vasárnap, 18 augusztus 2019 09:14

  Hogyan tájékozódjunk a pletykák világában?

  Written by PannonBajor
  Az idei évben különösen kiszámíthatatlan (volt) az átigazolási piac, ennek megfelelően az átigazolási pletykák is bőven kimerítik a kaotikusság fogalmát. Ez különösen igaz a Bayernre: Gondoljunk csak pl. Werner, Pépé vagy éppen Sané esetére. Több olyan időszak is volt, amikor egy napon belül jöttek az egymásnak ellent mondó pletykák. “Werner biztosan a Bayerné” Majd pár óra múlva “A Bayern nem is akarja Wernert”. Májusban a teljes francia sajtó azt harsogta, hogy megvan a megállapodás Pépé kapcsán és a Bayern 80 millióért megveszi a franciát, aztán kiderült, hogy ebből semmi sem igaz.

  Ilyen körülmények között lényegében lehetetlen teljesen hiteles és megbízható hírekről írni, de mindenképpen érdemes rá törekedni. Nyilván nem létezik tökéletes szabály a fake kiszűrésére, de itt a PannonBajornál a következő elveket használjuk arra, hogy a lehető legpontosabban és hitelesen tájékoztassuk a magyar bayerneseket:

  1) Forráskritika: Vannak jól bevált irányelvek. Egy átigazolási hír akkor válik igazán komollyá, ha mindkét fél “sajtójától” volt megbízható szivárogtatás. Az eladó klub hajlandó megválni adott játékostól, a másik pedig valóban meg akarja venni . A Bayern ügyeiben például a SportBILD újságírója, Christian Falk az egyik fő referenciapont. Nem tévedhetetlen és nem is mindentudó, de a tendencia általában őt igazolja. Például Pépé tavaszi “eladását a Bayernnek” azért sem vettük igazán komolyan, mert a német sajtó nem erősítette meg. Igazuk lett.
  A másik irányelv, hogy a német forrás általában hitelesebb mint a spanyol, angol vagy olasz. Lehet, hogy az utóbbiak gyorsabbak, de a szenzációversenyben megfigyelhetően kevésbé alaposak, kevésbé ellenőrzik a sztori igazságtartalmát.

  Ezért is tartottuk komolytalannak azt a hét elejei katalán “BREAKING” hírt, hogy a Bayern megegyezett Coutinhoval. Falk akkor még kategorikusan kizárta, hogy bármi egyezség lenne, és valószínű, hogy az valójában tényleg később született meg. Nem tévedett, csak óvatos volt. Mi is ezt az utat preferáljuk.

  2) Észszerűség és logika: ez az a pont, ahol mi, a PannonBajor, igazán pluszt tudunk adni az átigazolás hírekhez. Amíg a gomba módra elszaporodott focis és bayernes oldalak öntik magukból a külföldi portálok pletykáinak tükörfordítását, addig mi próbáljuk azok észszerűségét, szükségességét a klub stratégiájának - azaz igényeinek és lehetőségeinek fényében – mérlegelni.
  Például Pavard és Hernández leigazolása után egyszerűen nem tűnt észszerűnek további sok tízmilliót kiadni de Ligt-ért, miközben a támadórészleg komoly megerősítésre várt. Ennek megfelelően többször is jeleztük, hogy őt nem érdemes annyira várni már. Nem is jött.

  A legjobb példa azonban Lewandowski és a Real esete. 15 évnyi tapasztalattal a hátunk mögött, ismerve a Bayern vezetőségét, teljesen egyértelmű volt, hogy nem fognak elengedni egy topjátékost a közvetlen riválishoz – sem sok zsák aranyért, sem paripáért. Miközben más oldalak Robert csúcsszuper ügynökéről írtak, hogy ő majd nyélbe üti az üzletet, addig mi kitartottunk “a Lewa marad Münchenben” mellett. Bejött. 
   
  De sajnos az észszerűség és a logika sem mindig jó támaszpont az átigazolási pletykák megítélése kapcsán. Az Uli-Kalle tandem olykor presztízsjellegű impulzusvásárlásokra is képes. Gondoljunk csak Jamesre, vagy a legújabb szerzeményre, Coutinhora. De ez már egy másik írás témája lesz.

  Hírek