csütörtök, 27 február 2020 19:37

  Hogyan pótolhatja a Bayern Lewandowskit?

  Written by

  Lewandowski ideiglenes elvesztése nagy fejfájást okozhat a Bayern számára, mármint ami a gólgyártást illeti. A bundesliga.de legfrissebb elemzése arra keresi a választ, hogy Flick miképpen pótolhatja a térdsérülés miatt közel 1 hónapot kihagyni kényszerülő csatárt. 


  A Bajorok szurkolóit sokként érte a hír, amikor a klub bejelentette a diagnózist Robert sérüléséről. Szinte hihetetlen, de a 31 éves gólzsák a Bundesliga karrierje alatt mindössze 16 (!) bajnoki mérkősen nem lépett pályára - egy idényben pedig maximum 4 meccset (!) hagyott ki. Az idei szezon elején kisebb ágyékproblémákkal küzködött, mégis 20 gólt szerzett addig, amíg megműtötték a télen. A klub szerint Lewa a négy hét alatt 4 Bundesliga (Hoffenheim, Augsburg, Union Berlin és Frankfurt), 1 Német Kupa (Schalke) és 1 BL (visszavágó a Chelsea ellen) meccset kell kihagyjon. Lehetséges visszatérésként korábbi klubja, a rivális Dortmund elleni rangadót tűzték ki célul (április 4). Legnagyobb gólfelelősét tehát egy időre elvesztette a Bayern, mégis Flicknek van pár opciója arra, hogy valamilyen szinten pótolja a lengyel 9-est. Íme:

   

  A-terv: A Löw-féle megoldás

  Lewandowski után Gnabry a bajorok leggólerősebb játékosa. Serge kétszer is betalált a héten a Chelsea ellen, mesternégyest (!) vágott az ősszel a Tottenham kapujába még a BL csoportkörben de a Paderborn és a Köln elleni bajnoki meccseken is egyaránt duplázott az elmúlt hetekben. A 24 éves támadó így már 17 gólnál jár a szezonban - ebből 10 esett a bajnokságban, 6 a BL-ben és 1 a Német Kupában. Nem rossz statisztikák egy szélsőtől...
  Gnabry nemcsak klubszinten, hanem a válogatottban is hasonlóan jól teljesít: 13 meccs - 13 gól volt a mérlege tavaly Löw irányítása alatt, az EB selejtezőkben pedig házi gólkirály volt a maga 7 találatával. Ugyan válogatott karrierjét itt is szélsőként kezdte, a legutóbbi 11 meccsből 8 alkalommal azonban középcsatárként játszott a Nationalelfben.

  Serge adottságai tökéletesen megfelelnek egy csatár számára: gyors, technikás és mindkét lábával jól lő. Nem is csoda, hogy Lewával jelenleg ők ketten alkotják a leggólerősebb párost az idei szezonban: 56 találatot jegyeztek együtt (39 Lewa, 17 Gnabry). Azzal pedig, ha Flick őt veti be elől, olyan játékosok számára szabadulhat fel hely a kezdőcsapatban, mint Goretzka vagy épp Coutinho.

   

  B-terv: A "Raumdeuter" újrakonfigurálása
  Többek között Thomas Müller kirobbanó teljesítménye a fő oka annak, hogy Goretzka és Coutinho sem sok játéklehetőséget az utóbbi időben. Hiába volt padlón a Kovac-éra alatt, Flick minden adottságát kihasználta és visszahozta a régi, mentalitásban és ambícióban verhetetlen Müllert. Ezzel együtt pedig a "Raumdeuter" jelzőt is - területértelmező, aki tudja, hogy mikor hova kell helyezkednie. Ehhez a jelzőhöz 14 gólpassz társult, amivel jelenleg a bajnokság asszisztkirálya - "Lehet, hogy már nem leszek gólvagó" - nyilatkozta pár hónapja.

  Ami a gólolat illeti, Müller eddigi legjobb szezonja a 2015/16-os volt: Guardiola irányítása alatt 31 mérkőzésen 20 gólig jutott. A Bayernben eltöltött tíz idény alatt ötször is úgy fejezte be a szezont, hogy legalább szerzett 10 gólt. A 2019/20-as kiírásban még csak 5 találatnál jár, ez annak is köszönhető, hogy sokkal inkább az előkészítésekben veszi ki a részét. És mivel az utóbbi időben nagyon megszokta a 10-es poszton, nem túl valószínű, hogy Flick meg fogja bontani ezt a szerkezetet és előre tolja csatárnak. Már csak azért is mert régebben nem villogott annyira előretolt ékként.

   

  C-terv: Esély a  fiatalságnak
  Ha Gnabry és Müller mégis a helyén marad, és Flick egy vérbeli csatárral akarja pótolni a lengyelt, akkor Zirkzee lehet a megoldás erre a problémára. Az a Zirkzee, aki novemberben került fel a nagycsapatba. Jól emlékszünk, hogy a Freiburg ellen első labdaérintéséből betalált a hajrában és ezzel eldöntötte a meccset a bajorok javára. Egy hétre rá ismét beküldte őt Hansi a lefújás előtt. Joshua akkor is nyerőember volt, újra góllal hálálta meg azt a pár perc játéklehetőséget. Azóta viszont nem nagyon kapott esélyt az újabb bizonyításra, 2020-ban csak a Paderborn ellen kapott 3 percet a hajrában - azt is valószínűleg időhúzás gyanánt. Ennek ellenére a B csapatban számítanak rá, februárban 2 meccs alatt 2 gólt jegyzett a harmadosztályban. A holland tehetség elárulta, hogy több ajánlatot is visszautasított a Premier League-ből, csak is azért, hogy a Bayern mezét viselhesse - "mindig arról álmodtam, hogy elsőszámú csatár legyek" - tette hozzá. Egy biztos, ha Lewanwdowski hiányában még nem is lesz kezdőjátékos, kulcspillantokban akármikor előhúzhatja őt a cilinderéből Flick és így minden adott arra, hogy berobbajnon (lásd Davies esete).

  Hírek