×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 65

  kedd, 09 április 2019 14:22

  Kovac vagy nem Kovac? A vezetőség megosztott

  Written by

  Hiába a meggyőző diadal a Dortmund ellen, a Kovac-téma továbbra is napirenden van, legalábbis a sajtóban. Ennek viszont oka van: az elmúlt napokban két fontos nyilatkozat is napvilágot látott a vezetőség részéről, ami arra enged követleztetni, hogy a klub két legfontosabb döntéshozója eltérően látja a témát.

  Először Kalle kezdte a sarkos interjúk sorát, még a Klassiker előtt:

  "A Bayernnél senkinek nics garacnia az állására, itt teljesíteni kell. Aki itt akar dolgozni, annak meg kell tanulni kezelni a nyomást, aki nem tudja, az rossz klubnál van"
  Noha az ügyvezető igazgató csak általánosságban fogalmazott, nem kell hozzá nagy képzelőerő, hogy tudjuk kire gondolhatott. 

  Egy nappal később már Uli szavait olvashattuk címlapokon.

  Az elnök szerint "mindig jó volt a kapcsolat az edzővel. Ha valamivel elégedetlenek vagyunk, az még nem jelenti azt, hogy kirúgnánk őt (...) a mélypont után ismét elkezdtünk nyerni sorozatban, és végül is egy második hely sem lenne akkora karasztrófa a bajnokságban"

  Ez alapján nem túl kockázatos kijelenteni, hogy Rummenigge és Hoeneß megítélése/ attitűdje Kovac kapcsán markánsan eltér. De vajon mi lehet ennek az oka?

  A válaszhoz érdemes visszaugrani egy évvel ezelőttre, amikor a vezetőség végre tudomásul vette, hogy Heynckes nem fogja folytatni, így ideje új edző után nézni.
  Akkoriban Rummeniggénél az akkor még munkanélküli, támadó futballjáról ismert Thomas Tuchel volt a favorit, őt viszont Uli nem komálta annyira. Így végül a német edző a PSG-hez írt alá.

  Mindeközben Hoeneß olyan trénert akart, akiben úgymond megvan a "Bayernes-gén" magyarul a klubhoz közel álló ember, esetleg volt játékos, de nem probléma, ha éppen még nem irányított nagyobb klubot. Így amikor Brazzo előállt Kovac-csal, aki egyébként a csapattársa volt a bosnyáknak, Ulinak nem is kellett több, hogy rábólintson a javaslatra. Így ezúttal Rummenigge maradt alul.

  A szezon egyébként kifejezetten jól kezdődött Nikoval, azonban októberre komoly hullámvölgybe került a csapat. Ekkor állítólag komolyan fel is merült a menesztése, ami mellett természetesen Kalle kardosokodhatott leginkább. Aztána krízis megoldódott és Kovac ismét megszilárdított a helyét, a kritikák elcsendesedtek.

  S eljött a Liverpool elleni csúfos kiesés, ami láthatón ismét felbosszantott Karl-Heinzt, ennek nyilvánosan is jelét adva: "Nagyon frusztrált voltam a Liverpool meccs után, bátortalanul játszottunk hazai közönség előtt. Úgy kellett volna focizni mint ma a BVB ellen. Ez a mi stílusunk, mindig támadni!" Az utolsó mondatban van a lényeg: Kovac védekezőbb felfogását nem mindenki nézi jó szemmel.
  Tudva, hogy néhány játékosunk is hasonló nyilatkozatokat adott a deffenzív vs offenzív futball téma kapcsán, gondoljunk csak Lewandowskira vagy Hummelsre, azért könnyen belátható, hogy a klubon belül (vezető vs. vezető, edző vs. játékosok) komoly törések lehetnek emiatt.

  Niko pozíciója a Dortmund elleni parádé után ismét erősebbnek látszik, de ne felejdük, a sárga-feketéket a "totális támadás" eszközével mosták le, ami viszont Kalle állásponját erősíti. Így hát a színfalak mögött valószínűleg továbbra is maradhat a patthelyzet: Rummenigge nem engedi el a nevesebb, támadó felfogású edző szerződtetésének vágyát, Uli viszont ragaszkodni fog a házon belül megoldás (=Kovac) véghezviteléhez. Ha a csapat behúzza a bajnoki címet és a hazai kupát, és nem rukkol elő újabb mély csalódást keltő teljesítménnyel, akkor valószínűleg Niko kezdheti el az új igazolásokkal megerősített következő szezont - de ezt már csak mi tesszük hozzá.


  A BILD alapján

  Hírek