×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 2140

  csütörtök, 06 július 2017 14:03

  Ribéry: "Már németnek érzem magam"

  Written by

  Franck Ribéry már tíz éve a Bayern családjának tagja. 2007. július 3-án Luca Tonival együtt mutatkozott be a Säbener Strassén. Lahm búcsújával ő a keret legrégebbi játékosa. A jubileum alkalmából adott interjút a hivatalos honlapnak.

  Megosztottál egy videót arról, hogy a 10 éves évfordulón kaptál egy tortát a családodtól.
  „Szép meglepetés volt, hazaértem, és hirtelen nem is tudtam, mi van. Nagyon boldog voltam, a feleségem és a gyerekeim fontos részei az éltemnek. Ő mindig ott álltak mellettem, akkor is, amikor nem ment jól.”

  Állítólag ők is nagyon büszkék erre a tíz évre.
  „Nagyon boldogak itt Münchenben. Szeretik a Bayernt, szeretik az embereket Münchenben. Tíz év. Őrület. Nem hittem volna, hogy ilyen sokáig maradok. Időközben Ribéry és a Bayern házaspárrá váltak.”  Sok mindent történt. Mik vannak a fejedben ezekből?
  „A triplázás megünneplése a Városháza erkélyén. Előtte két BL-döntőt is vesztettünk. Mindenki szomorú volt, nem volt egy egyszerű szituáció. Annál szebb lett, amikor megajándékozhattuk a szurkolókat ezzel a trófeával.”

  Sok mindenkit megtréfáltál ebben a tíz évben. Melyik volt a kedvenced?
  „Amikor Oliver Kahnt leöntöttük vízzel a tetőről. Az első szezonom végén történt.”

  Nem féltél attól, hogyan fog Oliver Kahn reagálni?
  „Amikor Marseille-ből ideigazoltam, nagyon tiszteltem őt. Már akkor is egy hatalmas egyéniség volt, egy Bayern-legenda. De Olli nagyon laza, nyugodt ember, remek mentalitással.”

  Volt, aki téged is meg tudott tréfálni?
  „Sokan… David Alaba, Rafinha, Daniel van Buyten, és ezek mindig jót tettek a hangulatnak. De már ritkábban csinálom.”

  https://www.youtube.com/watch?v=RsrzNQbNy8M

  Melyek voltak az első benyomásaid a Bayernnel kapcsolatban?
  „Nyomban észleltem, hogy itt egy másik nívón mennek a dolgok. A klub nagyon szervezett, csodásan bántak velem és a családommal. Rögtön remekül éreztem magam, még ha a nyelvi nehézségek gondot is okoztak.”

  Mennyire volt fontos a német tanulás?
  „Nagyon. Óriási segítség. Mindent egyszerűbbé tett.”

  Miben változott meg a csapat az elmúlt tíz évben?
  „Az első idényben az UEFA-kupában játszottunk. Már akkor is nagy volt a klub, most már valóban nagy. Örülök annak, amit elértünk ebben a tíz évben. Segítettem abban, hogy a Bayern eljusson oda, ahol most áll. És persze a Bayernnek befolyása volt az én fejlődésemre is. Egészen különleges a kapocs köztem és a klub között.”

  Mikor érzékelted ezt a különleges kötődést?
  „Nagyon hamar. Két-három hónap után. És nyomban lehetett látni a pályán is ezt.”  Közönségkedvencé is váltál.
  „Fontosak nekem a szurkolók. A Bayern egy nagy család, és ebbe a szurkolók is beletartoznak. Boldogak, ha mi azok vagyunk. Szomorúak, ha mi is azok vagyunk. Mindig sok ember kijön az edzésre, közülük sokan már egy órával a kezdés előtt. Sok-sok kilométert leutaznak, hogy lássanak minket. Emiatt fontos, hogy mindig legyen 10-15 percünk rájuk. Egy autogramra, egy fotóra. Utána boldogan utaznak haza.”

  Hét mérkőzés hiányzik ahhoz, hogy behozd Hasan Salihamidzicet, s ezzel te legyél a Bayern legtöbbször szereplő külföldije a Bundesligában. Mennyit jelent ezt neked?
  „Nagyon örülök, hogy ilyen sok meccset játszottam a Bayernben. Még sok meccset akarok játszani, és sok trófeát nyerni. Hihetetlen, hogy már én vagyok a legidősebb játékos a csapatban és a klubtörténetben nekem van az egyik legtöbb címem.”

  Még tizenkét meccs és beéred Uli Hoeneß-t is.
  „Még tizenkettő? Akkor szólnom kell az edzőnek, hogy legyünk már túl rajta. Utána bemegyek Uli irodájába és azt mondom: ’Sajnálom, barátom…” (nevet)

  Egy lapon említenek Franz Beckenbauerrel, Lothar Matthäusszal, Philipp Lahmmal, Bastian Schweinsteigerrel. Milyen érzés Bayern-legendának lenni?”
  „Nagyon örülök neki. Azért is, mert külföldiként sikerült kiérdemelni ezt. Időközben már németnek érzem magam. Az én és családom mentalitása mára már német lett. Gyökeret eresztettünk itt.”

  Hírek