péntek, 05 június 2020 12:05

  Alaba még jobb középhátvédként?

  Written by

  Pep Guardiola korábbi kijelentése, miszerint David Alaba a világ egyik legjobb középhátvédje lehet, most lépett érvénybe, miután az oszták kényszerből posztot kellett váltson ebben a szezonban. A bundesliga.de ennek a hátterét vizsgálta.

   

  "Egy óriási tehetség. Bármelyik poszton képes játszani. Gyors, jó csapatjátékos és mindig 100%-ot nyújt. Kétség kívül a világ egyik legjobb középhátvédje lehet. Óriási ajándék a Bayern számára" - nyilatkozta Pep még a Bayern edzőjeként.

  Módosított szerepkörök

  Alaba 2009-ben, mindössze 15 évesen csatlakozott a Bayernhez az Austria Vien csapatából, akkor még középpályásként. Miután egy évet kölcsönben játszott a Hoffenheimnél, 2010-ben Louis Van Gaal áthelyezte a balhátvéd posztra, ami mint később kiderült, óriási húzás volt David karrierjében. Később Guardiola a balhátvéd poszt mellett belső középpályásként, balszélsőként és középhátvédként is játszatta. Ancelotti ugyan nem mozgatta el Alabát a védelem bal oldaláról, Kovac azonban kénytelen volt ezt megtenni 2019 őszén: Süle keresztszalag- illetve Hernéndez bokaszalag-szakadása miatt az osztrák kénytelen volt belső védőként játszani a Frankfurt otthonában, a bajnokság 10. fordulójában. Az emlékezetes 5-1-es vereség és Boateng kiállítása megpecsételte a horvát szakember sorsát - David új posztját azonban nem. Flick a vezetődzőként debütáló mérkőzésén bízott benne és szintén középhátvédként küldte pályára őt a rivális BVB ellen. Mint később kiderült, jó húzás volt: a kiütéses 4-0-ás siker mellett a dortmundiak mindössze egyetlen lövést tudtak felmutatni Neuer kapujára - belegondolni is hátborzongató ugye?

  Vezérszerep a védelemben

  Alaba azóta a védelem tengelyének oszlopos tagja. A rekordigazolás, Hernández felépülése ellenére Hansi úgy döntött a tavaszi Klassikeren is az osztrákot választja az újdönsült tinisztár, Erling Haaland kiiktatása érdekében: "Nagyon örülök annak, hogy David egy olyan játékos, aki irányítja a védelmet és utasításokkal látja el a csapattársait. Magára vállalja a kezdeményezést és a felelősséget is. Hallani lehet meccs közben is, ahogy beszél a társaihoz. Edzőként mindigis ezt akarom hallani, ahogy a játékosok egymás edzői és pártfogói lesznek. Egyszerűen egy rendkívül intelligens játékos, lenyűgöző, ahogy középhátvédként fejlődött." - nyilatkozta róla Flick. 

  Balhátvédként is kimagasló teljesítményt nyújt, de középhátvédként szerintem az egyik legjobb a világon. Ezt vele is közöltem. Nagyszerű csapatjátékos és nyomás alatt is nyugodt tud maradni" - mondta róla Kimmich. Ez a stabilitás arra is lehetőséget nyújt, hogy kanadai tehetségünk, Alphonso Davies támadóbb szellemben játszhasson balhátvédként, aki talán hasonló helyzetben van jelenleg, mint David annak idején: "Egy olyan játékos a csapattársam, aki a világ egyik legjobb balhátvédje és sokszor kisegít engem. Nagyon hálás vagyok neki ezért" - foglalta össze Davies.

  Az is érzékelhető, hogy  a mentori feladatok ellátása mellett a hosszú indítások terén is Boateng szintjére emelkedett David. Sőt, Kimmich és Thiago visszahúzódásakor néha komoly megindulásokat is láthatunk tőle: "Alaba nemcsak 100%-ot nyújt a védelemben, képességeinek köszönhetően jól lezárja a területeket, pontosak a passzai és a labdával is hatékonyan bánik. A játékosok nagyrésze ezekből csak egyre képes. Ez az Alaba nem az, aki a szezon elején volt. Jelenleg a legjobb középhátvéd a Bundesligában" - elemezte a német legenda, Lotthar Matthaus. 

  Javuló statisztikák

  Az elhangzott nyilatkozatokat mi sem bizonyítja jobban, hogy Alaba mutatói - megnyert fejpárbajok és sikeres becsúszások terén 10%-ot, passzpontossága 3%-ot, labdaérintéseket tekintve pedig 14%-ot - javultak a korábbi posztjaihoz képest. Fizikai adottságai ugyan nem egy tipikus bivalyerős bekként könyvelik el (csupán 178 cm a magassága), a Dortmund elleni visszavágón (1-0) Alaba mindhárom fejpárbaját megnyerte a 90 perc alatt. Korábbi csapattársa, a vérbeli középhátvéd (191 cm magas) Mats Hummels ugyanezen a meccsen mindhármat elveszítette a túloldalon. David emellett a legjobb paszpontossággall (95,4%) fejezte be a tavaszi Klassikert. Ha pedig az eddigi 2019/20-as szezont vesszük figyelmbe, 1893 labdaérintésével és 62%-os passzpontosságával a legjobb Bayern játékos ebben a tekintetben, sőt a keretből ő az egyetlen, aki még sem sárga, sem piros lapot nem kapott a 20 bajnoki meccse alatt a jelenlegi Bundesliga kiírásban.

   

  Ha Guardiola, Flick, Kimmich, Davies és Matthaus is így nyilatkozik róla, akkor nem lehet vitás: Alaba a világ egyik legjobb középhátvédjévé nőtte ki magát.

  Hírek