×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 1572

  csütörtök, 19 július 2018 17:30

  Makaay: Kovacék előnye lehet, hogy ismerik a Bayernt

  Written by
  A BILD-del készült interjúban a Bayern legendás csatára elmondta , hogy szerinte ki volt a VB legjobb csatára, és hogy mi hiányzott a német válogattnak, ezek mellett pedig a bajorok házatáján alakuló aktuális témákról is szót ejtett.

  Herr Makaay, milyennek látta a VB-t a csatárokat illetően?
  Makaay: Sok csapat nagyon védekező felfogásban lépett pályára. Annak a csapatnak a csatára, amelyik nem a labdát birtokolja, a saját térfelének a felénél ácsorog. Ez szinte az összes csapatnál megfigyelhető volt. Összességében egyébként egy egészen mutatós VB volt.

  Az egész világ a franciák játékosát, Kylian Mbappét csodálja. Ideális csatártípus ő?
  Mbappé számomra szélső. De mit is lehetne mondani róla, ha megnézzük az utóbbi mérkőzéseket? Őrület. Élvezet nézni, ahogy játszik. Romelu Lukaku a belgáktól is tetszik nekem, egy igazi bika.

  Mi hiányzott Önnek a németektől?
  Csalódást keltő volt a csapat. Elölről hiányzott nekem főként valami: egy jó csatár. Hiányzik egy olyan, mint Klose. Werner ugyan tehetséges játékos, de még időre van szüksége. Az utóbbi tornákon Müller tudott még valamit nyújtani elől, de most nem volt formában.

  Talán Jogi Löwnek mégis el kellett volna vinnie Sandro Wagnert?
  A Bayernnél "Joker" szerepet tölt be. Számomra sem az elsőszámú csatárjelölt a válogatottnál. Egy támadó játékost azonban különösen hiányoltam.

  Kit?
  Leroy Sanét. Az elmúlt szezonban a legjobb fiatal játékos volt a Premier League-ben. Nagyon rugalmas játékos, a gyorsaságával és a kreativitásával biztos tudott volna valamit alkotni.

  Ön számára ki a legjobb csatár?
  Robert Lewandowski. Számomra ő a legkomplexebb csatár. Gólokat szerez, megjátszható, emellett az előkészítésben is képes jeleskedni. Az elmúlt 6-8 hétben azonban nem azt az arcát mutatta, amelyet a szezon elején. A VB-n szinte nem is lehetett észrevenni.

  Van erre valami magyarázata?
  Talán a körülötte lévő átigazolási herce-hurca hátráltatta. A fontos meccseken nem volt jó. Ebből látszik, hogy milyen fontos a Bayern számára.

  Álmai klubja a Real Madrid...
  El is hiszem, hogy a Real szeretné ha ilyen képeségekkel rendelkező csatáruk lenne. A Barcelonának például véleményem szerint nem kellene. Nekik ott van Messi, Suarez, Coutinho és Dembélé. Hihetetlen!

  Meddig lesz még képes Lewandowski ilyen magas szinten futballozni?
  Biztosan van még pár év előtte. Kiemelkedően fitt, szinte alig sérült. Ezért is csak most hoztak a bajorok Wagner személyében egy kiegészítő csatárt. Várjuk ki mi fog történni nyáron.

  A Bayern újra és újra hangoztatja, hogy nem fogja elengedni.
  Ha Uli Hoeneß azt mondja, hogy maradnia kell, akkor Münchenben is fog maradni. Ez egészen egyértelmű.

  2003 és 2007 között együtt játszott a bajoroknál Hasan Salihamidziccsel. Ő a megfelelő sportigazgatónak?
  Profiként nagyon fontos volt a csapat számára. Bármelyik szélen tudott játszani. Nagyszerű figura. Korábban nem tudtam volna elképzelni, hogy a Bayern sportigazgatója lesz. A lehető legjobban ismeri a klubot és nagyon szoros a kapcsolata a vezetőséggel, főleg Ulival.

  Miként értékelné az első éves munkáját?
  Remek ember lehet a csapat és az edzők között. A mérkőzéseket is teljes mértékben átéli. Ez az a Brazzo, amelyet mindnyájan ismerünk. Nagyon sok energiája van.

  Tartja még vele a kapcsolatot?
  Hellyel-közzel. Csak úgy szólítom: sportigazgató Úr. (nevet)

  Mennyire ismeri jól Niko Kovacot és az ő edzői képességeit?
  A Allstar csapatban játszottam egyszer-kétszer vele. Jonathan de Guzmannal, aki előző évben a Frankfurtban játszott jó barátságot ápolok. Csak pozitívan nyilatkozott Nikoról. Kovac előnye lehet, hogy ismeri a Bayernt. Robert Kovac is, akivel még szintén együtt játszottam. Emellett Peter Hermannt is megkapja segédedzőnek. Izgatottan várom a munkáját. A Bayernnél győznöd kell! A bajnokságot és a kupát is meg kell nyerni, sőt leginkább a BL-t.

  Hisz benne, hogy megnyerheti a Bayern a BL-t?
  Évről évre nehezebb lesz. Láttam a Real elleni elődöntőket. Ha ennyi helyzetet elpocsékolsz, nehéz lesz megnyerni.

  Arjen Robben 34 éves létére még teljes erőbedobással edz. Továbbra is ő jelentheti a különbséget?
  Arjen természetesen még mindig fontos. Kár, hogy az utóbbi években olyan gyakran sérült volt. Egy egészséges Robben hihetetlen mit jelent a Bayern számára, épp úgy, mint Franck Ribéry.

  Ön jelenleg a csatárokkal foglalkozik a Feyenoord csapatánál. Mit is csinál pontosan?
  Mióta Giovanni van Bronckhorst az edző, minden nap az első csapatnál vagyok. CSak csütörtökönként vagyok az ifiknél, leginkább az U19-es és U17-es csatár srácoknál. Fontosnak találom, hogy külön edzzük őket.

  Mit mutat nekik ezeknél a különleges gyakorlatoknál?
  A mérkőzést megelőző két napon fél órát külön edzünk kis csoportokban. A hétvégi mérkőzés elemeit tanulmányozzuk, fejjátékot edzünk, üresbe mozgásokat, kapura lövéseket, elfutásokat. A mérkőzést megelőző napon pedig már csak a bizalomról van szó.

  Hírek