péntek, 13 március 2020 11:30

  Négy erős érv Flick mellett

  Written by

  Egy Hansi Flick nevű úriember 2019 novembere óta visszavezette a Bayernt a Bundesliga élére, emellett a csapat fél lábbal a legjobb 8 között érezheti magát, sőt, a Német Kupában is már elődöntősök vagyunk. A bundesliga.de elemzése négy remek indokot szedett össze, hogy miért is érdemelné meg a bizalmat hosszabb távon is.

   

  Guardiolahoz hasonló számok

  Flick kinevezésekor a Bayernnél finoman szólva sem volt jó a légkör. Kovac menesztése után a Rekordbajnok a 4. helyen állt a bajnokságban, az új évre azonban visszaverekedte magát a tabella élére méghozzá úgy, hogy 4 pontos előnyt is sikerült kialakítani az üldözőbollyal szemben - 9 fordulóval a vége előtt. Hansi bő 4 hónapja vezetőedző Münchenben, ezalatt kedvenceink 21 tétmérkőzést játszottak mindhárom versenysorozatot tekintve. A számok pedig magukért beszélnek: 18 győzelem, 1 döntetlen és 2 vereség (Leverkusen és Gladbach ellen egyaránt 1-2). Ezt csak tetézi, hogy az 5 topligát tekintve 2020-ban már csak (!) a Bayern veretlen. Ha pedig lebontjuk a Bundesligára Flick mutatóját, irányítása alatt az első 48 lehetséges pontból 40-et (13 győzelem 16 meccs alatt) sikerült begyűjtenie. Ennél jobb statisztikával csak Guardiola rendelkezik a maga 2013/14-es bajnoki rekordjával: kinevezése után az első 48 pontjából csak kettőt nem tudott bezsebelni (15 győzelem és egyetlen döntetlen 16 meccs alatt). 

   

  Gólgazdag játék

  Flick másik erőssége a gólerősségben rejlik. Legutóbbi 73 bajnoki gólunkból 48 azon a 16 meccsen esett, amikor Flick ült a kispadon - ez nyolccal több, mint amennyit 6 éve a spanyol tréner irányítása alatt szerzett a csapat. Sőt, a Bajnokok Ligájában átlagosan 3 gól/mérkőzés az átlagunk november óta. Emellett a 21 meccsből 12-t kapott gól nélkül sikerült teljesíteni és mindössze 14 alkalommal rezzent meg Neuer hálója ezen időszak alatt.

   

  Újra szárnyaló "öregek"

  Két játékosunk jövője is kérdéses volt az idény kezdetén: egyikük az Thomas Müller, aki az egyik legnagyobb szerepet vállalta a Bayern "feltámadásában" Hansi kinevezése óta. Niko alatt a "Raumdeuter"  többet melegítette a kispadot, mint amennyi időt az ellenfél tizenhatosán belül töltött. Az edzőváltás után viszont  újra bizalmat kapott és Flick irányítása alatt eddig mind a 21 mérkőzésen szerepelhetett, ebből 18 alkalommal kezdőként. Ezzel pedig vissza is nyerte régi önmagát: 8 góljával és 15 asszisztjával Thomas jelenleg a bajorok harmadik legeredményesebb játékosa Lewandowski és Gnabry mögött. De nem ő az egyetlen: Jeromé Boateng, akivel kapcsolatban egész nyáron az a hír járta, hogy távozni fog a klubtól, újra meghatározó szerepet játszik a védelem tengelyében. Sőt, régi hosszú labdás indításai ismét élnek, elég csak az Augsburg elleni gólpasszára gondolni.

   

  Fiatalok beépítése

  Flick többek között az utánpótlást is előnyre váltotta. Niklas Süle és Lucas Hernández sérülésével David Alaba kénytelen volt átállni a középhátvéd posztra. Ezzel pedig egy életút nyílt meg Alphonso Davies számára balbekként. November óta a kanadai tehetség minden egyes mérkőzésen kezdőjátékos volt és így hónapok alatt világklasszis szintre lépett, köszönhetően többek között a tempójának és az agresszív játékstílusának. Lassan nehéz lesz elképzelni, hogy a Bayern a 19 éves titán nélkül vonuljon ki a pályára. A másik profitáló szerencsés Joshua Zirkzee lett, aki novemberben fel is került a nagycsapatba, majd két alkalommal is nyerőember volt csodacsereként a téli szünet előtt. Most pedig Lewandowski sérülése miatt számára is adódik egy óriási lehetőség a bizonyításra: a Hoffenheim ellen kezdőként talált be a csatár poszton, ismét az első kapura lövéséből.

  Ez is jól mutatja, hogy Flick nemcsak a sztárokkal és idősebb játékosokkal érteti meg magát kiválóan - mint anno Jupp - de a fiatalok beépítésétől sem fél, sőt sikeres benne - mint anno van Gaal

   

  Hírek