×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 65

  szombat, 03 augusztus 2019 17:10

  Szabálymódosítások jönnek

  Written by

  A 2019/20-es szezontól új szabályok, illetve szabálymódosítások fognak életbe lépni. Így érdemes lesz ezekkel tisztában lenni:


  Pénzfeldobás: A következő szezontól, a pénzfeldobást megnyerő csapat választhat, hogy VAGY a kezdőrúgás jogával VAGY a térfélválasztás jogával él.

  Bedobás:
  Bedobáskor az ellenfél játékosainak minimum 2 méter távolságot kell majd tartani a az oldalvonal azon pontját ahol a labda bedobásra kerül, és az akkor is 2 méter kell hogy legyen, ha a dobó játékos jóval a vonal mögül hajítja el a labdát.

  Csere:
  Hogy elkerüljék az időhúzást a cserék során, ettől a szezontól fogva a lecserélt játékosnak, a hozzá legközelebb lévő oldalvonalnál, a lehető legrövidebb útvonalon kell elhagynia a pályát.

  Lapok 1.:
  Sportszerűtlen magatartás esetén mostantól a sárga, második sárga és piros lap is felmutatható az edzőknek vagy a stáb bármelyik tagjának. Ha a bíró nem tudja megállapítani, hogy pontosan ki volt az elkövető, akkor az adott csapat edzőjének is felmutatható a lap.

  Lapok 2.:
  A jövőben azonnal elvégezhetőek a szabadrúgások és nem kell megvárni, hogy a bíró kiossza a sárgát vagy a pirosat a vétkes játékosnak, az később, a következő játékmegszakítás során is megtehető majd.

  Kirúgás/szabadrúgás:
  Mostantól a labdának nem kell elhagynia a büntetőt kirúgás során. Amennyiben a labdához hozzáérték lábbal és megmozdult akkor játékban van. Ez a közvetlen és közvetett szabadrúgásokra is érvényes .

  Sorfal:
  Egy legalább 3 játkosból álló sorfal esetén, a támadó csapat játékosainak minimum egy méter távolságot kell tartaniuk attól, magyarul az ellenfél játékosa most már nem állhat be a védekező csapat sorfalába.

  Kapusgól:
  A kapus természetesen bármikor rúghat/fejelhet gólt, de mostantól nem ér ha a saját büntetőjéről az ellenfél kapujába dobja a labdát.
  Kezezés góllövés közben: Mostantól minden gól amelynél a labda kezet vagy kart ér, érvénytelenítve lesz, függetlenül attól, hogy a kezezés szándékos vagy nem szándékos volt. Ha kezezés előnyszerzéssel járt, akkor az büntetve lesz.

  Büntető: A kapus legalább egyik lábának a gólvonalon vagy fölött kell a lövés pillanatában, és a kapus nem állhat a gólvonal mögé.
  Játékvezető: A bíró mostantól nem a “pálya tartozéka”, így ha hozzáér a labda és abból gól lesz, vagy a másik csapathoz kerül a labda vagy támadásindítás less belőle, akkor játékvezetői labdával kell folytatni a meccset”

  Hazaadás: Ha a kapus egy rosszul sikerült visszapassz után, tisztázási szándékkal egyértelműen megjátssza vagy próbálja megjátszani a labdát lábbal, akkor utána felveheti azt kézbe.
  Időhúzás: Általánosságban, az időhúzás mostantól hamarabb lesz büntetve és konzisztensebben. Ha sípszó után, az akinek a csapata ellen ítéltek, nem hagyja ott azonnal a labdát – így húzva az időt – szankcionálva lesz. Így mostantól az a gyakorlat, hogy az időhúzó játékos felveszi a labdát és magával viszi, a múlté.

  Hírek