×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 65

  péntek, 04 augusztus 2017 23:37

  Ellenfélnézőben: új "Bosz" a BVB élén

  Written by

  Azt már tudjuk, hogy a Bayern felkészülése nem sikerült valami jól, és hogy a csapat eddigi teljesítménye hagy némi kivetnivalót maga után, de vajon mi a helyzet a szombati ellenfelünknél, a nagy rivális Dortmundnál? A kérdés megválaszolására a kiváló magyar BVB-s szurkolói oldal és közösség, a dortmundfanatics.hu szerkesztőjét kérdeztük:

  Pannonbajor:
  Milyen főbb változások történtek a Dortmundnál az előző szezon vége óta?

  Kanócz Robi (dortmundfanatics.hu): Tuchel helyét az Európa-liga döntős Ajax korábbi mestere, az 53 éves holland szakember, Peter Bosz vette át. Bosszal együtt érkezett a stábba Hendrik Krüzen és a korábban a barcelonai La Masiaért is felelős Albert Capellas.
  A vártakkal ellentétben nem szedték szét a Dortmundot az átigazolási piacon, sőt egyértelműen erősödött a keret. Ginter és Bender személyében olyan játékosok távoztak, akik az idei szezonban nem nagyon juthattak volna már szóhoz, Merino kölcsönadása pedig nemigen fogja megrengetni a csapatot. Érkezett viszont Ömer Toprak és Mahmoud Dahoud 12-12 millióért, valamint Freiburgból Maximilian Philipp is Dortmundba költözött 20 millió euróért. Előbbi kettővel alapemberként számolunk már az idei szezontól is, Philippnek viszont nehéz dolga lesz beverekednie magát a kezdőcsapatba, de a lehetőséget biztosan meg fogja rá kapni. Érkezett még a PSG-től ingyen Dan-Axel Zagadou, aki eddig egyértelműen az év fogásának tűnik – a felkészülés során nagyon jól mozgott, szinte hiba nélkül hozta le az összes mérkőzést. Posztját tekintve középhátvéd, de Dortmundban a széleken is kipróbálhatta magát és elég meggyőző volt táamdásokban is.

  Hogy sikerült a BVB felkészülése?
  Nehéz ezt így megmondani. Ha csak az eredményeket nézzük, akkor két győzelem, három vereség egy döntetlen – nem túl jó. Nyilván nem az eredmény számít, de a játék képe sem volt az igazi. Egyedül a Milan ellen láthattuk igazán focizni a csapatot. A többi mérkőzésen felforgatott névsorral álltunk fel, rengeteg új dolgot gyakoroltatott Bosz, meglátjuk mikorra áll össze.

  Milyen játékot várhatunk a Borussiától a Bosz alatt? 
  Bosz játékstílusát a holland bálvány, Johan Cruyff munkásságából meríti. Csapatai rendre kombinálják a labdatartást és a Gegenpressinget, melynek eredménye a robbanó támadófutball. Bosz filozófiájában a játékosok a pályán szabad kezet kapnak a támadásoknál, melyet látványos játékkal hálálnak meg.

  Mi a helyzet régi ismerősünkkel, Götzével?
  Súlyos betegsége miatt szinte az egész tavaszi szezont kihagyta, kemény dolgokon ment át. Most már ismét pályán van, a stáb viszont figyel rá, hogy ne kapjon túl nagy terhelést. Vele kapcsolatban pozitívak vagyunk, fejben talán sosem volt ennyire érett, céltudatos és összeszedett. Persze, még nem 100%-os és bele-bele hibázgat, de kiköpi a tüdejét a pályán, ami egy szurkolónak már elég. Ha minden jól alakul, akkor ismét a BVB egyik húzóembere lesz, már az idei szezonban is.

  A Bayern felkészülése nem volt a legjobb. Szerintetek idén könnyebb dolgotok lesz velünk? Mik a benyomások?
  A müncheniek annyival előrébb tartanak a klubépítés szinte minden területén, hogy a vereségek ellenére is toronymagasan fő esélyese a Bundesligának. Pláne, hogy a Dortmund sem büszkélkedhet sokkal jobb eredménysorral. Nem tudjuk, hogy a Bayern kerete erősödött-e, vagy gyengült, mindenesetre Süle és James jó igazolásoknak tűnnek, a másik oldalon viszont ott van az is, hogy Lahm pótolhatatlan az öltözőben és a pályán egyaránt, de Alonso kiválását is megérezné bármelyik csapat. A régi Bayern-tengely egyre inkább kiöregedőben van, kulcsfontosságú évek ezek a számukra, hisz új embereket kellene beépíteni, ami egyelőre nem minden esetben sikerült. Mégis inkább a Dortmundon és a többi klubon fog múlni, hogy lesz-e idén méltó kihívója a rekordbajnoknak. Ha Bosz képlete összeáll és a sérülések is elkerülik a csapatot, akkor talán.

  Milyen meccsre számíthatunk szombat este? Ki az esélyesebb szerintetek?
  Nem valószínű, hogy ez lesz minden idők legimpozánsabb Dortmund-Bayernje, hisz a versenyszezon előtt járunk még, mindkét csapat keresi önmagát és mindkét edző keresi a csapatát, ráadásul mindkét oldalon vannak komoly hiányzók. Harcosságból biztosan nem lesz hiány, azt megköveteli a párosítás múltja, a minőséggel és a tempóval kapcsolatban viszont már vannak aggályaink. Az esélyeket nem firtatnánk, jelenleg teljesen vakon vagyunk e-tekintetben.

  Hírek