×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 1572

  szerda, 21 március 2018 13:23

  ZÉ ROBERTO: Jupp elárulta nekem, nem folytatja

  Written by
  A Bayern brazil legendája Zé Roberto egy kifejezetten jó interjút adott a TZ-nek, amiben sok érdekes kijelentést olvashatunk pl. a brazil játékosokról és Jupp Heynckesről .


  TZ: Nem hiányzik Önnek olykor a pálya?
  Nem igazán, tudja a fél életemet focival töltöttem, eljött az a pont, amikor be kellett végre fejezni. Több időt akartam a családomra és magamra.

  Hogy lehet az, hogy valaki 43 éves koráig játszon?
  Az egyik oldala a dolognak az, hogy elkerüljenek a sérülések, ez alap. A másik oldalon viszont rengeteget tanultam a felelősségvállalásról Európában. Felelősséget vállalni magamért és a testemért. A családomnak is köszönhetem, hogy ezt véghez tudtam vinni, folyamatosan ott voltak velem és erőt adtak.

  23 évnyi foci, 11 klub, több mint 1000 meccs. Mi maradt még ezen túl?
  A trófeák amit a Bayernnel és a Palmeirasszal szereztem. Brazíliában még senki sem lett bajnok 42 évesen vagy kupagyőztes 40 évesen. A Bayern volt az egyetlen ahol kétszer is játszottam. Az a klub volt, ami belém plántálta a győztes gént. A Bundesliga nagyon fontos volt a fejlődésemben. Tudja melyik szót tanultam meg először németül? A "tovább"-ot (németül: weiter)
  Brazilként könnyen estem akkoriban, és vártam, hogy lefújják a szabálytalanságot. Ekkor viszont csak annyit hallottam, hogy "Tovább, tovább!" Igazából Németországban lettem érett játékos"

  Breno, Douglas Costa – mostanában miért nem sikeresek a brazilok?
  Nekik más mentalitásuk van, mint nekünk volt. Könnyebb a dolguk. Vegyük példának Douglas Costat: ha nem játszhat a Bayernben, akkor megy a Juveba vagy máshova. Nálunk ez fordítva volt: nekünk először bizonyítani kellett, ha nem teljesítettem volna a Leverkusenben, akkor mehettem volna vissza Brazíliába. Mi keményebben küzdöttünk, mint a mai generáció.

  Mit jelentett az Ön karrierjének Jupp Heynckes?
  Először Madridban találkoztam vele. Kevesett játszottam akkoriban és el akartam igazolni. Ezt közöltem vele, és aztán a Flamengoba igazoltam, így ott lehettem a 98-as VB-n. Aztán következőnek 2009-ben találkoztunk, mikor Jürgen Klinsmanntól átvette a csapatot. Csodálatos ember Jupp.

  A bajor vezetőség is ezt gondolja róla, és marasztalnák is rendesen.
  Nemrégiben egy reklámforgatáson voltam a Säbeneren, s együtt ebédeltem vele és a játékosokkal. Elmondta nekem, hogy igazából nincs kedve tovább folytatni, a családjával, feleségével akar lenni. Ha nem a Bayernről lenne szó, vissza se jött volna. Rengeteget jelent neki ez a klub.

  És ő is a klub számára, ahogy látható.
  Mert teljes mértékben azonosul vele. Érezni a tiszteletet, amit a játékosok árasztanak a személye felé. Egy csapatban nagyon fontos ez és megértem, hogy szívesen megtartanák. Azt is mondta nekem, hogy a szezon végéig csinálja, aztán végleg befejezi.

  Mindeközben Arjen Robben és Franck Ribéry sem lesz fiatalabb.
  Én csukott szemmel aláírnám a szerződéshosszabbítást mindkettejükkel. Mindkét játékos még ma is a Bayern legkreatívabb és legkiszámíthatatlanabb játékosa. Ennek ellenére arra is figyelni kell, hogy megtalálják az utódjaikat, akiket az árnyékukban felkészíthetnek.

  Például egy Kingsley Comant és Serge Gnabry-t.
  Azt is hallottam, hogy a bordeauxi Malcomot is figyelik. Számomra ő is a tökéletes utódja lenne a Ribéry-Robben párosnak, akik a koruk miatt egyre sérülékenyebbek. Ezért az edzőnek pihentetni kell őket. Sokat jelenthetnek még a Bayernnek.

  Hasonlót várnak Brazíliában Neymartól.
  Igen, képes mérkőzéseket eldönteni. A Neymar, aki a brazil válogatottban játszik másik, mint aki Párizsban. Ott inkább az egyéniségére figyel, a válogatottban pedig csapatjátékos - és ez által egy jobb játékos is ott.

  A németek ellen sérülés miatt hiányozni fog. Mit vár ettől a mérkőzéstől?
  Nem lesz bosszú a 7:1-ért. Tite számára az lesz a fontos, hogy elvégezze a végső simításokat és megoldást találjon arra is, ha Neymar nélkül játszanak.

  A 7:1-es vereség téma még Brazíliában?
  Valószínűleg elfelejteni sose fogják, a 7:1 azonban sok mindenre hatással volt. Brazília azóta fejlődött és rátalált a modern futballra. Ezért a favoritok közé sorolom magunkat. Ahogyan Németországot is.

  Hírek