×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 65

  szerda, 05 június 2019 11:31

  A Latin Lover továbbáll - Okok és következmények

  Written by

  Hosszú huzavona után végre pont került a James-saga végére. Ahogy sejteni lehetett, a beilleszkedéssel és hideg müncheni klímával (is) küzdő kolumbiai középpályásnak az idei szezon végleg betette a kaput, és semmi kedve nem volt hosszabbítania. 

  "Személyesen kért meg engem, hogy ne aktiváljuk a vételi opciót rá (…) Stabil kezdő szeretett volna lenni a csapatban, ezt viszont nem tudtuk garantálni neki. Így nincs értelme. Nagyon sajnálom a dolgot, ugyanis nagyon szerettem a játékát, a bal lába kivételes" – nyilatkozta legnagyobb rajongója, Rummenigge.

  Régmúlt idők irányítója, vagy meg nem értett zseni?
  Már a Madridba való igazolásakor is sokan feszegették, hogy vajon James játékstílusa mennyire is illeszkedik a modern európai focihoz. Kétségkívül zseniális dolgokra képes a srác, irányítói, kreatív játéka sokban hajaz Zidane, Verón vagy épp Kaka stílusára, de valahogy mindig is hiányzott belőle az a lendület és agilitás, ami a modern támadójátékosok sajátja, vagy az a teherbírás ami a modern középpályások (pl. Schweinsteiger) alapvető jellemzője. Valahol a két poszt között ragadva, sosem tudott igazán nagyot alkotni. Ráadásul – mint Münchenben is kiderült – nem egy nagy küzdő, hajlamos feladni a harcot az első komolyabb akadály láttán, legyen annak neve Zidane vagy éppen Kovac.

  james positionsPedig Heynckes utolsó szezonjában még igen jól állt a szénája. Azzal, hogy a német mester visszavonta őt a középpályára, egyrészt feloldotta az Ancelotti-érát jellemző pozícióharcot közte és Müller között, másrészt James addig nem annyira ismert mélységi irányítói kvalitásai is felszínre törtek, ráadásul a mezőnymunkája is meglepően jó volt.
  Kovac színre lépésével azonban nagyot változott a helyzet. A sokkal pragmatikusabb és defenzívebb felfogású horvát tréner jellemzően a kemény mezőnymunkát preferálta, és azáltal, hogy idén a megkérdőjelezhetetlen alapembernek számító Thiago és Martínez is megúszta a komoly sérüléseket, ráadásul Goreztka személyében egy jó munkás, német ajkú, könnyen beilleszkedő srác csatlakozott a csapathoz, lényegében igen hamar meg megpecsételődött James sorsa a középpálya tekintetében.

  Az már másik kérdés, hogy vajon Müller helyett nem-e kaphatott volna több lehetőséget. De ne feledjük, az őszi szezon végére már elég rossz lehetett a viszony közte és Kovac között, ráadásul a vezetőség szakmai „jótanácsai” a „túl sok rotáció” kapcsán szintén sors döntőek lehettek számára. Valahol ironikus is, hogy éppen James egyik legnagyobb pártfogója Rummenigge panaszkodhatott legjobban a túl sok rotációra, aminek eredményeképpen James bérletet kapott a kispadra, és a sikeres tavaszi hadjárat ott is tartotta őt.

  Horvát diadal
  Nagyjából nyílt titok volt, hogy Jamesnek a legrosszabb a kapcsolata az új edzővel. Azzal, hogy Kovac végül James játéka nélkül húzta be a bajnoki címet és kupát, egyértelműen győztesen jött ki ebből a kvázi konfliktusból, és megerősítette pozícióját. Eldőlt, hogy a vezetőség a tréner mögé áll, így Kovac „ellenlábasainak” le is út, fel is út. Kicsit túlzóan, akár tisztogatásnak is nevezhetjük a dolgot. Nem nehéz megjósolni, hogy Boatengre vagy Sanchesre is ez a sors várhat.

  Az utódkérdés
  James távozásával nyilvánvaló, hogy elsősorban a csapat kreatív potenciálja csökken. A kolumbiai elsősorban remek meglátásaival és támadó harmadban elkövetett mesteri (gól)passzaival adott pluszt a csapatnak. Adódhat a kérdés, hogy a Bayern vajon egy az egyben ilyen játékossal szeretné erősíteni a csapatot, vagy esetleg más karakterisztikájú támadó középpályás érkezhet majd. Az átigazolási híreket böngészve a válasz elég egyértelműnek tűnik. A 19 éves Kai Havertz - noha dinamikusabbnak tűnik mint James - alapvetően nagyon hasonló játékstílussal rendelkezik: jól cselező, pályán jól látó, kiemelkedően kreatív, gólerős irányító. Egy modern tízes. S ami a legfontosabb: a híresztelések és nyilatkozatok alapján egyértelmű, hogy a Bayern egyik kiemelet célpontja. Jó lehet, a leigazolása nem ígérkezik könnyűnek, még kevésbé olcsónak, és leghamarabb csak 2020-ban számíthatunk az érkezésére.
  Ami biztos, hogy ha leigazolnánk Havertzet, akkor németként sokkal könnyebb dolga lenne a beilleszkedéssel, fiatalként pedig Kovac is könnyebben bánna vele, így Kai komoly jelölt lenne arra, hogy közép-hosszú távon kiszorítsa Müllert, a klubikont. Mindabban, amiben James megbukott, Havertz kiváló esélyekkel indulhatna… Feltéve persze, ha hozzánk igazol.

  james vs havertz


  Hírek