×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 6372

  kedd, 23 május 2017 20:52

  Robben: "Lahmmal elveszítettem a jobb lábam"

  Written by


  Robben nemrég a TZ-nek adott exkluzív interjújában arról mesélt ő személyesen mit veszít Lahm visszavonulásával, és igen érdekes és fontos gondolatokat fogalmazott meg a Bayern identitásáról.

  TZ: Lahm távozásával a csapat elveszítette a kapitányát, illetve egy nagyon jó játékosát. Mit gondol erről?
  Robben: 8 éve vagyok már a Bayernben. 8 évig játszottunk Philippel a jobb oldalon együtt. Mi már vakon is megértjük egymást, nagyon jó köztünk a harmónia. Szívesen játszom Kimmichel és Rafinhaval is, velük is jól megértjük egymást, de Lahmmal ez más volt, valami különleges és nagyon szórakoztató.

  A focista fog inkább hiányozni, vagy maga a személyiség?
  Nekem mindkettő nagyon fog. A pályán is hiányolni fogom őt. Elvesztem a jobb lábam. (nevet) Mint kapitány is hiányozni fog. Megtiszteltetés volt vele focizni ilyen hosszú ideig. Mindegy milyen hosszan gondolkozom, csak dicsérő szavakat találok. Ő csak a Bayernnek élt és rengeteg dologban példakép is.

  Közelebb áll hozzád a búcsúzása, mint a többi játékosnak?
  Igen – vagy mondhatjuk úgy is, hogy azt hiszem. Nagyon sok mindent megéltünk együtt. Philipp számára a búcsú egy érzelmes pillanat volt, de számomra is. A feleségemnek már meséltem erről, ő tudja, milyen jól megértjük egymást Lahmmal.

  Mondhatjuk, hogy együtt jobbak voltak?
  Igen. Lahmmal kiegészítettük egymást a pályán és egymást erősítettük. Gyakran tudtam befelé húzni, mert mozgásával az ellenfél játékosait elvitte kifelé. Vagy mikor 2-3 játékos engem támadott, kipasszoltam és ő beadta. És a sok kényszerítő, amit azt hiszem már nem fog senkivel így játszani. (nevet)

  Hogy tetszett neked ez a szezon?
  Ez egy jó kérdés. Természetesen a célunk az volt, hogy megnyerjünk mindent, de egy dolgot nem szabad elfelejteni… Néha csak apró részletek döntenek. Ezt a szezon megítélésénél nem szabad elfelejteni. Úgy gondolom, hogy egy jó szezon volt.

  Miért nem volt nagyon jó?
  A Bajnokok Ligája kiesés nagyon keserű volt számunkra. Sajnos most is úgy gondolom, hogy a játékvezető ebben nagy szerepet vállalt. A Real elleni első meccsen nem voltunk olyan jók, de a visszavágón igen. Többet érdemeltünk volna, ezért ez frusztrál minket. És hát a vereség a Dortmund ellen a kupában. Túl sok lehetőséget puskáztunk el. A kupa a mi hibánk, de nem ez volt a legrosszabb.

  Hanem?
  Sokkal rosszabb az a tudat, hogy ilyen nagy meccsekre újabb egy évet kell várni. BL negyeddöntőt vagy kupaelődöntőt nem játszhatunk 1 hét múlva. Egy évig keményen kell megint dolgozni, ami nem könnyű.  Döntő helyzetekben hiányzik a határozottság?
  Nem kell túlzásokba esni. Az elején már beszéltem róla, hogy apróbb részletek döntenek a futballban. Vegyük példaként a kupában a Dortmund elleni meccset. Ha Bender nem ér oda lábbal és a labdát nem tolja a kapufára, akkor már 3:1. Néhány centin múlott az egész. Tehát a következő szezonban még jobban meg kell mutatnunk az akaratunk.

  Ami az akaratot illeti, Ön példakép. 33 évesen is úgy megy a pályán, mint egy fiatal játékos…
  Mindenkinek szüksége van a féktelen győzni akarásra. Ez a szenvedély, ez a mentalitás teszi ilyen erőssé a Bayernt. Gondoskodnunk kell arról, hogy ezek a tulajdonságok megmaradjanak és hogy a Bayern identitását tovább gyökereztessük. Minden csapat ellen meg kell mutatnunk, minden ellenfélnek ezt tudnia kell, hogy a Bayern ellen nincs mit tenni. Talán ez hiányzott picit a Real ellen.

  Ebben a szezonban fittek voltak, ennek ellenére az „elöregedésről” beszélnek. Jót tenne a csapatnak néhány fiatal játékos?
  Nincsenek fiatal vagy öreg játékosok. Már csak jók és rosszak vannak. De ezt Hoeneß is elmondta. Ha ég benned a tűz, mindegy, hogy 23 vagy 33 éves vagy. Azt hiszem a mentalitás sokkal fontosabb, mint a kor.

  Búcsúzik Lahm is és Alonso is, aztán egy kis szünet. Szükség van ezért egy kis frissítésre?
  Ez attól függ kik jönnek … (nevet) Nem, komolyan: Jó játékosokra mindig szükség van, de nekem ennél valami másabb kell.

  Kifejtenéd?
  A klub identitását megőrizni, megtartani. A Bayernnek egy magra van szüksége, akit megértenek és ismernek. Most Lahmot, két éve pedig Schweinsteigert veszítettük el. Ez az egyik oka, hogy Thomas Müller ennyire hihetetlenül fontos a Bayernnek. Nem csak a pályán. Ő testesít meg minden… A győzni akarást, a Bayern Münchent.

  Ön is ehhez az arany generációhoz tartozik, mint Philipp és Schweinsteiger, aki az USA-ban van. Mik a jövőbeni tervei?
  Sokáig szeretnék a legmagasabb szinten futballozni és még egy BL-t nyerni. Aztán két lehetőségem van: Vagy befejezem karrierem vagy még egy másik kultúrában új élettapasztalatokat gyűjtök.

  Szakmai körökben ez egy kedves körülírása annak, hogy eligazol…
  (nevet) Nem, ez nem azt jelentette. Higgye el nekem a télen válthatta volna Kínába… Mindenféle „őrült” ajánlatot kaptam. Mindegyiket azonnal visszautasítottam, ugyanis örülök annak, hogy a legmagasabb szinten focizom, és ennél nem kell több. És ha tényleg egy másik kultúrát szeretnék megismerni (és úgy értem kultúrát) (kacsint), akkor arról először egyeztetek a családommal.

  Van még valami, ami még csábítja?
  Büszke vagyok arra, hogy már megnyertem a 10. bajnoki címem 4 különböző országban. Még büszkébb vagyok arra, hogy ezzel utolértem mindenidők legnagyobb holland futballistáját Johan Cruyfft. Ha még egy bajnoki címet nyernék, utol is érném őt. Talán ez az ami még izgat.

  Hírek