×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 6485

  csütörtök, 27 június 2019 13:41

  Goretzka, az alulértékelt játékos (?)

  Written by

  A szurkolók szavazata alapján Serge Gnabry lett a 2018/19-es idény legjobb játékosa a Bayernnél, ezzel megkapva a neki járó méltó elismerést. De ha már elismerésről beszélünk,  egyvalakiről valószínűleg méltatlanul kevés szó esett...

  Leon Goretzka hozzájárulása az idei, hajszálnyi előnnyel begyűjtött bajniki címhez megkérdőjelezhetetlen: 8 gól és 4 gólpassz, mindezt úgy hogy közben világklasszis alternatívák mellett kellett bizonyítania.

  "Mindig is meg volt benne a potenciál, de a sérülések folyton megtörték a fejlődését a Schalkénál. Most végre berobbant, megérkezett" - nyilatkozta róla Matthias Sammer.
  És hogyan! Mielőtt igazán termékeny talajra hullt  a tehetsége Münchenben, a Schalkenél eltöltött előző 5 évében mindössze 14 gólig és ugyanennyi gólpasszig jutott. Ennek több mint a felét már az első bajor évében összehozta. Mindeközben pedig olyan nevekkel szemben állta ki a középpályás helyekért folytatott harcot mint Thiago, Martínez vagy éppen James. S mint kiderült, tökéletesen tudta kitölteni a  Vidal által üresen hagyott szerepkört.
  Hol hátrébb, hol előretoltan játszott a középpályán - sőt még a védelem szélén is megfordult párszor - de leginkább a klasszikus 8-as pozícióban tudta legjobban kamatoztatni a gazellaszerű előre- és betöréseit az ellenfél büntetőtelületére.

  "Ez volt az első szezonom egy világklasszis klubnál, és úgy gondolom, jól mentek a dolgok" - nyilatkozta a szezon harmadik legjobb góllövője (Lewa és Gnabry után).
  A személyes rekordját jelentő nyolc gólból egyébként négyet egymás követő három mérkőzésen lőtte, többek között ezen góloknak is köszönhetően választották január hónap legjobb Bundeslga játékosává. De ez még nem minden. A bajor középpályások között Leon jegyezte a legtöbb nyitó gólt (1:0-t), a legtöbb kapuralövést (52), a leggyorsabb sprintet és a második legtöbb kapuralövés előkészítés is az ő nevéhez fűződik.

  De ahol lemaradása van Thiagoékhoz képest: megnyert párharcok 47%, passzpontosság 90% és átlagos futási mennyiség 11.6 km, az sem feltétlen lehet az ok az álmatlan éjszakákra számára. Főleg úgy, hogy Leon olyan típusú játékos, akit elsősorban a góljai és előkészítései minősítenek. 


  Goretzka egyébként pont olyan játéos, akire a a Bayern régóta vár Bastian Schweinsteiger 2015-ös távozása óta. Ugyan nem ér fel Thiago precíziós passzaihoz - ki ér? - vagy Martínez faltörőkos szerű játékához, de rendelkezik azzal az ösztönnel, ami a támadó harmadban szükséges és azzal a szükséges szintű aggresszióval, ami ideállis ellensúllyá teszi őt  a középpálya tengelyében.

  "Leon szinte beosont a hátsó ajtón, egyáltalán nem úgy érkezett, mint egy szupersztár, de a maximumot hozta ki a helyzetből. Remek srác, nagyszerű karakter. Két lábbal a földön maradt, és keményen dolgozott. Remekül hoz döntéseket, és fantasztikusan teljesítette, mikor lehetőséget kapott." - nyilatkozta róla Kovac.


  Niko mellett Löw is nagy rajongója a srácnak. A német szövetségi kaptiány először 2014-ben vetette be Goretzkát az Elfben, mindössze 19 évesen, és azóta 8 góljának és 2 gólpasszának is szemtanúja volt - mindezt 22 meccsen. A németek rendszere (mostanában 3-4-3)  ugyan nem egészen az, amihez Leon a Bayernben szokhatott (4-2-3-1), de az eredmény kb ugyanaz.

  "Mindeg hozza, amit kell" - nyilatkozza Löw a középpályásáról, aki a 2017-es Konföderációs Kupán a németek társgólkirálya volt.

  "Kiváló a technikája, labdával és anélkül is gyors, és korát meghazudtoló személyisége van. Korábban sokat hátráltatták őt sérülések, de most már látható, hogy az egyik legtehetségesebb srác"

  Goretzka bayernes dütációja pedig éppen elég bizonytéknak tűnik erre az állításra. Ne feledjük: Kai Havertz és Reus (17-17 gól)  illetve Duda (11 gól) után Goretzka volt a negyedik legjobb góllövő a Bundesliga középpályásai közül, ráadásul úgy, hogy mindegyiküktől kevesebbszer játszott. 24 évesen pedig még bőven előtte áll a jövő és a továbbfejlődés lehetősége.
  (Forrás: Bundesliga.de)

  https://www.youtube.com/watch?v=g2e9Uglt0zI

  Hírek