×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 2140

  csütörtök, 10 november 2016 16:56

  „Guardiola nagy taktikai hibát vétett”

  Written by

  Martí Perarnau, az új Guardiola könyv szerzője a napokban megjelent írásában több olyan dologról is lerántja a leplet, amit a Bayernnél töltött három év alatt tévesen tálalt a sajtó a közvélemény elé. A TZ-nek adott interjújának legérdekesebb gondolatait emeltük ki számotokra: 


  TZ: Megvan Pep telefonszáma?
  Peraranau: „Igen, de sosem hívom fel. Mert tudom, hogy a meccs előtt a meccsre fókuszál, a meccs után meg már a következőre. Legutóbb tavaly nyáron hívtam fel, három év alatt egyetlen egyszer.”

  Beszéltek vele a könyvről is?
  „Igen. Emlékszem, pontosan emlékszem a napra, Pep első idényében a Stuttgart elleni meccset követően volt, akkor, amikor Thiago azt a szédületes gólt lőtte. Félórán át beszéltünk, mert a busz még nem indult el. Elmondtam neki, hogy az első félévvel készen vagyok, megkérdeztem, hogy el tudná-e olvasni, majd utána beszélhetnénk róla. Azt mondta: Nem, a te könyved, a te felelősséged.”

  A könyvben leírja, hogy a Bayernnél a legkeserűbb pillanatokban is tárt ajtókkal fogadták. Melyik volt a legkeményebb pillanat?
  „A Real Madrid elleni vereség. Mert a Bayern ekkoriban nagyon jól focit játszott, ráadásul Madridban is jók voltak, mégis vesztettek. Majd a visszavágó előtt több kisebb hibát vétettek, Pep pedig egy nagy taktikai hibát is. A 0-4 pedig egy igazi KO volt. A második legkeserűbb az Atletico elleni, mert az pontosan az ellenkezője volt a Real elleni meccsnek. A visszavágó az elmúlt három év legjobb teljesítményét hozta. A második meccs otthon, egy tizenegyes a legjobb az egyik támadód által végrehajtva, egy olyan kapus ellen, aki 21-ből csak 3-at védett. Erre Carlo Ancelotti is azt mondaná, hogy aláírná. Azért is volt oly fájdalmas, mert olyan közel álltak.”

  https://www.youtube.com/watch?v=OVXOg20rpvc

  Hans-Wilhelm Müller-Wohlfarth búcsúja is keserű volt…
  „Nem, egy kicsit sem. Azt a nyilvánosság fújta fel. Igazából az csak annak a hibának az eredménye volt, amit Pep az elején követett el. Hozzászokott ahhoz, hogy egy orvos 24 órában rendelkezésére áll, és a csapattal van. Ezt az igényét igazából már az elején  keresztül vihette volna, ahogyan Manchesterben is megtette. De tanult belőle. Most már mindent ő irányít, ami a csapattal kapcsolatos. Minden úgy van, ahogyan ő elképzeli.”

  A könyvében kaméleonnak hívja. Korábban is hasonlított rá vagy Münchenben vált azzá?
  „Azzá vált. Önmagában a taktika miatt: az első idényében a Barca-féle úton akart haladni, de a szezon végére érzékelte, hogy a német futballnak is vannak előnyei. Megfigyelte és felvette a repertoárjába ezeket. Ennek eredményeképpen jobban idomult, s ez jót tett neki. Barcelonában ilyet nem kellett, mert ott bármit megtehetett, az a családja volt. Ezt igazából a Bayernnél tanulta meg.”

  Két idol keverékéről beszél esetében: Johan Cruyff és Franz Beckenbauer.
  „Szimbolikusan értve. És most már újra fejlődött, most már egy harmadik emberrel vegyíti magát, hogy kivel, azt még nem tudom. (nevet) Manchesterben is időre van szüksége.”

  Sokan azt mondják: ilyen futballt nem fogunk Münchenben látni újra. Ön is így gondolja?
  „Pepre mindig romantikusként gondolnak az emberek. Pedig ez tévedés. Ő csak egy olyan ember, aki nyerni akar. Talán ez a legfontosabb különbség, hogy ő a saját módján, szép futballal akar nyerni. És ezzel a játékkal akarja kiharcolni a szurkolók szívét. Ez nehéz, mert nem mindenki szereti  ugyanazt. De Münchenben ez elég jól sikerült.”  Az az ember érzése, hogy még a kritikusok is megbékéltek vele a végére. Békében tudott távozni. Fontos volt ez számára?
  „Igen, nagyon fontos. Bár ez egy fejlődés eredménye volt. Emlékezzen vissza 2015 elejére, amikor majdnem a teljes kezdő sérült volt. Akkor 14 játékosa volt, akiknek három naponta játszaniuk kellett. Igazi lecke volt ez számára:  kisebb csapattal dolgozott együtt, érzelmileg is kötődve. Korábban Barcelonában is távolságtartó volt, a színfalak mögött sem állt közel a játékosokhoz, hanem inkább tekintélyt parancsoló ember volt.”

  Nehéz volt számára a búcsú?
  „Abszolút. A kupadöntő nagyon érzelmesre sikeredett számára. És utána a visszatérés is a City-vel. A vezetők üdvözölték őt az öltözőben, de a következő nap a Säbener Straßén is nagyon meghatódott. A volt játékosai, de a szurkolók is szívélyesen fogadták .”

  Hogy nézett volna ki egy negyedik év vele?
  „Nehéz megmondani. Mindenki azt mondta neki: maradj hat évre Münchenben. A családod szereti, a Bundesliga csodálatos. De Pep rendkívüli, ebben a vonatkozásban nem is normális. Mindenki más szívesen maradt volna, dolgozott volna a BL-győzelmen. De ő az új kihívásokat szereti, ezért távozott.”

  Milyen kapcsolatban áll Münchennel?
  „Jó, még mindig megvan a lakása. A feleségével az Oktoberfestre is el akart jönni, minden be volt tervezve, a repjegyeket is lefoglalták. De előtte nap vesztettek a Tottenham ellen, s úgy gondolta, így nem alkalmas sörözgetni.”  Kapcsolatban áll még a Bayernnel?
  „Igen, a vezetőkkel még mindig jó a kapcsolata. Uli Hoeneß apafigurává vált, nagyra értékelte a melegséget, ami áradt belőle.”

  Van rá lehetőség, hogy visszatérjen?
  „Talán. Bár Pep nem igazán olyan típus. Őszintén: alig hiszem.”

  Az Abendzeitungnál Kroos távozásáról is megkérdezték.
  „Pep hibája az volt, hogy elfogadta a döntést. Ragaszkodnia kellett volna ahhoz, hogy a legfontosabb játékosa maradjon. De meg tudom őt érteni. a Bayernnek erős vezetése van, sok ember, akivel meg kell beszélni az átigazolásokat, szerződéseket. A grémium többsége Peppel szemben volt.”

  Hírek