×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 1572

  kedd, 15 augusztus 2017 18:18

  Levél a fiatal Arjenhez

  Written by

  Kedves 16 éves Arjen,

  Csütörtök délután van és anyukád az iskoládat hívja.
  És telefonál...és csak telefonál.

  Először azt fogod hinni, hogy valami baj van. Miért  ne erre gondolnál? Édesanyád sosem keresett amíg a suliban voltál.
  Ne aggódj, minden rendben. Sőt, rá fogsz jönni, hogy a helyzet sokkal jobb, mint gondolnád. Bár nem fogod neki elhinni elsőre,  amit mondani fog. Nem számítottál rá, hogy el fog jönni ez a pillanat.

  Amikor visszahívod majd az órák közötti szünetekben minden meg fog változni. Nagyon gyorsan.
  Szóval mielőtt visszahívnád és mielőtt minden másként lesz hadd mondjak valamit, amit szeretném, ha megjegyeznél: Mindig olyan szenvedéllyel futballozz, ami jelenleg is él benned. Mindig akarj fejlődni, többé válni. A legjobbá válni.

  Jegyezd ezt meg, rendben? Bármi is történik, soha ne állj meg.

  "A Groningen elsőszámú csapatának edzője hívott", ezt fogja mondani anyukád, ha végre beszéltek. "Azt akarja, hogy utazz velük hétvégén a meccsre."

  Tudom, ugye milyen hihetetlen?

  Hogy miért hoztam ezt fel? Nos, az utóbbi időben sokat gondoltam erre a pillanatra. A pillanatra, amikor minden igazán elkezdődött. Véget ért egy újabb szezon - a 17. szezonod, a héten pedig máris újabb kezdődik. 33 éves vagy és már csak egy év van a szerződésedből, aztán ki tudja mi lesz az után.
  És talán ahogy egyre inkább közeledik a karriered vége ... egyre többet gondolsz az egész kezdetére is. Amikor az egész megszűnt szimplán csak egy játék lenni.

  Ez történt, amikor megérkeztél a Groningenhez. Amely által később a PSV-hez kerülsz, majd onnan a Chelseahez. 20 évesen a Premier League-ben fogsz játszani.
  És az edződ? Az ő neve José Mourinho. Fel kell készítselek rá, mert sokat fog várni tőled ... és mindenki mástól is. Rögtön érezni fogod a különbséget, hogy mit jelent egy Premier League klubban játszani. Keményebbnek kell lenned, erősebbnek, gyorsabbnak.

  Újra bizonyítanod kell majd, most Josénak. Minden egyes héten, hogy a kezdőcsapat tagja maradhass. Figyelj, sok dolgot mondanak Joséról. Erős személyiség, sokat vár el. De amióta futballozol, Te is sokat vársz el magadtól. Bizonyos tekintetben úgy tűnik tökéletes párosítás. A lehető legjobbat akarja látni, mindig és minden egyes nap. Minden, amit Te akarsz az pedig, hogy a legjobbat nyújtsd. Mindegy, hogy az edzésen, vagy a mérkőzések alkalmával.

  Vagy miközben sérülésből küzdőd magad vissza.

  Igen, ez lesz az első alkalom, hogy ilyen dologgal nézzel szmbe. Nem úgy fog kezdődni az angliai pályafutásod, ahogy szeretted volna ... lábtöréssel egy felkészülési mérkőzésen. Több mint két hónapig harcképtelenné válsz. De ez csak még inkább arra sarkall majd, hogy bizonyíts. Hogy bizonyíts Josénak. A csapattársaidnak. A Stamford Bridge-nek és a szurkolóknak.

  Meg akarod mutatni majd mindenkinek, hogy mire vagy képes!

  És meg is fogod, egy 72. percben szerzett góllal, életed első meccsén a Stamford Bridge-n, 2004 novemberében.
  A kapuval szemben, bal lábbal.
  (Apropó bal láb? Különös, érkezel a jobb szélről és bal lábbal lősz? Dolgozz ezen, gyakorold!  Jól fog jönni, több esetben, mint gondolnád. Hidd el nekem!)

  Csak két év lesz, de fontos állomás lesz a Chelsea számodra, az edződ számára. Megtanulni megküzdeni a sérülésekkel. A csapat valami nagyon különleges lesz. E tekintetben Mourinhoé az érdem, tudja, hogyan hozzon létre és építsen egy brigádot.  S nem csak azért, mert olyan játékosokkal rendelkezett, mint Lampard, Drogba vagy éppen Chech és Terry.

  Mindenki törődött a másikkal a csapaton belül. Mindenki a klub érdekeit nézte. A légkör akkoriban ... hihetetlen volt. Sok mindenki fog figyelni rád a klubnál, de senki nem lesz fontosabb - nem csak számodra, senki számára sem -, mint John Terry.

  Mit tanulhat egy holland szélső egy angol védőtől?
  Mindent.
  A legfontosabb lecke az lesz, hogy mit jelent kapitánynak lenni és vezetőnek egy klubnál. Ő olyasvalaki lesz, akihez bárki fordulhat, legyen szó akár a futballról, akár az élet egyéb dolgairól. Olyasvalaki, aki tanácsot ad, aki bátorít. Tanulj tőle annyit, amennyit csak tudsz. Hogyan áldozza fel mindenét a klub érdekében. Hogyan tesz meg mindent a csapatért - az elsőtől az utolsó percig. Minden egyes csapattagra figyel. A pályán kívül is.
  Nem vagyok benne biztos, hogy akkor felfogod milyen mértékben is befolyásolt John. Légy tehát vele ezekben a pillanatokban. Nem igazán fogsz még egy ilyen játékossal játszani, mint ő.
  Nem nagyon lesz olyan élményed, amilyen a Chelseanél volt. Nyertél trófeákat Hollandiában is, de a Chelseanél a történelmük részévé fogsz válni. 50 év elteltével az első bajnoki cím. Ugyan nem érzed majd magad teljesen részesének, mert sérülések hátráltattak, de élvezd a pillanatot, jobban, mint én tettem akkor. Becsüld meg jól - mert része voltál a csapatnak, fontos voltál és mindent megtettél.
  Aztán egy évvel később segítsd a csapatot még egy trófeához.

  Aztán?
  Aztán jön a következő lépés...
  A Real Madrid.

  Angliában az első meccseden tapasztalhattad: A szurkolók a futballnak élnek. De Spanyolországban, ott... ott valami egészen más. Ott nem hogy a futballnak élnek, ott a futball az életük.
  Aztán két évvel később meg kell tapasztalnod, hogy a futball ... üzlet is.
  És nem fogsz örülni ennek.

  Figyelj, ettől a ponttól minden értelmet fog nyerni. Indulva a kissráctól, aki futballozott a suliban és kis pályákon, a Groningenen át a PSV-től a Chelsea majd onnan a Real Madridig... Bajnoki címektől a Bajnokok Ligája elődöntőkig.
  Mindez azért volt, hogy sose állj meg, hogy folyamatosan fejlődj, új kihívásokat találj.
  Minden arról szólt, hogy megtedd a következő lépést. Ahogyan mindig is játszottál.

  De a Bayern? Visszalépésként fogod megélni. Természetesen nyernek bajnoki címeket, kupákat, de számodra most arról szól, hogy megnyerd a Bajnokok Ligáját, amelynek a Bayern nem éppen volt esélyese. A Chelseanél és a Real Madridnál sem jutottál el odáig.
  Tudom, mit fogsz gondolni, amikor először hallasz erről az átigazolásról: Most biztos nem megyek oda.

  Akkoriban a Real Madrid volt a világ legjobb csapata. És Te érezted ezt, velük voltál, a csúcson és onnan bármi visszalépést jelentett volna.
  De van itt valami, amit szeretném, ha tudnál: Nem is tévedhetnél nagyobbat az életedben.
  Mert a Bayernhez igazolni a legjobb döntés lesz, amit valaha meghozhattál.

  Valami nagyobb részese leszel a Bayernnél. A siker nem csak a pályán mutatkozik meg, hanem mindenhol máshol is. Meglátod majd. Pénzügyileg. Úgy általánosságban. Németországban és Európán keresztül - az címer és azok a színek jelenteni fognak valamit.
  Senki nem fog rá számítani, de a csapat eljut a Bajnokok Ligája döntőjébe az első évedben.
  2011-ben aztán hamar kiestek, de a következő év ... a Bayern éve lesz. A 2012-es BL döntő, hazai közönség előtt, az Allianz Arenaban. A korábbi csapatod, a Chelsea ellen.

  Elképzelni sem lehetne jobbat.
  Kivéve ... és nem is tudom, hogyan mondjam ezt el neked, de ... Rémálommá válik.
  Sokat fognak beszélni arról a döntőről, hogy mit tehettél volna ... és mit nem tettél. De van valami, amit az emberek nem fognak megírni, vagy látni. Ez pedig az első nap újra az edzőpályán, pár héttel később. Hogy őszinte legyek, már a döntő másnapján készen álltál volna újra edzésbe állni. De talán ez az idő valami olyasmi volt, amire szükséged volt. Mert amikor visszatérsz ... az az érzés.

  Volt számtalan ilyen "első napod" a karriered során. És mind ugyanúgy telt. Mindenki lassan visszarázódott a megszokott ritmusba, oké, csináljuk...
  Ez azonban nem ugyanolyan volt. Ezúttal nem csak egy szimpla érzés volt, valami, ami a lelketekből jött. Mindenki akart valamit. Egy dolgot, igazán.

  REVANSOT.

  És minden meccs, akár a Bundesligában, akár kupamérkőzésen, vagy a Bajnokok Ligája selejtező egyre inkább feledtette annak a bizonyos döntőnek az emlékét. Minden győzelem, minden gól azt jelentette, hogy újra sínen lesztek.
  Emlékszel arról a ballábas lövésről, amiről meséltem? Gondolj rá.
  Gondolj rá, amikor eléritek a BL döntőt. Gondolj rá a második félidőben, röviddel az után, hogy a Bayern megszerzi a vezetést és a Borussia Dortmund egyenlít.

  Gondolj rá a 89. percben, amikor alig lesz hátra pár másodperc.
  Érkezz meg jobbról, irányítsd a bal lábaddal.
  És... LŐDD EL!

  Az a nyolc év, amit a Bayernnél töltesz karriered legbüszkébb nyolc éve lesz. 3 Bajnokok Ligája elődöntő, 3 döntő. 1 BL-cím. 6 Bundesliga elsőség, 4 Német Kupa győzelem.
  De eltekintve a címektől, kupáktól, nem hiszem, hogy fel tudlak készíteni arra, hogy mennyit fog jelenteni ez a klub számodra. Talán azért is, mert abszolút nem számítasz rá.

  Mit mondhatnék még?

  Nos, talán még valami, egészen fura módon estek ki 2017-ben a BL-ből. Ennyi még.

  Amit igazán szeretném, hogy tudj az, az, hogy a tűz még 33 évesen is ugyanúgy meg lesz benned. A cél, hogy még jobb legyél még mindig a szemed előtt. Visszatekintve úgy gondolom, hogy ami idáig vezetett minket, az a vágy, mindegy, hogy mit értél már el, mi hátráltatott, mindig többet nyújtani a pályán.

  Nos, nem tudom mikor fog elérkezni a pillanat - csak annyit, hogy amikor ez a tűz már kialszik. Nem tudom, hogy ez már a következő évben lesz, vagy azután, csak azt tudom, hogy amikor ez elérkezik akkor kell elgondolkoznunk valami máson.
  Talán a visszalépésen, a befejezésen ... talán még egy utolsó lépésen, még egy újabb kaland?

  Majd az idő eldönti. És az idő nagyon, nagyon gyorsan telik.
  Így hát ne várasd meg anyát.

  - Arjen

  Hírek