vasárnap, 30 június 2019 20:33

  Egy világbajnok a kieső csapatból

  Written by Raci Laci

  A legfinomabb kifejezéssel is kissé döcögősnek tűnő idei átigazolási szezon legbiztosabb, már télen lefixált szerzeménye, Benjamin Pavard a napokban rendezkedik be a Säbener Straßén.

  A 23 éves francia hátvéd Stuttgartból érkezik, s a Bundesliga egyik nagy tehetségének számít. Világbajnok, méghozzá a tavaly győztes francia csapat egyik oszlopos tagja volt. Az argentinoknak lőtt, a torna legszebb találatának megválasztott bombagólja világszerte ismertté tette. Ez azért különös, mert nem erőssége a gólszerzés: a válogatottban egyedül ekkor, míg a Stuttgart színeiben mindössze kétszer talált be - egyszer a 2017/1¬8-as szezonban, egyszer pedig előtte, még a Bundesliga2-ben. Németországban egyébként 2016 óta játszik, az akkor még másodosztályú Stuttgart Lille-ből igazolta le 5 millió euróért. A következő idényben bajnokként jutottak fel, majd újoncként a svábok hetedikek lettek. Az idén zárult kiírásban viszont végig rettenetesen szenvedve, óriási csalódást keltve érték el a 16. helyet, majd pedig jobbára reménytelen játékot produkálva maradtak alul az osztályozó párharcban az Union Berlinnel szemben.

  Pavard mind a tavalyi dicsőséges menetelésben, mind pedig az idei dicstelen szereplés során a Stuttgart stabil kezdőjátékosa volt.

  Előbbiben minden meccsen, utóbbiban pedig 29 találkozón lépett pályára. A sikeres idényükben csak 36 gólt kaptak - ez a második legjobb mutató volt (a Bayern után, természetesen) a Ligában. A kieséshez vezető kiírásban viszont elképesztően sok, 70 gólt kaptak be - ennél többet, 71-et csak a Hannover és az Augsburg szedett össze. Pavard eleinte jobbhátvédként szerepelt, Deschamps válogatottjában is ezt a posztot kapta, majd egy struktúraváltás eredményeként a sváb védelmének tengelyében találta magát. A Stuttgart kiesésében játszott szerepe nem egyértelmű: nem állítható, hogy különösebben sokat betlizett volna, s rajta mentek volna el meccsek, ráadásul végig sallangmentesen, tisztán tette a dolgát (nagy nyomás alatt játszó védelem tagjaként csupán három sárga lappal hozta le az idényt), ezzel együtt tagadhatatlan: abszolút aktív részese volt a folyamatos szenvedésnek.

  Ennek fényében több mint feltűnő, hogy már bőven a vesszőfutás utolsó fázisában, idén tavasszal nyilatkozta azt, hogy szerinte ő a Bundesliga egyik legjobb védője. Ezt már persze a Bayern-szerződés birtokában mondta - ezzel együtt sokan felkapták rá a fejüket.

  A Bayern már a tavaszi szezonban is számolhatott volna vele, ha a 35 milliós árát megfejelte volna még öt millióval. Mint ismert, a Liverpool elleni visszavágón eltiltott Kimmich helyén ugyancsak elkelt volna a játéka, s egyébként sem ártott volna a csapatépítésen, fiatalításon dolgozó Kovac számára, ha kipróbálhatta volna néhányszor vele is a védelmet. Igaz, az ellenérvek is súlyosak: az elmúlt bajnokságban váratlanul instabillá vált védelmünknek nem biztos, hogy hiányzott volna egy újabb bizonytalansági faktor. Mindenesetre a Lucas Hernandezzel együtt érkező Pavard megjelenése mindenképpen új korszak nyitányát jelenti a védelemben, ahonnan már távozott Hummels, s vélhetően követi a példáját Boateng is.

  https://www.youtube.com/watch?v=NRQOIKCJM-o

  Hírek