vasárnap, 18 augusztus 2019 09:16

  Perišić, a minőségi vészmegoldás

  Written by Bodó Szabolcs és Szabó Sándor

  A Sané sérülése után lépéskényszerbe kerülő Bayern nem sokat váratott a B-terv megvalósításával. Brazzoék, érezve az időbeli nyomást, napokon belül prezentálták a vészmegoldást, azaz Ivan Perisicet.  A régóta várt megatranszfer helyett egy kölcsönügylet. Több mint illúzióromboló. A jogos csalódottság és frusztráció ellenére azonban érdemes lehet jobban is szemügyre venni ezt az úgynevezett a "vészmegoldást", hiszen a negatív körülmények könnyen torzíthatják az értékítéletünket.


  Hatékony és megbízható
  A Bayern lesz a harmadik Bundesliga-csapata a 30 éves Perisicnek, hiszen 2011 és 2013 között a rivális Dortmund focistája volt, majd 2013 és 2015 között a Wolfsburg alkalmazásában állt. Az utóbbi 4 idényt az olasz Internél töltötte, és hiába járt csapata folyamatosan hullámvölgyben (nulla trófea), a horvát szélső így is elég megbízhatóan szállította a gólokat és gólpasszokat. Az utolsó 3 szezon átlaga 10 gól és 8-9 gólpassz, ami azért egyáltalán nem rossz, sőt. Arról nem is beszélve, hogy a horvát acélember az elmúlt 3 évben csak egyszer volt sérült, akkor is a válla miatt. Már csak ezek alapján is kifejezetten jó vételnek tűnik mint "kiegészítő ember"

  perisic stat1
  Éppen ezért nem is annyira meglepő, hogy a transfermarkt.de szerinti becsült értéke még 30 évesen is 30 milliónál mozog. Ebből a szempontból a a 20 milliós vételi opció jog teljese reálisnak hat. 

  A támadó harmad svájci bicskája
  Ivan első számú posztja a bal oldali szélső támadó, de mint azt a szerződés aláírása után elárulta, tud játszani a jobb oldalon illetve középső középpályásként is. Sőt, karrierje korábbi szakaszában csatár poszton is szerzett tapasztalatot, valószínűleg innen van a gólérzékenysége is. Tehát rendkívül rugalmasan bevethető a támadóharmadban, amihez az is hozzájárul, hogy mindkét lábával jól cselez és lő.  Például az elmúlt négy interes szezonjában 13 gólt lőtt ballal, 11-et jobbal és hatot szerzett fejjel. (Ezekben nincsenek benne a büntetők és a bekotort gólok)


  Egyik kedvenc csele a duplavisszahúzás


  Ami különlegessé teszi, hogy szélső létére elég magas (1,87 cm), így elég jól is fejel, ami kifejezetten alkalmassá teszi őt a 4-3-3-ra ahol a szélső támadóknak kiemelt szerep jut a kapu előtti munkában. További erősségei a gyorsaság, ami szintén elég meglepő ekkora magasság mellett, ráadásul a fürgesége még a 30 éve ellenére is feltűnő és alig kopott. A szikár felépítésű horvát mozgáskultúrája olykor Robbent idézi. 

  De ez még nem minden. Amellett, hogy kifejezetten jól lő (távolról is) és agilis, tehát mindig a kapu felé törekvő játékosról van szó, Perisic játéka  intelligens megmozdulásokat is tartalmaz. A beadások előtt rendszeresen felnéz és általában pontosan is szokott bepasszolni, jól felismerve a helyzeteket. 


  Összességében egy olyan játékosról beszélünk aki ugyan nem világklasszis a játék egyes elemeiben: cselezés vagy góllövés. De elképesztően komplex a játéka, alig vagy szinte nincs is gyengesége, amivel igen hasznos alkotóelem lehet Kovac csapatában. Ráadásul mivel honfitársakról beszélünk, Ivan integrációja valószínűleg gyors lesz és Niko bizalmi embereként viszonylag erős státuszt is szerezhet a csapatban.

  Szóval 30 év ide, 30 év oda, Perisic kapcsán erős az esély egy kifejezetten pozitív meglepetésre, egy Gnabryéhoz hasonló sikersztorira.   https://www.youtube.com/watch?v=_fTr6OSHJms

  Hírek