondjuk a 6 évvel ezelőtti állapothoz képest.

  Ha megnézzük az elmúlt hat év elődöntőseit a Bajnokok Ligájában, három együttes emelkedik ki. A Barcelona, a Real Madrid illetve a Bayern 5-5 alkalommal jutottak el a legjobb négybe. A maradék 9 helyen 8 csapat osztozott, kétszer a Chelsea és 1-1 alkalommal az Inter, a Lyon, a Manchester United, a Schalke, a Dortmund, az Atletico illetve a Juventus. /La Liga: 11, Bundesliga: 7, Premiere League: 3, Serie A: 2, Ligue 1: 1/

  Ekkora merítés már nem lehet véletlen, a Barcelona, Real Madrid és a Bayern München ennek az évtizednek a meghatározó klubjai. Hiába azonban a papírforma, egymással egyszer sem játszottak döntőt ebben az időszakban – sőt történeti szinten sem, legyen szó bármelyik nemzetközi kupa döntőjéről. Voltak nagyszerű döntők az elmúlt években, de az előzetes várt álomdöntő egyszer sem jött össze. 

  Ebben a 6 éves időszakban a Bayern 3-szor, a Barca 2-szer, a Real 1-szer jutott be a döntőbe, az ellenfél azonban mindig egy külső csapat volt. Ráadásul háromszor mindhárom csapat ott volt az elődöntőben. Értelemszerűen közülük kettő egymással játszott, s jött ki egyikük győztesként, a harmadik csapat azonban mindháromszor elvérzett a papírforma szerint könnyebb sorsolása ellenére (2012: Chelsea, 2013: BVB, 2015: Juventus ellen). Ezek között voltak olyanok, mint a 2012-es Chelsea-Barcelona, ahol az egykapuzás sem vezetett eredményre, de 2013-ban a 4-1-re végződött BVB – Real mérkőzésen az egyértelmű erőviszonyok ellenére a Dortmund a játék minden elemében és egyénileg (!) is lefutballozta a Realt.

  És akkor még ott van az időfaktor is. A novemberi forma a novemberi erőviszonyokat tükrözi; a májusi erőviszonyokat majd csak a májusi teljesítmény alapján tudjuk értékelni. Láttuk, hogyan váltott át Luis Enrique, a Barcelona vezetőedzőjének megítélése tavaly novembertől a Barcelona BL-győzelméig. Ezt ismerjük mi is, hiszen a BL-győztes szezonban még március közepén is bőven akadtak a Jupp Heynckest becsmérlő szlogenekből.

  Megadta a szezon alapritmusát a Barcelona és a Bayern is, egymás és a kívülállók számára is egyértelművé vált, milyen színvonalat kell megütni a 2016-os milánói sikerhez, de azt a sikert csak májusban lehet majd elérni, egy olyan úton, ahol a rögös rész majd csak februárban kezdődik. Persze azért ne lepődjünk meg, ha mégis Barcelona-Bayern döntőt rendeznek majd a San Siróban.

  Hírek