hétfő, 02 március 2020 11:42

  Megtaláltuk Lewandowski utódját?

  Written by

  Az ifjú  Joshua Zirkzee gólátlagánál jelenleg csak Erling Haalandé jobb a német bajnokságban. Vajon hosszú távon lehet-e majd méltó utódja Robert Lewandowskinak?  Elemzésünkben/jóslatunkban erre keresünk választ.  

   ***

  Három kapuralövéséből három gól - mindezt 26 (!) játékperc leforgása alatt történt. Ennél jobb mutatóval csak a Dortmundban jelenleg szárnyaló Haaland büszkélkedhet, akinek 23 perc alatt sikerült ugyanez. Zirkzee jelenleg a 3. legfiatalabb játékos a Bayernben, aki bajnoki meccsen betalált. Előtte csak Roque Santa Cruz (18 év és 12 nap) és jelenlegi csapattársa, Alphonso Davies (18 év és 135 nap) áll.

   

  Az új Lewandowski?

  Az, hogy Zirkzee a kezdőcsapatba került természetesen nem lett volna lehetséges Lewandowski sérülése nélkül. Bár az előzetes elvárások szerint mindeki arra számított, hogy Flick Gnabryt vagy Müllert fogja a csatár posztra küldeni, végül azonban Joshuának szavazott bizalmat, s ő meg is hálálta a bizalmat. Kell-e jobb bizonyíték Hansi szakmai hozzáértésére !?  

   

  "Elsőszámú csatár szeretnék lenni a Bayernben, mindig is ez volt az álmom. Az időzítés, a  labdakezelés és a sprintelés, mindenben olyan akarok lenni, mint Lewandowski" - nyilatkozta Zirkzee.

   

  S hogy ezek mennyire nem üres szavak, elég csak elmélyedni kicsit a nigériai származású srác játékában. Az, hogy érzi a játékot és tudja, hova kell helyezkedni már az első két góljánál egyértelmű vállhatott számunkra - ilyen véletlenek nincsenek. Az, hogy megvan az önbizalma és technikája az pedig a legutóbbi, Hoffenheim elleni meccsen is eléggé nyilvánvalóvá vált számunkra, gondoljunk csak a pimaszul lefordulós góljára vagy a később sarkazós próbálkozására. A magabiztosság mellett itt bizony higgadtásgra is szükség volt, ami egy ilyen fiatal sráctól elismerésre méltó.

   

  Itt azonban nem érnek véget a hasonlóságok Lewa és közte. A lengyelhez hasonlóan Zirkzee is szívesen és - nem utolsó sorban - hatékonyan lép vissza a mezőnybe, hogy labdát tartson vagy szerezzen. Ennek során szívesen bocsátkozik cselekbe, ami ugye Robertnek is egyik névjegye ( és Zirkzee is belebonyolódik olykor :) Tehát egyáltalán nem az a kapu előtt labdát váró centerről beszélünk, még ha az első góljai ezt is sugallják, hanem olyan aki képes hozzáadni a támadójátékhoz. Ez már szinte alapelvárás egy modern csatár felé.

   

  Lewandowski egyik legnagyobb erőssége az erőteljes pozíciójátékában rejlik, abban, ahogy szinte lepattannak róla a védők, miközben megtartja a labdát. Talán ez az egyik olyan terület amiben komoly kihívás lesz felzárkózni a fiatal hollandnak a lengyel példaképéhez. Ami segítségére lehet, hogy majdnem 10 cm-rel magsabb mint Lewandowski(184cm), és ehhez képest mégis meglepően fürge. 

   

  Tökéletes jelölt egy generációváltáshoz

  Összességében tehát nem kockáztatunk nagyot azzal a kijelentéssel, hogy Zirkzee játéka kifejezetten hasonlít Lewandowskiéhoz - ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy ugyanakkora játékos lesz belőle. De még azt sem vehetjük biztosra, hogy valóban ő lesz a kijelölt Lewa-utód a jövőben. Mindenesetre a kora, a stílusa és a tehetsége jelenleg az első számú utódjelölté teszi. Gondoljunk csak bele, hogy Lewandowskiban kb még benne lehet 3-5 év, ami alatt Joshua pont elég időt kaphat ahhoz, hogy beérjen és adott esetben egy topklub első számú csatára legyen.  Ehhez persze sokmindennek kell klappolnia: a klubtól szüksége lesz bizalomra, és további játéklehetőségre - ami Lewa egója mellett nem automatikus. Ezzel egyidőben pedig alázatosan ki kell várnia, hogy eljöjjön az ő ideje és persze a fejlődése sem törhet meg. Nem lesz sétagalopp, de nem is lehetetlen küldetés 

   

   

  Hírek