×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 65

  péntek, 09 augusztus 2019 12:26

  Érdemes-e megvenni Sanét sérülten? PRO és KONTRA

  Written by

  Valószínűleg George R. R. Martin, a Trónok harca írója is megnyalta volna mind a tíz ujját, ha olyan eposzi drámát tudott volna írni az utolsó évadra, mint amilyen a Sané-ügy lett. Több hónapnyi huzavona után végre úgy tűnt - ugyan drága - de happy end lesz a sztori vége, és akkor jött a sérülés, amire a konteósok elsőre kamusérülést kiáltottak. Hát nem az lett. Sané az egyik legsúlyosabb sérülést szedte össze profi focistaként.

  De nemcsak az ő feje fölött gyűltek össze a vészjósló, sötét fellegek. A Bayern vezetősége, amely lényegében a teljes energiáját és transzferköltségvetésének nagyját a Sané-projektre tervezte be, most igen komoly probléma előtt áll és brutálisan nehéz döntést kell meghozniuk.
  Bevállaljanak-e egy kb. 30 milliárd forintnyi magas kockázatú beruházást a kiszemelt tökéletes játékosért?

  PRO
  Első nekifutásra, főleg ha az ember szurkoló, és nem a saját vagyonát teszi kockára, adja magát a válasz: Másnak is volt már keresztszalag-szakadása, és felépült (főleg, ha az csak részleges szakadás). Vegyük meg olcsóbban, és majd a tavaszra felépül. Addig meg legyen egy átmeneti megoldás.
  Tekintve, hogy Sané egy valóban kiemelkedő játékos, nagyjából minden paraméterben megfelel a Bayern kívánalmainak és valós esélyt jelentene a csapatnak az elitben maradni, illetve az a tény, hogy hozzá hasonló kalibert igazolni a nulláról, ráadásul ilyen rövid idő alatt, igencsak nehéz lenne, ez a döntés teljes védhetőnek tűnik. 
  Nem beszélve arról, hogy a Bayern joggal várhat némi árengedményt egy súlyosan sérült szélső esetében. (Mondjuk itt még a City taktikázása közbeszólhat)

  Ráadásul, ha valóban visszatérne a tavaszra, akkor pont abban az időszakban állhatna újra a csapat rendelkezésére, amikor az igazán nagy tétmeccsek és a nehézségek jönnek. Az őszt pedig nyugodtan meg lehetne oldani, egy átmeneti megoldással – pl Perišić-csel, aki a hírek szerint igen komoly jelölt a Bayern számára.

  A vezetőség szempontját is érdemes figyelembe venni. Azok után, hogy ennyi energiát öltek a Sané-projektbe, ráadásul elég nyilvánosan, egy esetleges visszakozás igen komoly célponttá tenné őket a sajtó számára. Így hát számukra a kisebb arcvesztés mindenképp az lenne, ha leigazolnák Leroyt. (Bár egy sérült szélső vagyonokért történő megszerzése utána is számíthatnak kemény kérdésekre.)

  KONTRA
  Mint feltűnhetett, a fenti gondolatmenetben elég sok volt a „ha”, ami egy gazdasági vállalat számára, amely éppen 100 millió eurót (~ 30 milliárd forintot) tervez befektetni, nem éppen egy elfogadható dolog.

  Ráadásul a Bayernnek már első kézből vannak tapasztalatai arról, hogy mi történik, ha egy sztár sérülten érkezik, de végül nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Aki már a 2010-es sikeréra előtt is követte a klub életét, annak nyilván nem kell bemutatni Sebastian Deisler esetét. A Basti Fantasti 2002-ben, sérülten került Münchenbe, és soha nem tudta elérni a korábbi teljesítményét, mentális problémái mellett pedig a térdsérülése is rendre kiújult.

  Noha Sebastiannak inkább a térdporcával voltak gondja, Sané (részleges) keresztszalag-szakadása sem kevésbé aggasztó. Nyilván nem az első komoly focista, aki ilyen sérülést szenved, és többen is felépültek már belőle, de ennek a típusú sérülésnek igen komoly hatása lehet a játékos későbbi pályafutására. „A rekonstrukciós műtét nem rizikómentes. A műtét számlájára írható tanulmányok bizonyítják, hogy azt követően megnő a térdízületi sérülésveszély, izomgyengeség alakul ki, funkcióromlás lép fel és gyakrabban alakul ki a műtötteknél a jövőben térdízületi kopás. Kimutatható, hogy fiatal, ACL-műtött páciensek 30%-a újra fog sérülni, ami pedig már jelentős életmoniőség-romláshoz vezet . Elit sportolók esetében ezek igen rossz kilátások. Aktuális kutatások rámutattak, hogy a sérültek 35%-a 2 éven belül nem éri el újra a sérülés előtti teljesítményét. A testi regeneráció mellett ezen felül a pszichés faktorokkal is foglalkozni kell, ugyanis kijelenthető, hogy az első sérülés után a fiatal sportolók döntő többsége következő sérüléstől való folyamatos félelemben él” (Forrás: oriolus-med.hu )
  Így talán pontosabban érthető mit is jelent egy '30 milliárd forintos kockázat'


  Mindezek fényében könnyen belátható, hogy elképesztően nehéz döntés vár Brazzóékra.


  Hírek