péntek, 29 május 2020 10:41

  Davies, a "kengyelfutó gyalogkakukk"

  Written by

  Az elmúlt időszakban Alphonso Davies a világ egyik legjobb balhátvédjévé nőtte ki magát. A bundesliga.de megállapította ennek okát, statiszikákkal fűszerezve.

   

  Kirobbanó bemutatkozás

  Az nem kérdés, hogy Davies szélsőként érkezett a Bayernbe. A 19 éves tehetség szűkségszerűen került hátra a védelembe, nem szabad viszont elfelejteni, hogy már Kanadában is a jövő egyik legagyobb ígéretének tartották kvalitásai miatt. 15 évesen már történelmet írt azzal, hogy legfiatalabb játékosként pályára lépett az amerikai labdarugó bajnokságban (MLS) a Vancouver Whitecaps színeiben. Egy évvel később a kanadai válogatottban is rekordot döntött legfiatalabb debütálóként és gólszerzőként. 2018 júliusában pedig több európai topklub nagy meglepetésére Davies Münchenbe szerződött. Bemutatkozására azonban még várni kellett, mivel még nem volt 18 éves és így nem léphetett pályára a Bundesligában. 2019 január 18-án nagykorú lett, 3 nappal később már debütálhatott is müncheni mezben. A szezon hátralévő részében Davies még 6 alkalommal játszhatott csereként. Szűk 2 hónappal a bemutatkozását követően pedig meg is szerezte első gólját Münchenben a Mainz elleni 6-1-es siker alkalmával. Ezzel ő lett a Bayern első gólszerzője tétmeccsen azok közül, akik a 2000-es években születtek. 

  Módosított szerepkör

  Ezek után megdöbbentő fordulat volt, hogy Davies átvette Alaba posztját balhátvédként. Ez már a 2019/20-as kiírás első felében történt: Süle és Hernández sérülései miatt az osztrák kénytelen volt középhátvédként játszani, így került a kanadai hátra a védelembe. A 6. fordulóban már a teljes második félidőt végigjátszotta a hátvédsor bal oldalán a Paderborn ellen, majd később debütálhatott kezdőként is Alaba pihentetése miatt. Kovac menesztése és Flick kinevezése óta pedig zsinórban 18 mérkőzésen volt ott a kezdőcsapatban - magyarán alapember lett. "Mindigis biztos voltam benne, hogy Davies megfelelő ember lesz a balhátvéd posztra tempója, ereje és passzpontossága miatt is." - nyilatkozta róla Flick.

  Statisztikák és játékstílus

  Affelől kétség sem férhet, hogy Alaba már egy jó ideje a világ legjobb balhátvédjei közé tartozik. Az elmúlt évek során az osztrák 150 Bundesliga meccsen játszott ezen a poszton a Bayernben, 15 gólt és 36 gólpasszt jegyezve, 8 bajnoki cím mellett- 28 éves koráig. Noha Daviesnek egyelőre jóval gyengébbek a mutatói az első 38 bajnoki meccsén, - 3 gól, 8 assziszt és 1 bajnoki cím - de keddi teljesítménye a Klassikeren feledteti ezt a statisztikát. "Alphonso egy olyan játékos, aki hatalmas szívvel és erőbedobással látszik. Van amikor nem helyezkedik túl jól a pályán, de amikor az ellenfél úgy érzi, hogy már lerázta őt, akkor jön a kengyelfutó gyalogkakukk és elveszi a labdát tőle" - mondta róla Müller a BVB elleni siker után. Thomas szavai pedig nem levegőből kapottak: Davies már csak azért is megérdemel egy elismerést, hogy a leggyorsabb játákos volt a pályán (35,24 km/h), emelett a legtöbb sprint (42) és sikeres becsúszás (19) is az ő nevéhez fűződik. A 84 labdaérintése pedig azt mutatja, hogy Phonzie azért mégsem helyezkedik annyira rosszul, habár ugye fejlődni mindig lehet. 

  "Nyilvánvaló, hogy fiatal létemre sokszor elkóválygok a helyemről, de örülök annak, hogy ilyen gyors vagyok. Ez az a faktor, ami kisegít engem, de azt nem veszem figyelembe, hogy nem helyezkedek jól a pályán. Inkább olyan gyorsan visszasprintelek, ammenyire csak lehet, hogy beérjem az ellenfelet és elvegyem a labdát tőle. Úgy érzem, az elkövetkező években ennél a csapatnál egészen biztosan meg fogok tanulni, hogyan is játsszak jóla saját posztomon" - nyilatkozta a kanadai. 

  "Előnye származik most balhátvédként abból, hogy korábban szélsőként játszott. Példaértékű sportoló: gyors és ugyanakkor nagyon erős. Ezek alapján az erőnléte a legnagyobb fegyvere. Emellett ballábas és rendkívül technikás, még a legnagyobb sebességnél is. Ha ilyen szinten fejlődik továbbra is, valószínűleg minden esélye meg lesz arra, hogy a világ egyik legjobbja legyen a posztján" - mondta róla a Bayern B csapatának edzője, Sebastian Hoeneß, aki a 3. illetve a 4. lligában 8 alkalommal is berakta  kezdőcsapatba, mielőtt felkerült volna a nagycsapathoz. 

  Összehasonlítás másokkal

  Ha visszamegyünk picit az időben - figyelembe véve a passzokat, a bedásokat és védekezést - Davies jobban áll, mint a Bayern-legenda, Bixente Lizarazu és Philipp Lahm teljesítményét is megközelíti, a beadásokat leszámítva, mert ott Lahm szinte verhetetlen. Ha jelenlegi riválisait nézzük saját posztján, más Bundesliga klubok közül csak a Lipcse balbekkje, Marcel Halstenberg (kapuralövések, pontos beadások és megnyert fejpárbajok terén) illetve a Dortmund 2 szélső hátvédje, Hakimi (sikeres cselek) és Guerreiro (labdaérintést és futást tekintve ) tud vesenybe szállni Alphonsóval. 

   

  Merész kijelentés ugyan, de a számok azt igazolják, hogy Alphonso Davies máris megütötte ezt a szintet.

   

   

  Hírek