×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 1572

  kedd, 20 március 2018 13:11

  Xabi: Korai lenne számomra a Bayern irányítása

  Written by
  Xabi Alonso a SPORTBUZZER-rel készült interjúban a soron következő Német-Spanyol válogatott összecsapásról, a német szövetségi kapitányról, Joachim Löwről valamint a Bayernről és annak edzőjéről, Jupp Heynckesről is elmondta véleményét.


  SPORTBUZZER: Herr Alonso, pénteken a két futballgigász harca, Németország-Spanyolország mérkőzés következik. Hogyan látja a csapatok aktuális helyzetét?
  Xabi: A legtöbb játékos top klubban szerepel és természetesen főként az ott rájuk váró fontos mérkőzésekre összpontosítanak. Ez csak egy barátságos mérkőzés, ahol biztos nem teljes erőbedobással fognak pályára lépni a csapatok, viszont fontos teszt az előttünk álló nagy tornát illetően.

  Milyen szerepet játszhat ez a két csapat az oroszországi VB-n?
  Mindkettő favoritnak számít nálam, Németország amúgy is. Ők a címvédők és 2014 óta még jobbak lettek, új játékosok kerültek a csapatba és hihetetlen önbizalommal rendelkeznek. A spanyolok is túl vannak egy kisebb áttörésen, új generáció van készülőben, most kell megmutatniuk milyen jók.

  Kik lehetnek a jövő sztárjai a spanyoloknál illetve a németeknél?
  Sok ugyan még fiatal játékos szerepel már élcsapatban, mint Asensio vagy Isco. Még csak 23-24 évesek mégis kétszer megnyerték már a BL-t. A németeknél pedig a Konföderációs kupán látszott, hogy mekkora potenciállal rendelkeznek. Igazából B csapattal nyerték meg. Különösen örülök, hogy Joshua Kimmich nagyszerű fejlődésen megy keresztül. Remek srác, szoros kapcsolatot ápoltunk a Bayernnél és pontosan követem az útját. Ha így folytatja nagy jövő áll előtte.

  Milyen szerepe van a Német válogatott helyzetében Joachim Löwnek?
  Mindig előrelátó volt. 2010-ben ugyan Németország jó volt, de talán még nem állt készen a VB-címre. Már akkor lehetett látni, hogy merre akar haladni Löw, milyen focit akar látni a csapatától és milyen típusú játékosokra épít. A 2014-es VB győzelem után folytatta a generációváltást és épített be fiatal játékosokat. Most pedig már újra egy olyan csapatot épít, amely négy év múlva, Katarban ismét a végső győzelemért küzdhet. Úgy vélem ez nagy erőssége, figyelembe veszi a múltat is, de a jövővel is foglalkozik már.

  Képes lehet Németország egy olyan érára, mint korábban a spanyolok, amikor 2008-ban és 2012-ben az EB-t, közte, 2010-ben pedig a VB-t nyerték meg?
  Nem lesz egyszerű (nevet). De ha megvédik a VB címet, akkor máris alkottak valami olyat, amit nekünk nem sikerült.

  Térjünk rá az ex-klubjára, a Bayernre. Mennyire lepte meg, hogy Jupp Heynckes még egyszer visszatért a nagybetűs futballba?
  Meg voltam lepve, tényleg. Őrület, hogy mit nyújt. A helyzet amikor érkezett, és most teljesen más. A klubnál mindenkivel megtalálja a közös hangot, a vezetőséggel, a játékosokkal és a szurkolókkal is.

  Úgy gondolja, hogy nyáron valóban abbahagyja?
  Mondjuk úgy: nem lennék meglepve, ha mégis folytatná (nevet). Biztos vagyok benne, hogy elbeszélgetett Herr Rummeniggével és Herr Hoenessel és a lehető legjobb megoldást fogják megtalálni a Bayern számára. Ha úgy gondolják, hogy ez Heynckes, akkor sikerülni fog megtartani. Nagyon tisztelem őket.

  Ki lehetne Heynckes utódja? Talán Xabi Alonso?
  Nem, nem, az túl korai lenne (nevet). Talán pár éven belül, de most biztosan nem. Örülök, hogy nincs az a bizonyos nyomás rajtam. Nem állok még készen ilyen nagy kihívásra.

  Mégis belekóstolt már az edzői létbe, hiszen az Adidas által összeválogatott utánpótláscsapat, a "Tango Squad FC" edzője.
  Érdekes a pálya másik részéről szemlélni a dolgokat. Remek kezdeményezés az Adidas részéről, egész európából érkeztek tehetségek. A srácoknak lehetősége van olyan csapatok ellen játszani, mint a Real, a Juve, a Bayern vagy az AC Milan, edzhetnek a sztárokkal, olyan lehet, mint egy álom. Ha belegondolok, hogy nekem ilyen lehetőségem lett volna 15-6 évesen - huh, el sem hittem volna. Ezek azonban csak a legelső lépés számomra, nem több.

  Mik a következők?
  Nincs rajtam nyomás, egész nyugodt vagyok. Ez egy új szerepkör, amelyben tapasztalatot kell gyűjteni. Játékosként átélhettem ezt az élcsapatoknál, különböző országokban, különböző edzők irányítása alatt. Végül azonban a saját személyiséged kell megtalálnod.

  Nem lenne nehéz Önnek a Bayernnél, a Realnál vagy a Liverpoolnál gyakornokoskodni és tapasztalatokat gyűjteni.
  Igen, mindegyikkel remek kapcsolatot ápolok és azonnal szívélyes fogadtatásban van részem, ha arra járok - ez büszkévé tesz.

  Hírek