×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 65

  szombat, 18 május 2019 10:47

  A mentális erő diadala, nem a szerencséé

  Written by

  Már a szezon kezdete előtt sejteni lehetett, hogy az elmúlt szűk évtized aranykorszaka véget ér, és hosszú halogatás után végre megejtik az első bemeteszést a generációváltás fájdalmas műtétjében. Sztáredzők után jött Kovac, a vezetőség pedig arról szónokolt, hogy akár egy trófea nélküli év is beleférne…

  Azóta eltelt egy szezon és mi ismét itt állunk a bajnoki cím küszöbén. Most már természetesen mindenki csalódásnak élné még a második helyet, de még egyszer hangsúlyoznánk, a szezon eleji tervekben bele volt kalkulálva, hogy nem lesz címvédés és most mégis itt vagyunk.

  Kovac ősze egyébként parádésan indult, csapata remek focit játszva repülőrajtot vett és rögtön az élre állt, a BVB pedig szorosan a nyomában tapadt a rekordbajnokra. A ötödik forduló környékén aztán eltört valami a müncheni csapatban. Valószínűleg ekkorra jött ki a generációváltáson áteső csapat első igazi elbizonytalanodása, karakterkeresése, megfűszerezve a vezető játékosok és Niko közötti nézeteltéréssel, főleg játékfelfogás kapcsán. A Bayern az 5. és a 13. forduló között 24 pontból csak 9-t gyűjtött, és mint a lenti ábra mutatja, hatalmas hullámvölgybe zuhant késő őszre. (mint utólag kiderült, ekkor valóban inogott a horvát edző széke)

  201819 helyezesek
  A helyezések alakulása a szezon folyamán

  Mindeközben a Dortmund fiatal csapata remek játékkal – ekkor még bármi tét súlya nélkül – könnyedén gyűjtötte be a pontokat, és egészen 9 pontig tornázta fel előnyét a Bajorokkal szemben az őszi szezon végére. Kovacék ugyan magukra találtak Karácsnyora, de ekkora előny és ilyen jól játszó vetélytárs mellett nem sok esélyt adtak nekik a feltámadásra.

  A téli szünet után viszont Bayern megcsinálta a lehetetlent. A kemény támadásokat kapó Niko nem roppant meg, hanem összeszedte csapatát, s fittyet hányva a komoly hátrányra, elképesztő magabiztossággal és profizmussal elkezdték sorra nyerni a tavaszi meccseiket. Meccsről meccsre. Ezzel pedig igen komoly nyomást helyeztek a dortmundi csapatra, amely először még csak egy-két váratlan döntetlen formájában inogott meg, aztán már a vereségek is becsúsztak.


  fcb bcb bundes statA korábban behozhatatlannak tűnő előny aztán április elejére elolvadt, a helycsere pedig egy szimbolikus, brutális 5:0-ás Bayern-győzelemben csúcsosodott ki. Itt érdemes megjegyezni, hogy a Dortmund legyőzése nem egy egyszeri kimagasló teljesítmény volt a Bayerntől. Ha az Opta teljes szezonra vonatkozó statjaira tekintünk, akkor jól látható, hogy szinte majdnem minden lényeges mutatóban jobbak voltunk idén mint a BVB.

  Az 5:0 után a sárga-feketék - matematikailag nézve - nem voltak olyan nagy bajban, bőven lett volna lehetőségük behúzni a bajnokságot, de már sejthető volt, hogy a korábban körberajongott csapat mentálisan megroppant és újra hibázni fog. Így is lett.

  Az, hogy mégis az utolsó fordulóra maradt a döntés, az nem a BVB feltámadásának köszönhető, sokkal inkább egy-két gyanús ítéletnek. Gondoljunk csak a BVB-nak utolsó percben befújt kétes szabadrúgásokra, és az emlékezetes “lesállásra” Lipcsében.

  De egye fene… legyen meg az izgalmas utolsó forduló, ha már erre vágytak a népek! Bármi is lesz a vége, az elvitathatatlan, hogy ennek a Bayernnek még mindig megvan mentális ereje, még akkor is ha játékerő szempontjából valószínűleg az elmúlt évek egyik leggyengébb csapatról beszélünk.

  A mentális erőt nem lehet lerabolni, megvenni. Ez vagy része egy csapat karakterisztikájának vagy nem. Ezt a folyton nyafogó dortmundiaknak is érdemes lenne végre megtanulniuk.

  Hírek