×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 1572

  csütörtök, 08 február 2018 16:47

  A NAGY EDZŐELEMZÉS: Erősségek, gyengeségek, esélyek

  Written by
  Tíz százalék - Uli Hoeness szerint ennyi az esélye, hogy Jupp Heynckes még egy évet maradjon a Bayernnél. De vajon a maradék 90%-ra milyen alternatívák maradtak? Végjátszottunk néhány lehetséges forgatókönyvet. (A Miasanrot blog írását olvashatjátok)

  A követelmény

  Van Gaal érkezése a klub filozófiáját is megváltoztatta anno. Az úgynevezett koncepció nélküli futball mindenütt jelen volt a Bayernnél. Válogatás nélkül vásároltak össze játékosokat a rendszer pedig edzőről edzőre variálva lett. Nem igazán volt konkrét filozófia és alapötlet, amelyet az egész egyesületen keresztül kellett volna vinni.

  Louis van Gaal legalább hozott magával taktikai elképzelést Münchenbe. Ő fektette le a labdabirtoklás orientált futball alapjait. Jupp Heynckes igazodott ehhez és egészítette ki fontos elemekkel, mint például a nagyobb ellentámadással és az előre passzokkal. Végül jött Pep Guardiola, aki olyan szintre emelte taktikai szempontból a klubot, amelyen korábban még nem volt.

  Hirtelen az az érzése támadt az embernek, hogy valami alapjában változott a klubnál. Kialakult egy elképzelés és meggyőződés arról, hogy hogyan kellene a labdarúgást érteni. Carlo Ancelotti leigazolása azonban nem egészen passzolt ebbe. Az olasznak nem volt egyértelmű filozófiája és arra sem volt megfelelő, hogy továbbfejlessze a csapatot. Látszólag az volt a remény, hogy fennálló állapotot kezelni tudja. Nem sikerült.

  Végül Jupp Heynckes tért vissza áthidaló megoldásként, eredeti szándék szerint csak szezon végéig Az elvárás kimerült nagyjából abban, hogy ezt az időszakot viszonylag sikeresen zárja. Egyáltalán nem várták a szinte robbanásszerű javulást vagy éppen azt, hogy elkezdi egyengetni az áttörés felé vezető utat. Mégis megtette.

  A következő edző legnagyobb feladata az lesz, hogy még tovább fejlessze a csapatot, a Robben-Ribéry párosnak kevésbé domináns szerepet adjon (vagy adott esetben a padra is leültesse őket) és új impulzusokat hozzon. Mindezt lehetőleg egy olyan szakmai koncepcióval, amivel a Bayern az elkövetkezendő években is azonosulni tud és amely passzol a kerethez. Egy új érának kell kezdődnie.

  A jelöltek: 

  Jupp Heynckes - az állítólagos favorit

  Ő az akiért a vezéregyéniségek az utolsó leheletükig küzdenek. A tapasztalat és az emberek irányításának képessége Juppnál olyan szinten jelen vannak, mint semelyik másik edzőnél a világon. Uli Hoeness ezért is mondhatta, hogy egyetlen másik edző sem tudná Ribéryt a padra ültetni.

  Mindezek ellenére kétséges, hogy Heynckes ezzel a bizonyos áttöréssel szakmai szempontból meg tudna-e küzdeni. Még egy további év mindkét fél számára nagy rizikó lenne. Félő, hogy a fontos új impulzusok elmaradnának. Feltételezhetjük, hogy Juppal újra egy sikeres év következne, viszont a változással kapcsolatos kételyek ott lennének.

  A triplázó mester az alkalmazkodóképességének ellenére ragaszkodik a régi dolgokhoz, és jelentős részben a régi játékosainak ragaszkodásából él, akik minden megtennének neki, és még a taktikai hiányosságokat is elnéznék számára.
  Heynckes számára is nagy rizikó lenne, mert egy különösen összetett év várna rá. Egy olyan, amelyben csak veszíthetne. Olyan játékosokra kellene számítania, akikkel még nincs meg az a szoros kötelék, mint mondjuk egy Robbennel vagy egy Ribéryvel. A Jupp-hatás is megtörhet ha az átalakulás nem hozza a sikereket.

  A morális szempont sem kevésbé fontos. Uli Hoeness és Karl-Heinz Rummenigge állandó "zaklatása" lassan fárasztó lehet. Jupp Heynckes több ízben világosan elmondta mit szeretne, és ezt tisztelni kellene.

  Löw

  A "Heynckes-megoldás" jelentheti azt is, hogy a Bayern a háttérben már egészen más terveken agyal. Joachim Löw nagyra becsült ember Németországban. A Német Labdarúgó Szövetségért végzett munkája elképesztő. Csapatának taktikai fejlődése komoly benyomást tett mindenkire.

  Löwnek mindig is meg kellett küzdenie a kritikusokkal, ennek ellenére kivívta magának a történelem egyik legsikeresebb szövetségi edzője címet. Tapasztalt vitatott döntésekben és a legtöbb játékos megbecsüli. Ehhez párosul egy domináns jellem, ami éppen passzolna a rekordbajnok filozófiájába.

  A keret nagy részét ismeri, és nem riad vissza attól, hogy akár nagynevű játékosokat is a padra ültessen vagy megküzdjön komoly átalakulásokkal. Ha 2018-ban elérhető lenne már, valószínűleg a lehető legjobb megoldásként beszélnénk róla. Nyáron azonban nagy torna vár rá a csapatával, így rögtön azután átvenni a münchenieket - felkészülés nélkül - komoly kihívás lenne. Már csak azért is valószínűtlen az ő kinevezése idén.

  Ha Jupp mégis maradna egy évig akkor 2019-ben viszont nagy esély lehetne Löwre. Ha már döntöttek Löw mellett és ő is rábólintott, akkor még egy ráadás év nem jelentené a világvégét Heynckesszel. Az említett rizikókat mérlegelni kellene, de Löw talán egy olyan edző, akire érdemes várni. Ehhez a forgatókönyvhöz azonban kellene Jupp beleegyezése is, amelyre nem sok esélyt látnak ugyebár, kikényszeríteni pedig nem kellene.

  Nagelsmann

  Nagelsmannál a szituáció hasonló lenne. A jelenlegi Hoffenheim edzőnek nehéz szezonja van, kritikák kereszttüzében áll. Néhány írás és interjú arra enged következtetni, hogy a 30 éves edzőnek pont a keretvezetésben és az emberek irányításában akadnak problémái. 

  Csupán szakmai szempontból Nagelsmann viszont szenzációs. Kétség sem férhet hozzá, hogy a jövőben esélyes lesz a Bayern vezetőedzői posztjára - nagy valószínűséggel azonban nem a 2018-as esztendőben.   A türelem ebben az esetben kifizetődőnek tűnhet. Ha például Nagelsmann először újra lábra állítaná a Borussia Dortmundot, amely által az elkövetkező években a Bayernnek újra lenne konkurenciája, máris előrébb járnánk.. Azután a bajorok "lerabolnák" a konkurenciától a siker kovácsát. Ördögien jó terv!

  Niko Kovac - a munkásember Bayern génekkel

  Niko Kovac ezekkel szemben egy olyan opció lenne, amelyről Uli évek óta álmodhat. Zinédine Zidane sikertörténete valószínűleg Münchenben is kívánatos példát adott. És Kovac sikerei a Frankfurttal ténylegesen figyelemre méltóak. 64 Bundesliga mérkőzésen a berlini születésű mester 1,36 pontátlagot produkált mérkőzésenként. Ezzel a történelem 10 legjobb Frankfurt edzője között van.

  Kovac azonban azon edzők csoportjához tartozik, akik a szigorúsággal,  agresszívítás és a kockáztvállalás árán jutnak sikerre. A Bundesligában az éppen jól működik, ha egy csapat szervezetten támad a labdát birtokló csapat ellen és a párharcokban meggyőzőek. A Bayernnél ez viszont kevés. Tehát Kovacnak is van még mit tanulnia.

  Nem igazán passzolna a van Gaal, Heynckes, Guardiola sorba, sőt valószínűbb, hogy visszalépés lenne a koncepció nélküli futballhoz.Több mint kérdéses, hogy játékosállományban tudná-e hozni a fejlődést. Kovac nem rendelkezik se akkora tapasztalattal, se különleges taktikai képességekkel, amelyek szükségesek lennének a Bayernhez. A tűzzel játszanánk.

  Thomas Tuchel - az emberevő

  Szinte minden hétre jut a Thomas Tuchel & Bayern pletykából. Szakmailag, taktikailag és tartalmilag -ezeken nem kell sokat magyarázni- Németország 3 legjobb edzője közé tartozik. Az összes jelölt közül ő az az edző, aki leginkább tovább tudná vinni Guardiola felfogását. Emellett ő volt az egyetlen edző, aki a Bayern sorozatos bajnoki címeit komolyan veszélyeztetni tudta az elmúlt években.

   Az első évében 78 pontot szerzett a Borussia Dortmunddal, még azelőtt hogy a csapat az egész tengelyét elveszítette. Thomas Müller azt mondta egyszer Hummelsnek, hogy az a Dortmund nagyon komoly kihívás volt. Hihetetlen teljesítményébe került a münchenieknek, hogy a dortmundiakat távol tartsák maguktól.

  Tuchel bizonyította, hogy rövid időn képes fejlődést és akár áttörést is hozni. Klopp letámadós Borussiájából pár hét alatt labdabirtoklós Borussiát formált. Mindenesetre izgalmas lett volna látni, hogy meddig fejlődnek, ha legalább két kulcsjátékosát meg tudta volna tartani.

  De miért nem csap le a Bayern egyből, ha szakmailag egy ilyen tökéletes megoldás kínálkozik a piacon? Egészen egyszerűen azért, mert Tuchel emberekkel való kapcsolatáról mind Mainzból, mind Dortmundból rossz hírek jöttek. Főleg a dortmundi történetek vetnek fel jogos kétségeket. Annál is inkább, hogy ezek a történetek nem mellőzött kiegészítő emberektől származtak, hanem az egyesület komolyabb "elemeietől". A Bayernnek jól kell meg kell fontolni, hogy Tuchel képes-e jellembeli fejlődésre. 

  De ne feledjük: Van Gaal sem volt egyszerű jellem. Forradalmat hozott Münchenbe és megalapozott egy érát. Egy ilyen megalapozásra van ismét szükség. Valaki, aki mer szakítani az addigiakkal és új ötletekkel és gondolatokkal felforgatja az állóvizet. Ez lehetne Tuchel. Talán ezért megérné a vele kapcsolatos rizikó. Ehhez azonban szüksége lenne egy bizonyos térre, amelyben saját belátása szerint cselekedhet, ezt pedig a vezetőségnek is el kellene fogadnia.

  Ami plusz, hogy ha Tuchelről kiderülne, hogy nem illik Münchenbe, akkor lenne lehetőség lépni, ugyanis kicsit később  más opciók is elérhetővé vállnának. Amennyire kritizálható Tuchel a jelleme és a múltja miatt, annyira valószínűtlen, hogy  a 44 éves szakember szerződtetése bármit is tönkretenne a klubnál. Lenne számos menekülőút.

  Ralph Hasenhüttl és Jürgen Klopp - az esélytelenek

  Hasenhüttl és Klopp nevével is találkozhattunk párszor. De ők inkább kívülállók ebben a témában. Mialatt Klopp éppen egy olyan csapaton dolgozik, amely még messze nincs kész, addig Hasenhüttl saját magát vonta ki a lehetséges választások közül. Messze nem áll még készen egy nagyobb klub irányítására és ezt ebben a szezonban főként a BL-ben érezhettük. Bár a kijelentései később még érdekessé vállhatnank számunkra, mert egy egészséges önértékelésről ad tanúbizonyságot.

  Mindkettejüknél van egyfajta koncepcionális kérdése. Klopp letámadó futballja izgalmas dolog, de az nagyobb átalakítást igényelne, mint alapjában terveznek. A Bayern kerete domináns labdabirtoklásra van felépítve. Ezért a játékosállomány viszonylag nagy átalakítására is szükség lenne. Kérdéses, hogy ezt az utat kellen-e járnunk.

  Hasenhüttl valamivel közelebb van a valósághoz. Ő a csapatával, kreatív elemekkel tűzdelve, képes labdabirtoklós játékra. Vele is lenne taktikai változás, de nem akkora, mint Kloppnál. Továbbra is izgalmas alternatíva tehát a jövőre tekintve, ha majd késznek érzi magát.

  A rizikó így is, úgy is adott.

  A Bayernnek tehát vannak alternatívái, de mindegyik hozná magával a hátrányait is. Ha Jupp valóban hagyná magát  meggyőzni - bár nem lenne rossz - hihetetlenül ötlettelen és veszélyes megoldás lenne. Még ha bízunk a képességeiben, nagyon nehéz év várhatna rá. Tuchel ezzel szemben nemcsak egy új impulzust hozna, de egyben egy olyan edző, aki beleillene a klub aktuális irányvonalába. Nála ugyan kockázat az emberekkel való bánásmód, de miért ne fejlődhetne benne? 

  Ha a rekordbajnok nem akar kockázatot vállalni Tuchellel és Hasenhüttlre sincs esély, úgy valószínűleg egy olyan alternatívára lenne szükség, akiről még nem esett szó. Külföldön éppenséggel vannak még lehetőségek, a nyelv azonban úgy tűnik fontos a klub szempontjából. Löw azért lehetne az optimális megoldás, mert valahol a Heynckes és Tuchel közötti arany középutat testesíti meg. De 2018-ban megszerezni őt talán valószínűtlenebb, mint Jupp hosszabbítása.

  Ha a saját orránál tovább lát az ember, akkor még mindig Tuchel tűnik a legjobb megoldásnak. Egy új van Gaal, aki egy új éra fontos alapját helyezhetné le.

  B-tervnek lennie kell!
  A nyilvánosság előtt csak Heynckest nevezik meg, mint egyetlen opció, na de ki feltételezi Uliról, hogy olyan naív, hogy a háttérben ne szövögetne más terveket. Viszont ha tényleg ez az egyetlen átgondolt terv van, akkor az egész klubot pellengére kellene állítani. Nem csak azért, mert az emlegetett 10%-ban bíznak, hanem azért is mert ezzel a többi alternatívának azt sugallják, hogy mindenképp csak második választásként jöhetnek szóba. Ez minden lenne, csak nem profizmus. 

  Ami tény, hogy nyáron a klub jövőjéről is döntenek. Az egyik legfontosabb az edző személye és a klubnak jót tenne, ha lassan tisztáznák az elkövetkezendő években járni kívánt utat.


  Forrás:  miasanrot.de

  Hírek