kedd, 03 szeptember 2019 21:44

  FCB vs BVB: Mérlegen az átigazolási szezon

  Written by Raci Laci

  Most, hogy lezárult a 2019-es nyári átigazolási szezon, érdemes lehet egy gyors mérleget vonunk: nézzük meg miként alakultak a játékosmozgások nálunk és legnagyobb hazai riválisunknál.

  A távozók és érkezők névsora épp olyan jól ismert, mint a végül meghiúsult szerződések körüli hercehurca. Csak a rend kedvéért: Ribéry, Robben, Rafinha, James távozása, valamint Hummels és Renato Sanchez mintegy 54 millió eurós bevételt generáló eligazolása írható fel az egyik oldalra. Ezzel szemben pedig az idei bajnokságban Pavard, Lucas Hernandez, Jan-Fiete Arp, Michael Cuisance, valamint két kölcsönjátékos, Perisic és Coutinho játékára is számíthatunk. Emlékezhetünk, a két világbajnok francia védő szerződtetését feltűnően hamar, kora tavasszal bejelentették, de az igen erős kezdést durva megtorpanás követte: a Sané-sztori rendkívüli elhúzódása végül elég fura lépéskényszerbe sodorta a klubot. A gyors és eredményes tűzoltás nyomán azt lehet mondani, hogy a keret minőségében és nagyságában is méltó a bajnoki címvédő hagyományaihoz. Kérdés persze, hogy mindez mire lesz elég a BL-ben.

  S azért a bajnokság sem lefutott ügy. Annál is inkább, mivel a Borussia Dortmund számottevően erősödött. Sőt, ami az ütemezést illeti, abban a Borussia mindenképp konszolidáltabb megoldást alkalmazott. A nyári átigazolási szezon elejére időzítette a kulcsmegállapodásokat, s inkább csak kisebb eladások maradtak a szezon második felére, legvégére. Igen tekintélyes bevásárlásokat hajtott végre a riválisunk: a lejáró kölcsönből megvették a Barcától (21 millióért) Paco Alcacert, 25 millióért érkezett a Leverkusenből Julian Brandt, 25,5 millióért pedig a Gladbachból Thorgan Hazard. A védelmet két ponton szilárdították: Hummels mellett Nico Schulz érkezett a Hoffenheimből, szintén 25,5 millióért.

  A távozók névsora is hosszú, ám nem kifejezetten tekintélyes. A jelentősebb játékosok közül csak Pulisic és Diallo igazolt el. Előbbi a Chelseaben, utóbbi a PSG-ben folytatja – Diallóért 32 milliót kasszíroztak Zorcék. Maximillian Philippet 20 millióért vette meg a Dinamo Moszkva. Szintén Oroszországban folytatja a világbajnok Schürrle, de a viszonylag kis értékű (1-6,5 milliós) transzferek sorában találjuk még Isak, Rode, Kagawa, Toljan és Toprak nevét is. Az utolsó napon még a Hertha üzletelt egyet a BVB-vel: Wolf kölcsönben került Berlinbe 2 millió euróért.

  Egy kis számháború
  A Bayern 54, a BVB 73,5 millió eurót kapott az eligazoló játékosok után – az értékvesztés azonban a Bayern javára billenti a mérleget, hisz a nagy öregek miatt a távozók átlagéletkora 29,1 év volt (a BVB-nél 24,2), s ennek megfelelően a Bayern 116 millió eurós névleges értéken adott túl, míg a BVB 194,5 millión.
  Vásárlásokra, kölcsönszerződésekre a Bayern költött többet: 143,5 milliót, miközben a BVB 127,5 milliót tudott áldozni az idei transzferekre. A játékosok névleges értéke ezúttal is a Bayern előnyét mutatja: 232 millió összértékű játékossal lettünk gazdagabbak, miközben a Dortmund csak 212 millióval. (A hozzánk érkezők átlagosan 22,5 évesek, a Dortmundhoz érkezők pedig 23,7 évesek.)

  A képet azonban néhány szempont jelentősen árnyalja.
  Az egyik az, hogy a hozzánk érkező egyik legértékesebb, 90 millión jegyzett játékos, Coutinho mindössze egy egyéves kölcsönszerződés keretében van nálunk, ha meg akarjuk majd őt venni, akkor további összérték-növekedés nélkül közel 100 milliót biztosan ki kell érte adnunk. Hasonló a helyzet a 30 millión jegyzett Perisiccel is. Ez az aprócska szempont máris jelentősen átrajzolja a két csapat idei átigazolási eredményét. (Pláne, hogy a BVB hasonló „áldozatot” épp az időn nyáron kényszerült meghozni Paco Alcacer kölcsönből való kivásárlásával.)

  Azt is érdemes megfontolni, hogy a Dortmundból lényegében kizárólag Diallo távozásával állt elő olyan helyzet, amellyel kezdeni kell valamit: a többiek finoman szólva is parkoló pályán voltak már huzamosabb ideje. Minket azonban több kulcsjátékos (Robben, Ribéry, James, Hummels) kiválása is alapvetően a csapatépítés egy kezdetlegesebb szakaszára vet vissza – ez nem feltétlenül baj, de a bajnoki versenyfutásnál még sokat számíthat.

  Lényeges szempont lehet, hogy nálunk erősen tűzoltás-jellegűre sikeredett az átigazolási szezon.
   a kedélyek csak két olyan játékos kölcsönügyletével nyugodtak le valamelyest, akikről saját klubjukban meglepően könnyedén mondtak le. Ehhez képest a BVB Brandt és Schulz révén a válogatott fiatal tagjaival erősödött, s nem feledkezhetünk meg Hazard, Paco vagy épp Mats odaérkezéséről sem.

  A Dortmund látható erőfeszítéseket tett arra, hogy a csapat szerkezetének minden pontján egyetlen kiemelt, jól érzékelhető erősítést hajtson végre. Ennek megfelelően a védelem (Hummels), a jobbára védekező középpálya (Schulz) és a támadás (Alcacer) is a hierarchiát tisztázó beruházással erősödött. Egyedül Brandt és Hazard egyidejű érkezése nevezhető ebből a szempontból talán kockázatosnak, a támadásokat szervező-segítő középpályán így kétségtelenül további konkurenciaharc alakul ki. Ez a hiányzások függvényében elsülhet nagyszerűen, de okozhat idővel belső feszültségeket is.

  A Bayern erősítései ebből a szempontból talán problematikusabbak. Pavard és Hernandez kétségtelenül sokat javít a védelem variabilitásán (van immár Kimmichnek és Alabának is teljes értékű helyettese), de a belső védők száma hirtelen olyannyira megnőtt, hogy Hummels azonnal el is igazolt, s Boateng utolsó napi mozgolódásai sem azt mutatják, hogy teljesen megnyugodtak volna a kedélyek. Perisic és Coutinho érkezése egyértelműen tovább fokozta a támadó középpályások tumultusát, amire reagálva nyomban felújította és felerősítette távozási szándékát Renato Sanchez.

  De így is komoly taktikai leleményességre és pedagógiai érzékre lesz szüksége Niko Kovacnak ahhoz, hogy megfelelő játékidőt biztosítson a Thiago, Goretzka, Tolisso, Müller, Davies, Gnabry, Coman, Perisic, Coutinho középpályás-sornak. Annál is inkább, mert a tehetségesnek tűnő 20 éves Cuisance a Gladbachból azért vágyódott el, mert kevesellte a játékidejét – ráadásul bár a szurkolók a 6-os poszt egyik várományosát látnák a személyébe, nyilatkozatai szerint ennél szabadabb és támadóbb felfogású középpályás feladatra törekszik… Mindeközben a 6-os posztunk úgy tűnik hosszabb ideje megoldatlannak, hogy a legutóbbi meccs után már az egyetlen erre a feladatra igazán alkalmas játékosunk, Javi Martinez is hangot adott óvatosan az elégedetlenségének.

  Sok-sok feladat vár tehát a keret optimális kihasználása kapcsán az edzőnkre. Ez a nehézség akkor is fennáll, ha látjuk azt is, hogy a Dortmund is képes rémisztően gyenge játékra akár a kiesőjelölttel szemben is – illetve ha tudjuk, hogy ennek a döcögős nyári átigazolási szezonnak a végén mégiscsak a Bayern München növelte az aktuális összérték-előnyét a Dortmunddal szemben: egy éve ilyenkor 790 vs. 642 millió volt a két csapat értéke, most pedig 866 vs. 642.
  Mindeközben pedig nem árt minden harmadik-negyedik pillantásunkkal egy másik vetélytársat pásztáznunk: mi tagadás, az évek óta szisztematikusan építkező Lipcse a debütáló Nagelsmann-nal és a végül nem hozzánk aláíró Wernerrel repülőrajtot vett a bajnokságban.

  Hírek