×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 2140

  hétfő, 02 január 2017 19:49

  „A szurkolókért kell dolgoznunk”

  Written by

  Uli Hoeneß a Tageszeitungnak adott nagyinterjújában részletesen beszél a 2017-es esztendő kihívásairól. A legérdekesebb válaszokat gyűjtöttük egybe.

  Nemrég még azt mondta, hogy a legjobbakat kívánja az év végére. A Lipcse elleni 3-0-s győzelemmel ez sikerült is Önöknek.
  „Igen, rendkívül fontos volt. Mindenki tisztában volt azzal, ha nem nyertünk volna meg a meccset – pláne nem ilyen domináns módon – akkor nem lehetett volna nyugodt a Karácsonyunk. A Lipcse mögött karácsonyozva rosszul mutattunk volna a nyilvánosság előtt.”

  2016 nemcsak a Bayern számára, hanem a világban is mozgalmas volt. Mi volt a legjelentősebb pillanat Ön számára?
  „Még mindig pontosan emlékszem, amikor januárban megkaptam azt az őrültes hírt az ügyvédeimtől. Közölték velem, hogy a landsbergi bírónő jogerősítette a büntetésem felezését. Számomra ez volt a legfontosabb hír ebben az évben. Hiszen csak ezáltal válhattam ismét a Bayern elnökévé. Ha októberig fogva maradok, novemberben biztosan nem jelöltethettem volna magamat. Így márciustól elegendő időm volt arra, hogy megmutassam az embereknek, fizikálisan és egészségügyileg is alkalmas vagyok a poszt visszavételére. És minden egyesületi tagnak hálás vagyok, hogy ilyen meggyőző módon foglalhattam el azt újra. Egy 60-70 %-os eredmény nagyon elgondolkodtató lett volna. De ez a hatalmas fölény rendkívül büszkévé tett.”

  Egyébként is sok minden történt: a politikai bizalmatlanság Németországban, Donald Trump amerikai győzelme, a terrorizmus jelenléte az ünnepek előtt is.
  „Számomra a legmeglepőbb az volt, hogy a közvélemény-kutatásoknak már nem lehet hinni. Sok politikus, akik csak felületesen foglalkoznak az állampolgárokkal, nem is tudják, hogyan is gondolkodik a nép. Erre lehet következtetni abból, hogy olyan pártok, mint az AfD (Alternative für Deutschland) ilyen eredményeket tudtak elérni. Ők, akik úgy tesznek, mintha rátapintanának a lényegre, de szerintem még egyetlen valós alternatívát nem mutattak fel. Számomra a politikusaik csak okoskodók, s nem bölcsek. Úgy vélem, mindent meg kell tennünk azért, hogy ezeket az embereket leleplezzük.”

  Mi kell ehhez?
  „Az igazi politikusoknak intenzívebben kell az emberekkel, a gondjaikkal és a szükségleteikkel foglalkozniuk. Ismerniük kell, mi foglalkoztatja az embereket. Ha így van, könnyebb elemezni az okait is.”

  Szövetségi választás is lesz Németországban.
  „Ritka az olyan fontos választás, mint a soron következő, hiszen útmutató is lesz számunkra. Vajon a CDU/CSU, az SPD vagy a Zöldek képesek lesznek visszaszerezni azokat a szavazókat, akiket az elmúlt választások során elvesztettek. Nagyon fontos, hogy Európában ne alakuljon ki jobboldali (itt az alt-right vonalra gondol – ford.) többség. Emiatt azt kívánom, hogy a hagyományos pártok ésszerűen képviseljék a választókat.”

  Mekkora felelősséget tud vállalni a fiatalok fejlődésében egy olyan klub, mint a Bayern?
  „Önmagában a futball nem képes erre. De segítséget nyújthat a nemzetek közti megértésben. A franciaországi EB jó példa erre. Az emberek együtt ünnepeltek, beszéltek egymással és megértették egymást. Temérdek barátság köttetett. Mindig azt mondtam, azok, akik párbeszédet folytatnak egymással, azok nem háborúznak.”

  Mit tervez az új hivatali idejében? Foglalkoztatja még különösen valami?
  „Nem kell bizonyítanom már senkinek sem. Nincsenek olyan látványos tervek a fejemben, amikért ünnepeltetném majd magam. Ki akarok állni a szurkolókért, a problémáikat komolyan akarom venni és tárgyaló kész lenni. Ezért hívtam elő ismét az elnöki beszélgetéseket. Ott a tagok személyesen is előadhatják a bajaikat. És a játékosokat is emlékeztetni akarom arra, hogy a napi munkánkat a szurkolókért végezzük.”

  Ez egyszerűen hangzik, de a globalizáció a Bayern számára is rejteget kihívásokat…
  „A globalizáció ellenére sem szabad elfelejtenünk, honnan jöttünk. Tudnunk kell egyensúlyoznunk. A gyökereink Waldkraiburgban, Deggendorfban vagy Freyungban vannak.”

  Ezek szerint 2017 a trófeák hajszolása mellett arról is szól majd, hogy az egyesületi hagyományok újra erősítsék?
  „Végülis nemcsak a napi működésért vagyunk felelősek. 65 éves vagyok, Kalle 61 – a legfontosabb feladatunk, hogy bevezessük a csapatot a jövőbe. Nemcsak a profik keret, hanem a klubvezetés tekintetében. Működőképessé kell tennünk a klubot a jövő felé is. Fontos döntéseket kell meghoznunk. Muszáj pozícióba hoznunk azt a generációt, amely a következő 15-20 évben vezetni fogja a klubot.”

  Hírek