szerda, 21 június 2017 12:54

  Tolisso - A svájci bicska

  Written by Rétfalvi Árpád

  A Sportbild aktuális száma egy hosszabb összeállítást közöl Corentin Tolissóról (22), aki a Bundesliga történelmének legdrágább átigazolása - 41,5 millió euróért váltott Lyonból Münchenbe.

  A nagy német sportújságnak Lucien Favre-(59), a Nizza edzője mesélt a jobblábas, 1,81 m magas játékosról: “A rendkívüli képességei alapján inkább a támadásokból veheti ki a részét, tudása leginkább a 4-3-3-as felállásban érvényesül. Minden esélye megvan arra, hogy Németországban is maradandót alkosson.”

  A Bayernnél is a támadószekcióban számolnak vele. Az elképzelések szerint gyakran tör majd előre, és kiváló fejjátékával segíteni tudja Robert Lewandowskit. Érdekesség, hogy 14 alkalommal a jobbhátvéd posztján is megfordult a Lyonban, tehát egy rugalmasan bevethető játékosról van szó.

  Favre csapata az elmúlt szezonban kétszer találkozott a Lyonnal. Az őszi meccset 2-0-ra megnyerte a Nizza, és ekkor Tolisso - aki 14 gólt szerzett a 2016/2017-es szezon tétmeccsein - támadóként szerepelt az Olympique 3-5-2-es felállásában. Tavasszal 3-3-ra végeztek a felek, de a Lyon ekkor már 4-3-3-as formációban játszott. Favre meg van győződve Tolisso motiváltságáról, aki fiatal kora ellenére nagyon sokat elért, ám még óriási lehetőségek rejlenek benne, amelyek egy erősebb csapatban jobban érvényesülni tudnak. 1994-es születésű, de 116 alkalommal lépett pályára a francia első osztályban, mellette a Bajnokok Ligájában és az Európa-Ligában is pallérozódott.

  Tolissónak egyszerűen csak “svájci bicska” a beceneve, mivel annyira sokoldalú. Favre így folytatja: “Tolisso a Lyon utánpótlásából érkezik, amely egy kiváló iskola. Taktikailag rendkívül érett, s ehhez társul még kivételes tehetsége. Képes meglátni a szabad folyosókat labdával és anélkül is. Tud gólokat lőni és előkészíteni, emellett pazar a rúgótechnikája és a fejjátéka.”

  A francia játékos átlagosan 65-öt passzolt az előző idényben meccsenként, aminél nem akadt jobb a Ligue 1-ben. Ez is mutatja, hogy mennyire fontos a pályán. Favre szerint: “Tolisso mindig ott van, ahol szükséges. Ha a Lyonnál nem ment a szekér, akkor is fel tudta rázni a társait.”
  A Bayern negyedik nyári szerzeménye (sorrendben Rudy, Süle és Gnabry után) tehát iránytó típus. „Nem véletlenül lett már 22 éves korára csapatkapitány” – folytatja Favre. Ám benne van még a meggondolatlanság is: az elmúlt bajnokságban piros lapot kapott a Saint-Étienne ellen 2-0-ra elveszített mérkőzésen, mégpedig egy durva szabálytalanságért. Párszor az edzéseken is keveredett már összetűzésbe a társaival.

  A céljai mindenesetre egyértelműek: címeket nyerni a Bayernnel. Akár többet is évente.

  https://www.youtube.com/watch?v=cCKU7ig-aZc

  Hírek