×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 1572

  szerda, 07 március 2018 13:14

  HEYNCKES: Én csak 2018-ig leszek, de Tuchel el tudná vezetni a Bayernt

  Written by
  Jupp Heynckes visszatérésével újra sikeres a bajor alakulat és újra van remény a triplázásra. A SportBilddel készült interjúban újfent megerősítette, hogy a szezon végén befejezi, illetve taglalta, hogy ki lenne megfelelő az edzői posztra.

  SportBild: Herr Heynckes, utólag már aláírta a szerződését?
  Jupp: Igen, 3-4 héttel ezelőtt sort kerítettünk rá. Jan-Christian Dreesen sokáig rágta a fülem, aztán végre eljutottam az irodájába és aláírtam.

  2018 nyaráig, vagy 2019-ig?
  Úgy gondolják jobban meg kellett volna néznem? (nevet) Pontosan figyeltem a dátumra, 2018-ig szól.

  Louis van Gaal is interjút adott nemrégiben lapunknak, amelyben dicsőítette az Ön munkáját és hangoztatta, hogy jó döntést hoztak a vezetők, amikor Önt nevezték ki Ancelotti menesztése után. Szerinte egy Tuchel vagy Nagelsmann még nem tudná vezetni a Bayernt.
  Ön viszont feltűnően dicsérte a fiatal német generációt.

  Nagyra becsülöm, milyen tehetséges edzők vannak a Bundesligában. Ez azonban nem jelenti azt automatikusan, hogy e generáció minden fiatal edzője képes volna egy olyan klubot, mint a Bayern irányítani, hiszen ez egy más kávéház. A Bayern irányításához szükség van tapasztalatra, szakmai hozzáértésre, emberismeretre és a megfelelő időpontban magabiztosságra és higgadtságra. Nyugalmat kell sugároznia. Fiatal edzőként ezt először meg kell tanulni, nem lehet egyből a Bayernt irányítani.

  Amikor először alkalmazták Münchenben Ön is 42 éves volt.
  És én is követtem el hibákat! Ez azonban a dolog természetessége. A mai fiatal edzők már tudnak tapasztalatot gyűjteni az utánpótlás irányításában. Edzőként pedig természetesen előny, ha játékosként minden szituációt megéltél a nemzetközi futballban, ahogyan az én esetemben is volt. Így higgadt tudsz maradni a csapatod előtt, a szigort és az idegességet ki tudod zárni - ahogy a helyzet megköveteli.

  Hadd beszéljünk még erről a fiatal német edzőgenerációról. Nyiltan kimondta, hogy Julian Nagelsmannak jót tenne, ha tapasztalatot gyűjtene még.
  Kétség kívül hatalmas edzőtehetség, de még csak 30 éves, tanulnia kell még.

  Tuchelről viszont egész másként hangzott a véleménye.
  Nagyra becsülöm Thomas Tuchelt, Mainzban bejárta az utat az ificsapatoktól egészen a profikig. Ez az az út, amit a sikerhez be kell járnod. Meg kell tanulnod megfelelően felszólalni, az emberekkel bánni. A Borussia Dortmund Tuchel irányítása alatt nagyszerű futballt játszott, jó rendszerrel. Minden modern elem, ami a mai modern focihoz tartozik megvolt. Tuchel második lett velük, megnyerte a kupát és tetszetős futballt játszatott. Élveztem az ő általa irányított BVB-t nézni. Ezért tartom nagyra és találom nagyon jó edzőnek.

  Hasonlóan pedáns Tuchel, mint Ön az első időkben a Bayernnél, amikor megtiltotta a játékosoknak a kólát és a csülköt?
  Nem tudom, hogy valóban tiltottam volna. Az biztos, hogy kólát egy játékosnak sem kellene inni. Én talán 5 üveg kólát ittam meg összevissza az életemben idáig. Azt, hogy ártalmas már akkoriban ösztönösen tudtam, annak ellenére, hogy nem sokat értettem a táplálkozáshoz. Mindig megköveteltem a fegyelmet, ez akkoriban azonban elkerülhetetlen volt, ma már nem annyira. Ezen kívül profi játékosgenerációnk van.

  A csapat irányításában nem lenne könnyű dolga Tuchelnek.
  Ahh, mennyi mindent írtak már rólam is. Fiatal edzőként követsz el hibákat, Istenem, előfordul ez. Thomas egy-két dolgot biztos másként lát azóta. Ezek apróságok. Ami igazán számít: Mióta Tuchel eljött Dortmundból az óta nem játszik olyan remek futballt a csapat.

  Tuchel tehát egy tapasztalt edző, aki el tud vezetni egy nagy klubot?
  Úgy vélem, hogy Tuchelnek megvan a képessége, hogy egy olyan csapatot is elvezessen, mint a Bayern.

  Hogyan látja Ralph Hasenhüttlt, akinek a második szezonjában vannak már gondjai a Lipcsével?
  Úgy gondolom, hogy a Lipcse jól meg van szervezve. Egészen világos ötletekkel és tervvel. Okosan vásároltak, fiatal játékosokat hoztak. Viszont először játszottak a Bajnokok Ligájában, illetve néhány játékosnak, mint Keitának a kapizsága volt a mérvadó. Nem egyszerű szituáció. Azt gondolom, hogy Ralph Hasenhüttl jól végzi a dolgát. Az olyan dolgokat, mint az edzésintenzitás fokozása több fronots terhelés esetén, a rotáció: ezeket meg kell tanulni és sok tapasztalatra van szükség.

  Azt mondja, hogy előrébb jár Tuchel, mint Hasenhüttl? Utóbbi azzal indokolta, hogy nem akar a Bayern edzője lenni, hogy kételkedik a saját képességeiben?
  Ezt mondta, valóban. Őszinte volt. Ennek ellenére olyan alak, aki képes nagy klubot edzeni. El kell sajátítania a munkát egy topklubnál aztán tovább tervezni. A stílusa tetszik nagyon, ő maga is játszott a Bayernben, Hermann Gerland sok pozitív dolgot mesélt a személyiségéről.

  Egy olyan edzőnek, mint Niko Kovac először a Frankfurtnál kell végvinnie a tanulási fázist? Nem ismeri még se a több frontos terhelést a nemzetközi megmérettetések miatt, amely a Bayernnél viszont a mindennapokat jelenti.
  Niko is játszott a Bayernnél, ismeri az egyesületet. Viszont a hasznára válik, ha először jövőre a Frankfurttal nemzetközi meccseket is játszhat és megtapasztalja azt is. Egyet azonban szeretnék leszögezni...

  Mégpedig?
  Amiről itt beszélgetünk az nem volt mindig a Bayernnél szokás. Korábban legtöbbször olyan nemzetközi edzők jöttek szóba, akik megnyerték már a BL-t vagy legalább bajnokok lettek egy olyan klubbal, mint a Barcelona. Erre a beszélgetés csak a német edzőkről szól, ezt jónak találom. A klub tudja mit akar. Megtapasztalták, hogy a német nyelv a külföldi edzőknek nagyon nehéz. Az identitást is jobban meg tudják őrizni egy németnyelvű edző által. Erre a felismerésre jutottak a vezetők. Hiszen ha egy játékossal angolul beszélsz, soha nem fogod tudni elmélyíteni a beszélgetést és nem jutsz el az emberhez. Ez nem megy tolmács által sem, ahogy egykor, Jürgen Klinsmann irányítása alatt próbálkoztak, amikor szintén be kellett ugranom!

  Jürgen Klopp is megfelelne sok kritériumnak.
  Jó munkát végez a Liverpoolnál, ahol óriási elvárások és nagyon sok kritikus van. Sok mindent megváltoztatott, egyértelmű körvonalat szabott a Liverpoolnak és visszavezette őket a sikerhez vezető útra. A szenvedély és az erő az ő védjegye ott.

  Képes Önön kívül más edző arra, hogy elmagyarázza Ribérynek vagy Robbennek, hogy már csak kiegészítő szerepet kapnak? Amennyiben meghosszabbítja a két sztár a szerződését ez gyakorlatilag kritérium lesz.
  Ami jelenleg Ribéry és Robben körül folyik közel sem ennyire drámai. Én is csalódott lettem volna játékosként, ahogyan Arjen. Normálisan viselkedünk egymással, tisztelnek engem. Emellett tudják, hogy a döntés nem egyszerű. Törődni kell a játékosokkal és az egész csapatnak elmagyarázni az ötleteket. Úgy vélem, hogy ameddig a kommunikáció folyamatos és el tudod magyarázni a dolgokat a játékosoknak, addig egy másik edző is képes erre.

  Milyen szinten foglalkozik a következő szezont illető kerettervezéssel?
  Hasan Salihamidzic rendszeresen bevon, szeretné meghallgatni a tapasztalataim. Okos döntésnek találom, mindig jó egy másik véleményt és a hozzáértést is meghallgatni.

  Mennyire fontos, hogy az edző a saját elképzelései szerint állíthassa össze a keretet és ne a vezetés álltal megszabott játékosokkal kell dolgoznia?
  Az elmúlt években másként volt ez. Carlo Ancelotti megkapta például Jamest, Pep Guardiola Thiagot, Bernatot vagy Pepe Reinát. Úgy gondolom, hogy bizonyos befolyása mindig volt az edzőknek a keretre.

  Hogyan működhet ez úgy, hogy a következő szezont illetően még nincs döntés az edzőkérdésben?
  Nemsokára újra össze fogunk ülni, ahogy a múltban is. Minden témát érinteni fogunk és nyomatékosítani fogom a véleményem.

  Tehát Ön alakítja ki az utódjának a keretet?
  Várniuk kell, hogy ki lesz az utódom.

  Hónapok óta hallgat a jövőjét illetően, ellenben hangoztatta, hogy az eredeti tervéhez tartja magát. Már a bemutatásánál is kikötötte, hogy csak nyárig tart a kaland.
  Azért jöttem, mert a Bayern nagyon nehéz helyzetben volt és nem tudott volna rövidtávon olyan edzőt megszerzni, akiről a klub is meg lett volna győződve. Ezért azt mondtam: a szezon végéig elvállalom, aztán már tudnotok kell hogyan tovább. Ez egy egyesség, amely továbbra is fennáll. Mindig amellett vagyok, hogy a világos tények mellett kell kitartani. Voltak már olyan jogos hangok: Képes egy 72 éves még egy Bundesliga csapatot iránytani? Nyáron 73 leszek, sose tudni mennyi idő van hátra. Soha nem volt már a terveim között a visszatérés. Az élet nem csak munkából áll.

  Kényelmesebben is elhelyezkedhetett volna Münchenben, mint hogy egy hotelben lakjon. A Bayern biztos talált volna a környéken egy kiadó telket, ahol közösen élhetett volna a feleségével és az állataival.
  Tudják, ahogyan én dolgozom az nincs a feleségem és az állataink előnyére. Reggeltől estig elfoglalt vagyok, a Bayern a nemzetközi kupában is érdekelt, ez pedig nagy utakat jelent a szezon során. Különösen megerőltető munka, ahogy én végzem.

  Nem igazán lelkesült Uli Hoeness próbálkozásaitól, hogy meggyőzze, maradjon még egy szezont. Rányomta ez a kapcsolatukra a bélyeget?
  Kitéve, betéve ismerem Ulit. Nem befolyásolja ez a kapcsolatunkat, de például azt, hogy szavazást akart tartani a szurkolókkal, azt nem igazán találtam abban az időpontban megfelelőnek. De ez Uli Hoeness: a fanklubnál a színpadon is épp ugyanolyan érzelmes. Senki nem tudhatta, amikor visszatértem, hogy így fog alakulni. Tudom mennyire őszinte és ambiciózus Uli. Emellett álmai is voltak, de nem mindegyik válik valóra.

  És ha Uli végül mégis szinte meztelenül Ön elé áll végül, hogy adjon még egy esélyt?
  Azt inkább hagyjuk, senki nem akarja azt (nevet fel hangosan)!

  Elmegy Hoenesszel Dél-Franciaországba a nyaralni?
  Ahhoz meg kell, hogy hívjon!

  Egy újbóli BL siker esetén biztosan Ön választhatná ki az uticélt. Ki a legveszélyesebb ellenfél a Bayern számára?
  Az angol csapatok nagyon jók: A Liverpool nagyon átszellemülten, nagy szenvedéllyel játszik, motiváltan, erősen. A Tottenham jó rendszerben, a Manchester City pedig Angliában a legnagyobb benyomást keltő csapat. A Manchester United nem játszik olyan szépen, de őket is le kell győznöd. A Chelseanek nehéz dolga lesz, még akkor is, ha a Barca sem volt olyan meggyőző.

  Véleménye szerint van reális esélye a Bayernnek a BL-re?
  Egészen őszintén: Ahhoz még javulnunk kell. A játékosainknak egészségesnek kell maradniuk és többet nyújtaniuk, mint a normál teljesítményük. Még motiváltabbaknak még szenvedélyesebbnek lenniük, mindenkinek meg kell szakadnia a másikért. Ha ezt véghez tudjuk vinni, van lehetőségünk. Mindennek stimmelnie kell, bombasztikus atmoszférának kell lennie minden dolgozó között.

  Csak Manuel Neuerrel a kapuban lehetséges a siker?
  Jó lenne, ha április elején újra játszani tudna. Egy azonban biztos: Sven Ulreich remekül védett és hatalmas tekintélyt dolgozott ki magának. Ennek ellenére természetesen azt szeretnénk, hogy Manuel egészséges legyen és mehessen a VB-re.

  Kingsley Coman ebben a szezonban a legjobb szélsője volt, sérülése miatt azonban nem számíthat már rá. Mennyire fájdalmas kiesés ez a Bayern játékát tekintve?
  Kingsley nem jelentette ki az első pillanatban, hogy nem tudja folytatni. Szerencsére közösen úgy döntöttünk, hogy a lehető leghamarabb csintáltatni kell egy MR-t. Természetesen a diagnózis mindenki számára csalódás volt. Kingsley kiválása komoly veszteség számunkra, üstökösként szárnyalt a szezonban. Aranyat ért a sebessége és a cselező készsége, nagy keserűség a sérülés. Meg kell oldanunk a csapaton belül, de egy- az-egyben pótolhatatlan.

  James képes a balszélen játszani?
  Részben ezen a poszton játszott a Realban, néha a jobbszélen is. Nem volt meg ehhez a fellépése, a labdavezetés hibádzott. James egy fantáziadús játékos jó rálátással, aki sok helyzetben a helyes döntést hozza meg. De nem szélre való játékos.

  Mi emeli ki Jamest?
  A helyzete javult a csapatban. Amikor megérkeztem el volt szigetelődve, alig kommunikált. Irányításra van szüksége, meg kell szólítani - elmondani hogyan játsszuk itt a futballt. 2014-ben irányítóként játszott a VB-n, sokszor került lövőhelyzetbe, most újra meg tudja mutatni a benne rejlő hatalmas potenciált. Ösztönösen cselekszik, olyan dolgokat nyújt, amelyre mások nem képesek. Emellett fantasztikusak a pontrúgásai. Most már ő is tisztában van vele, hogy hibázhat is, nem kerül a vesztébe.

  Nem csak Jamest tette jobbá, hanem Mats Hummelst is, aki a védelemben is a támadásépítésben is jeleskedik, a külsővel indított labdákkal.
  Ezért nevezem Matsot Franznak is, amikor ezt csinálja, mint Franz Beckenbauer. Valóban nagyon jól játszik, nagyon őszinte. Tudja, hogy a BL győzelemhez mindennek stimmelnie kell, mindenkinek motiváltnak kell lennie. Ezért hajtja a társait is.

  Része a csapatban uralkodó új hierarchiának?
  Azt hallottam, hogy Thomas Müller, Mats és Jerome Boateng sok megbeszélést tart a csapaton belül, legutóbb például Arjen Robbennel. Jónak találom, ezért is emeltem ki Thomas Müllert. Matsszal is voltak elbeszélgetéseink és azt mondtam neki: "Vezéregyéniség vagy, súlya van a szavaidnak." Megilleti, hogy kritikus legyen, kimondja a dolgokat. De nem mindegy milyen hangsúllyal. Jerome is elől jár ebben, csendes, de kritikus szellemiségű. Nem szépíti a dolgokat, mindent nyíltan kimond.

  Ribéry helye fix Coman sérülése után?
  Legutóbb volt két hosszú elbeszélgetésem Franckkal, például a Hertha meccs előtti elemzéskor. Láttam hogy játszott, nem az a Ribéry volt, akit én ismerek - mentálisan sem. Azonnal feltűnt. Franck is értesült a dologról, olvassa, mit írnak róla. Alapvetően soha nem döntöttem Coman javára és Ribéry ellen, ezt ő is tudja. Már nem lesz fiatalabb, az érzelmeivel azonban egészen nagy teljesítményekre képes. A szezon végéig képes a legjobbját nyújtani, ahogyan Arjen is. Április közepén-végén leülnek a vezetőséggel és eldöntik hogyan tovább.

  Nemrég a Bordeaux szélsője Malcom volt a téma, hogy jót tenne a Bayernnek.
  Nem ismerem eléggé a játékost, de biztos a megfigyelőink látókörében van, Brazzoval az élen, mint sok más játékos is. Brazzonak egészen konkrét elképzelései vannak e téren, ő irányítja a terveket. Pontosan tudja, melyik játékosokat szeretné. Minőségileg nagyra értékelt játékosok vannak a célkeresztjében.

  Fenyegeti a Bayernt Robert Lewandowski Madridba távozása?
  Robert a nyáron 30 lesz, és 2021-ig szerződése van. Rövid életű a futball és értelmetlen dolgokat tesznek. Nem tudom elképzelni, hogy a Bayern hagyná magát rábeszélni ilyenekre.

  És ha Lewa ki akarja kényszeríteni a távozását, mint Aubameyang vagy Dembélé a BVB-nél?
  Idáig nem fog eljutni a Bayernnél a dolog. Mert itt tiszta mindenki számára: a Bayern nem partner ilyenben. A Bayern egy abszolút európai top csapat, hihetetlenül jól vezetik, jó légkörben. Nem tudok olyan szituációt elképzelni, mint Aubameyanggal vagy Dembélével.

  Nemrégiben elárulta, hogy a hotelszobájában Rolling Stonest vagy Bruce Springsteent hallgat. Melyik előadóval hasonlítaná össze a csapatának játékát?
  (hosszasan elgondolkozik) Elvis Presleyt mondanám. Megvolt a különlegesség a hangjában, emellett szexi is volt, jól nézett ki. Ez passzol a csapatomra is: Az én Bayernem szexi!

  Hírek