×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 1570

  szombat, 07 január 2017 11:41

  "Muszáj nemzetköziesedni!"

  Written by

  A Bayern mostanra nemzetközi márkává vált: ott van az Egyesült Államokban, Kínában és Közép-Amerikában egyaránt. Jörg Wacker három éve dolgozik a klubnál azon, hogy a német rekordbajnok egyre jelentősebb tényezővé váljon a globális piacon. A vele készült TZ-interjúból kiderül, miért nincsen más alternatíva.

  TZ: Herr Wacker, tud arról, hány országban közvetítették a Bayern és a Lipcse közötti évzáró rangadót?
  Wacker: "Tudomásom szerint 210-ben. Az ilyen meccseket mindenhol figyelemmel követik, és nagyon fontos a márkánk erősítése céljából. Hogy még jól is játszottunk, és nyertünk, az hab a tortán...

  És még egy kicsit magasabbra emelte a Bayernt a nemzetközi színtéren.
  "Kétségkívül. De egy ilyen csúcsmeccs, ami valóban magas színvonalon zajlott, jó az egész Bundesligának. Ez azt az üzenetet viszi el a világ minden sarkába, hogy a német foci attraktív. A Bayern mint a címvédő óriás, a Lipcse pedig mint az izgalmas újdonság - nem is lehetne jobb reklám a Bundesligának."

  A Bayern a mozdonya a német futball nemzetköziesedésének. A vagonszámmal hogy állunk?
  "Nő. Sok klub felismerte, hogy muszáj nemzetköziesedni. Nem működne ez az egész, ha csak a Bayern és a Dortmund tenné ezt. Mindenkinek részt kell ebben vállalnia. És látni is, hogy a klubok egyre többet foglalkoznak ezzel a témával. Még az olyan kis csapatok is, mint például a Freiburg. Egyre többen mennek túrázni. A Dortmund Ázsiába, a Stuttgart Dél-Afrikába, a Leverkusen télen Floridába, a HSV Dubaiba, a Frankfurt Abu Dhabiba - ez örömteli."

  A ligaelnök Christian Seifert szerint a nemzetköziesedés mindenkinek esélyt jelent. De mit profitálhat mondjuk egy Mainz azzal, ha elutazik az USA-ba?
  "Nem szabad azonnal monetárisan gondolkodni. A német labdarúgásnak előbb fel kell zárkóznia. Elsősorban a Premier Leaugue-hez, de a spanyol pontvadásazthoz is, ami egyelőre ismertebb márka, és évtizedek óta pozícionálja magát. Közösen kell felzárkóznunk. Mindannyiunknak hordoznunk kell a Bundesliga márkáját, hogy megerősödjünk. És csak ezután jön a bevétel. Abból viszont már minden német klub profitál."

  A Bayern két területre fókuszál: az Egyesült Államokra és Kínára. Tervezik, hogy új piacokra is belépnek?
  "Korábban részletekbe menően elemeztünk, és a vezetőség úgy döntött, első lépésben erre a két piacra tesszük a hangsúlyt. Ha valamit csinálunk, csináljuk jól - ez tipikusan német mentalitás. [...] Nem azzal lépünk be egy piacra, hogy keressünk gyorsan jó sok pénzt. Nem, a mi tervünk az, hogy felépítjük a márkát, befektetünk."

  Múlt nyáron az Internazionale ellen Charlotte-ban az egész stadion vörösben pompázott.
  "Ez volt az egyik csúcspont eddig. 55 ezer néző az Inter ellen, és a 90%-a vörösben. Libabőrös voltam. Látjuk, hogyan térül meg a befektetésünk. És itt van a lényege annak, hogy két piacra fókuszálunk. 10 hete nyitottuk meg az irodánkat Shanghaiban, ott is úgy akarjuk megvetni a lábunkat, mint az USA-ban három éve. Amerikában most jön a következő lépés: elkezdünk terjeszkedni Közép-és Dél-Amerika felé."

  Akkor ez most a prioritás Ázsia előtt?
  "Ázsiában még nem tartunk ennyire előre. Először Kínában kell felépíteni magunkat. Természetesen rajta tartjuk a szemünket Dél-Kelet Ázsián is, de egyelőre Kínán van a fókusz."

  Hogy állunk más csapatokkal összevetve?
  "A Barcelona most jelentette be, hogy együttműködik a Pekingi Egyetemmel. Ebben mi vagyunk az úttörők. Szintén a Barca most nyitott egy irodát New Yorkban - három évvel utánunk. Ebben amúgy a Manchester volt az első, aki Hong Kongban kedzett. De az egy tisztán értékesítő csapat, ez pedig nem a mi utunk. Mi megpróbálunk kapcsolatot létesíteni az adott társadalommal, hozzájuk igazodunk. És persze közvetlen kapcsolatot tartunk a rajngóinkkal. Ezt a modellt már egyik-másik klub elkezdte másolni, ami azt mutatja, hogy nem olyan rossz a koncepciónk."

  Katarban edzőtáborozik jelenleg a Bayern. Mennyire fontos az arab piac, kiváltképpen a 2022-es katari világbajnokság fényében?
  "Nagyon érdekes terület, ahol egyelőre nem vagyunk nagyon aktívak. Az elemzéseink ugyanakkor azt mutatják, hogy több mint 20 millió szurkolónk van a térségben. És azt tudja, melyik ország vezet szurkolói létszám tekintetében a Facebook alapján?"

  Melyik?
  "Egyiptom. Azt gondolom, ez is kötelezettséget ró ránk, hogy az arab világban is megmutassuk a csapatunkat a szurkolóinknak. Kulturálisan viszont nagyon bonyolult régióról van szó. Az USA áll a legközelebb hozzánk, a kínaiak pedig nagyon pragmatikusak. Az arab világban viszont minden sokkal nehezebb. Szóval ott mindent nagyon alaposan elő kell készítenünk."

  Mennyire szívügye a vezetőségnek a nemzetköziesedés, ha közben Julian Greent például eladja?
  "Gyakran megkérdezik tőlem, nem lenne-e szuper, ha a Bayern venne egy kínai játékost. Mindig azt válaszolom, amit most is, erre a kérdésre: a Bayern sohasem marketing alapján igazol, kizárólag sportszakmai szempontokat vesz figyelembe. Egy amerikai, kínai, vagy indiai játékos, aki szakmailag is sokat tudna segíteni a csapatnak, természetesen álomszerű lenne számunkra."

  Manapság a szurkolók körében gyakori problémakör az identitáskérdés. Azt mondják, túl sok Peking van Passing helyett, és túl sok New York van Neuaubing helyett.
  "A Bayern Münchenből, Bajorországból, Németországból jött. Ezek minden esetben a gyökereink maradnak. Ugyanakkor egy globális világban élünk. A Bayern egy kozmopolita klub a világ minden sarkában jelenlévő drukkereivel, amiért nagyon hálásak vagyunk nekik. Ők lázban égnek értünk és kiállnak az értékeinkért - ahogy a hazai szurkolóink is a hazánkban. Az év 49 hetében Németországban és Európában vagyunk. 10 napot töltünk a tengerentúlon, valamint van még egy katari edzőtábor. Azt hiszem, nagyon is bajorok maradtunk."

  A nemzetköziesedés tehát egy kötelesség, egy szükséges elem ahhoz, hogy egy klub naggyá váljon?
  "Egész biztosan. Muszáj."


  Hírek