kedd, 07 január 2020 11:24

  PORTRÉ: Alexander Nübel

  Written by

  Ahogyan arra már előzetesen számítani lehetett, Alexander Nübel idén nyáron a Bayernhez igazol - ezt a klub a saját honlapján jelentette pár napja. A Schalke kapusának szerződése az idény végén lejár Geiserchirchenben, így július 1-én ingyen csatlakozik majd a müncheni gárdához. De ki is valójában a srác?

   
  Már majdnem 9 éve annak, hogy Manuel Neuer elhagyta "nevelőklubját" és Münchenbe igazolt. Most Alexander Nübel járja be ugyanezt az utat. Ha pedig azt hiszitek, hogy a hasonlóságoknak itt vége is van, akkor tévedtek. 

   

  Az indulás

  Nübel a 2015/16-os szezon utolsó (34.) fordulójában debütált a Bundesligában, mindössze 19 évesen, ezután majdnem 2 évet kellett várnia ahhoz, hogy újra pályára léphessen. De nem rettent meg a mélyvíztől, sőt remekül helyt állt akkor: a 2017/18-as idény zárófordulójában kapott gól nélkül hozta le a meccsét a Frankfurt ellen. A fiatal hálóőr a rá következő idényt is jól kezdte, meggyőző teljesítményt nyújtott, így a szezon hátralévő részében is ő maradt a kapuban és a 12 meccsből négyet kapott gól nélkül teljesített. Riválisa, Fährmann a nyáron távozott és az új tréner David Wagner csapatkapitánynak nevezete ki Nübelt, ami előre jelezte, hogy komoly karrier várhat a hálóőrre.. 

   

   

  Az új Manuel Neuer?

  A jelenleg 23 éves hálóőr a Schalkénél vezető szerepet töltött be, de 2020 nyarán nemcsak ezt a szerepkört fogja elveszíteni hanem Neuer személéyben még egy világklasszis vetélytárssal is szembe kell néznie új csapatában. Elég egyértelmű, hogy eleinte nehéz lesz a kezdőcsapatba kerülnie vagy akárcsak letennie a védjegyét. Mindenesetre a Bayern eltökéltnek tűnik, és a generációváltás egyik alapkövének szánják a gelsenkircheni srácot - az öt éves szerződés nem véletlen. 

   

  A két játékos között vitathatatlan a hasonlóság. Amikor Nübel még a Paderborn ificsapatában játszott, csapattársai csak "Manuel"nek becézték, mert stílusa Neuerre emlékeztette őket. Becenevét a pályán is igazolta, az első 6 Bundesliga meccsén mindössze 4 gólt kapott és a lövések 80%-át hárítani tudta - ezek mind Manuhoz hasonló statisztikák. A Bajnokok Ligájában az egyik legfélelmetesebb stadionban várt rá a debütálás a Galatasaray ellen, de ettől sem ijedt meg, sőt a jelenleg listavezető Lipcse otthonában is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy csapata meglepetésgyőzelmet szerezzen (3-1). A "Manuel" becenévnek tehát egyre inkább kezdett jelentősége lenni.

   

  Nübel védési technikáját és játékstílusát a Bayern korábbi legendás kapusa és a vezetőség új tagja, Oliver Kahn elemezte egy videóban. A Titán sok hasonlóságot észrevett Nübel és Neuer között: a fiatal kapus is folyamatosan fel-le szökdécsel mindkét lábával, ezzel a dinamikával felkészül az elvetődésre. Ami a reflexeket és a lábmunkát illeti, Alexander itt is megfelel a Neuer féle stílusnak: sokat véd lábbal és a jó reflexei révén egymás után több védést is mutatott már be. A pontot az i-re a kifutások teszik fel Oli elemzésében, csapatkapitányunkhoz hasonlóan Nübel is sokat hagyja el a kapuját és nem ijed meg az egy az egy elleni párharcoktól sem.

   

  Csatárként kezdte

  Nübel 14 éves koráig csatárként játszott és csak kényszerből került hátra a kapuba. A Paderborn korábbi ificsapatának edzője, Marco Cirrincione így nyilatkozott róla: "Kissé unalmasnak találta a kapuban ácsorogni, szeretett elől cselezni és gólokat lőni. Volt néhány beszélgetésünk az új posztjáról, az elején elégedetlen volt, de idővel megszokta és hamar beilleszkedett a hátsó alakzatba is."

   

  Amit mások nyilatkoztak róla

  • Neuer, akit arról kérdeztek, hogy Nübel lehet-e majd Németország első számú kapusa: "Lehet. Tapasztalatra van szüksége, amit idővel meg is fog szerezni, jól úton van."
  • Eric Kroll, Nübel korábbi csapattársa a Paderbornnál: "Alex lábjátéka mindig is jobb volt, mint néhány mezőnyjátékosé, tudtuk, hogy akármikor hátrapasszolhatjuk neki a labdát akkor egy percig sem kell aggódnunk. 
  • Markus Krösche, Nübel korábbi edzője a Paderbornnál (2014/15): "Ő  új generációt képvisel a kapusok között és máris az egyik legjobb a posztján Németországban. Számára csak a csillagos ég lehet a határ."
  • Klaus Thomforde, Németország U21-es kapusedzője: "Csak jókat lehet mondani Alexről - rendkívül tehetséges kapus, kiváló lábjátékkal."

   

  Az idei szezonban Nübel 52 védést mutatott be és négy mérkőzést hozott le kapott gól nélkül. Viszont jelenleg egy meccses eltiltása van, így a tavaszi idény első párharcát biztosan ki kell hagynia a Gladbach ellen. Az pedig még kérdés, hogy az átigazolás tudatában a Schalke fog-e rá számítani a tavasszal vagy inkább Markus Schubert-et preferálja majd a kapuban. Az viszont biztos, hogy a Bayern megtalálálta Neuer megfelelő utódját, ez pedig nyugalommal tölthet el minket.

  Hírek