×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 2676

  csütörtök, 17 november 2016 04:21

  "A Bayern tett azzá, aki ma vagyok"

  Written by
  Philipp Lahm nemcsak a Bayern Münchennél végez kiemelkedő munkát. Németországban több, a fiatalokat sportra nevelő és segítő egyesületnél is aktív szerepet vállal. Világbajnok védőnk a következő nyilatkozatban foglalta össze tapasztalatait karrierjének kezdetéről, és arról, milyen nagy szerepet játszott a Bayern a fejlődésében.

  "A labdarúgásban milliárdos pénzösszegek mozognak, tekintve a közvetítésekből és a szponzoroktól befolyó összegeket, de a legtöbb egyesületnek  és klubnak nincs arra lehetősége, hogy finanszírozza teheségeiknek a szükségleteit. Szeretném, ha ez az állapot megváltozna, mert volt szerencsém megtapasztalni, mennyire fontos egy játékos fejlődésében a klub és a játékosok támogatása.

  Amikor csatlakoztam a Bayern Münchenhez és először látogattam meg a híres Säbener Straßét, lenyűgözött a hatalmas edzőpálya, a híres sportmez, és természetesen a profik közelsége. Volt lehetőségem edzeni azokkal a játékosokkal, akiket azelőtt minden hétvégén a tévéből követtem, és most ugyanaz a címer volt a mellemre szabva, és ugyanazt a labdát rúgtam velük. Közelebb kerültem az álomhoz, ami valószínűleg minden müncheni gyerek álma, a nagy karrierhez a Bayernnél. Kis lépéseket tettem, míg ebből az álomból valóság lett: megjártam az U-15-ös, U17-es, U19-s körösztályokat. Éreztem, ahogy az iskolában egyre nagyobb figyelem övez, például. Ez is növelte a motivációmat és segített koncentráltnak maradni a nehezebb időszakokban is.

  A versenysportok nagyon sokat követelnek az embertől, nemcsak fizikális értelemben véve. Ha el akarsz jutni a csúcsra, kitartásra, fegyelemre és teljes odaadásra van szükséged. Ez 12 és 17 éves kor között gyakran nagyon nem könnyű. Ezért van akkora szükség a család és a barátok, de legfőképp a klub vagy az egyesület támogatására, és ez az, amit 1995 és 2004 között teljes mértékben átélhettem  a Bayernnél. Az edzés mennyisége folyamatosan nőtt. Nagyon sok időt vesz igénybe a különböző rendszerek elsajátítása. A különböző pozíciókat olyan részletesen tanítják meg, amennyire az csak lehetséges. Még a mérkőzésekre való utazást is nagyon szervezetten tervezik meg. A szállás profi, az étkeztetésről nem is beszélve. Semmi sem hiányzik. Arra is megtanítottak minket, hogy a kényelem soha nem jön természetesen, mindenért nekünk is felelősséget kell vállalnunk.

  A luxus csak azért volt lehetséges, mert a labdarúgásnak itt kiemelt szerepe van, és a Bayern azt is megengedhette magának, hogy nagyobb összegeket áldozzon felszerelésekre, futballpályákra, orvosi stábra és sok egyéb kiegészítőkre. Ezek a sarokkövek nagy sikert hozhatnak el egy atléta életében. Erről szól az ifjúsággal kapcsolatos munka: vezetésről, oktatásról, és a személyiség fejlesztéséről.

  Azt hiszem, nincs az életének olyan területe, ahol a befektetett munka és a siker között olyan erős összefüggés lenne, mint a sportban. És úgy vélem, a sportemberek tapasztalatai rengeteg értékkel szokgálhatnak, függetlenül attól, hogy labdarúgásról, bocról, úszásról, gimnasztikáról vagy evezésről van szó. Ezek mind építik az ember személyiségét és karakterét, így példaképek lehetünk rengeteg fiatalnak, segítve őket a megfelelő út kialakításában."

  Hírek