×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 65

  kedd, 05 december 2017 11:09

  ODF: "A PSG bal oldala sebezhető"

  Written by
  A hazai online szférában a francia futball viszonylag minimális reprezentációt élvez, az Omlett du fromage nevű blog viszont annál komolyabb minsőséget képvisel ezen a területen. A ma esti meccs előtt az említett blog szerzőjét, Christ faggattuk a PSG kapcsán:

  Pannonbajor (Basti): Kezdjük egy kis visszatekintővel: Hogyan fogadták Franciaországban az odavágó eredményét? Abszolút meglepetés volt vagy titkon azért vártak ilyen eredményt?

  Omlett du fromage (Chris): A francia sajtó el volt ragadtatva a PSG sikerétől, a L'Équipe címlapján az "Európa figyelmeztetve" – felirat szerepelt. Az őszi eredményekből sokan szoktak messzemenő következtetéseket levonni, amelyek tavaszra megbicsaklanak, de a Bayern elleni meccs eredménye úgy csapódott le mindenkiben, hogy „ez talán a jó vonat lesz”. Ezzel a győzelemmel elérték, hogy a Barca elleni vereség a múlté legyen. A PSG-nél nyáron teljes súllyal feküdtek rá a pénzügyi gázpedálra és a Neymar-Mbappé-igazolások tisztán jelezték, hogy idén nem babra megy a játék.(...) Egy ilyen eredmény tavasszal hatványozottabban szólt volna, de ősszel is dagadó mellel hozta le mindenki, hogy mire voltak képesek egy Bayern ellen.

  S mi (volt) a Te véleményed a meccsről? Erőviszonyokban mit láttál? Illetve mennyire befolyásolja szerinted a képet, hogy a müncheninieknél épp ezdőpuccs volt folyamatban?
  Meglepett, hogy mennyire egyoldalú meccs volt, de az is, hogy Ancelotti egyedül maradt, mint a kisujja. Ugyanakkor az eredményhez - az edzőbuktató németek ellenére – szerintem több dolognak kellett klappolnia. A Bayern a meccs elején megpróbálta letámadni a párizsiakat, akik általában ügyesen bújnak ki a szorításból, Dani Alves korai gólja után pedig kénytelen volt mindkét csapat hamar változtatni az előzetes tervein: a bajorok feljebb léptek, miközben óriási lyukakat hagytak maguk mögött, a PSG pedig a szuperszonikus (Neymar-Cavani-Mbappé) gépeivel köszönte szépen és átrepülhet az üres síkságokon. Azt éreztem, hogy a Bayern rossz húzásai (Robben-Ribéry kihagyása, középpályások passzivitása a játékban) tökéletesen a PSG malmára hajtották a vizet (szélső támadók feljebb léphettek, kontrajátékot megkönnyítették). Lényegében minden rossz húzás felerősítette a PSG erényeit.

  Számunkra még rejtély ez a PSG. Szerinted hol tartanak mint csapat? Személy szerint én még mindig csak egy sztárkollekciót látok ott, Párizsban, nem igazi csapatot. Mennyiben fals vagy igaz ez a meglátás?
  Meg tudom érteni, hogy miért gondolkodnak így a PSG-ről. Az odavágón egy olyan lesarkított hasonlít jutott eszembe, hogy a Bayern egy gyengébb Real Madridhoz hasonlít (egyensúlyra való törekvés, 5 támadó + 5 stabilizáló ember, nagy mozgási szabadság), miközben a PSG egy gyengébb Barcelonára Luis Enrique első szezonjából (MSN áttapos mindenkin, mögöttük kevesebb a tikitaka). A játékuk a már-már kőbe vésett 4-3-3 felálláshoz képest sokat alakult, kevesebb a labdasimogatás, a váltások felgyorsultak és több a mélységi próbálkozás. Direktebbek és gyorsabbak a támadásban, koordináltabbak a védekezésben, főleg, ha a letámadásokat figyeljük. A csapategységre adott kritika szerintem ott állja meg a helyét, hogy azokban az esetekben, amikor szólisták gyengébben muzsikálnak, az összhang nem tudja kipótolni a gyengébb napjukat. Hiába Neymar és Mbappé, a fröcskölően gyors támadójátékuk magában hordozza, hogy hátul nem minden patyolattiszta.

  A támadó hármasuk kétség kívül lenyűgöző és effektív. Valószínűleg te jóval több PSG-meccset láttál mint én vagy bármelyik bayern-szurkó társam. Szerinted mivel lehet őket megfogni? Mik a gyengéik, ha egyáltalán van ilyen?
  Furcsa módon a PSG a leggyatrább meccseit a bajnokságban az újoncok ellen játszotta (Amiens, Troyes, Strasbourg). Itt fontos relativizálni: 16 meccs után 48 rúgott gólnál 12 kapott gólnál járnak. Brutálisan erősek a támadási átváltásaik, egy kicsit is nehézkesebben visszazáró csapatot azonnal büntetnek. Ha van gyengeségük, az abban rejlik, hogy egy lezárt lakat előtt általában nehezen találják meg a kulcsot. Ilyenkor az egyéniségekre tudnak hagyatkozni: vagy Neymar megoldja 1-1 szituációban, vagy Cavani az első helyzetéből betalál, vagy Mbappé gyorsaságára és beindulásaira játszanak. Elég sérülékeny a bal oldaluk is: sem Kurzawa, sem Yuri Berchiche nem tudta befészkelni magát a szélsőhátvéd poszton, emellett Neymar sem egy garancia a visszazárásban - egy edző jó eséllyel itt keresne támadási pontot. Másik gyenge pontjuk lehet még a kispadjuk, amit Emery nehézkesen forgatott az első hónapjaiban, így van pár olyan emberük, aki meglehetősen lógó orral szalad ki a pályára (Di Maria, Pastore). Ezzel összefüggésben, a PSG igazi hangulatcsapat: ha nehezen szívják fel magukat, mert adott esetben nem érzik át a meccs valódi tétjét, meglepő üresjáratokra képesek. A Bayern abban bízhat, hogy a PSG gondolatban már Zürichben csücsül a nyolcaddöntős sorsoláson.

  A meccse egyoldalúsága ellenére, már az odavágóm feltűnt, hogy a PSG védelme nagyon könnyen sebezhető. Egyetértesz ezzel? Lehet erre taktikát építeni a Bayernnek? Példuál azzal, hogy óvatosság helyett rögtön az elején nagy nyomás alá helyezik a párizsiak kapuját? Vagy te mit ajánlanál?
  Nem hiszem, hogy Thiago Silva és Marquinhos, avagy a védelem tengelye lesz a kulcs. Eddig a legtöbb meccsüket magabiztosan lehozták, a párbajaik többségét megnyerik és a kihozatalokban is remekül működnek. Idén azok a csapatok tudták meglepni a PSG-t, akik rendkívül szoros vonalakban védekeztek, képesek voltak még a gyötrelmes időszakokban is helyt állni és értékesíteni azt az pár lehetőséget, ami kínálkozott előttük a meccs folyamán. Legutóbb a PSG labdakihozatalába az Olympique Marseille tudott igazán belebontani, de ehhez kellett egy fegyelmezetten visszalépő első sor (Payet-Mitroglou) és egy ipari porszívó erejével dolgozó Anguissa-Luis Gustavo (hello, Müncheniek!) páros a középpályán. A Strasbourg egy pontrúgásból szerzett gól, ahol Rabiot vette félvállról a feladatát, ill. a korábban is említett bal oldalra játszva egy kapuskirúgással. És ott van a támadó hármas nagyon magas helyezkedése. A Bayern ott veszítheti el a meccset, hogy a PSG elég magabiztos ahhoz, hogy a legnagyobb nyomás alatt is ki tudja hozni a labdát, így a kihívás inkább abban rejlik, hogy vissza tud-e tömörülni egy letámadás után; tudnak-e hátrafelé lépve védekezni. A müncheni gólt is inkább egy megnyert párharcból (szöglet, szabadrúgás, második labda) tudok elképzelni, mintsem egy vonalzóval megrajzolt támadásból. Ehhez kelleni fog egy felspannolt Bayern, ami nagyon hiányzott az odavágón.

  Látva a jelenlegi Bayernt és PSG-t, milyen meccset és eredményt vársz kedd este?
  Ez egy olyan mérkőzés, amit el lehet adni presztízs meccsként, de valójában nem az. Mindkét csapat továbbjutott, a PSG egy kisebb vereséggel is káprázatos őszt tudhat maga mögött. A Bayern a becsületéért játszhat, otthon, ezért várhatóan drágábban fogja adni az életét, mint az odavágón. Egy ökölvívó meccshez hasonló sok tapogatózást képzelek el, ahol a döntetlennel senki nem maradna éhes.

  Hírek