×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 6485

  vasárnap, 26 augusztus 2018 13:05

  BASTI: A Bayern mindig is a szívemben él!

  Written by

  Schweinsteiger kedden este búcsúmeccset játszott korábbi és jelenlegi klubjával (FCB4-0 Chicago), előtte viszont még várt rá pár interjú. Ezúttal a Bayern hivatalos honlapjának nyilatkozott: 

  FCBayern.de: Köszönjük a látogatásod, Basti. Milyen az élet Chiacagoban?
  Schweinsteiger: Nyugalmas. Annyira megszoktam odakint a sapkát és a napszemüveget, hogy már itt Münchenben sem tudok ezek nélkül járni-kelni. Amikor kiköltöztünk, a feleségemet többen felismerték, mint engem - mivel ő kicsit szebb nálam (nevet). Ezért is nem járunk egymás mellett az utcán, ő előre megy, én pedig hátulról követem őt (ismét nevet). Komolyra fordítva a szót, nagyon otthonosan érezzük magunkat Chicagoban. Ennek ellenére néha hiányzik egy-két dolog itthonról.

  Mint például?
  A barátok és a család. A hegyek és a bajor ínyencségek, a "Császármorzsa" és a "Gőzgombóc" is. 

  És mennyire hiányzik a Bayern München?
  A Bayern mindig is a szívemben él. A legtöbb meccsüket mind láttam a televizióban. Szerencsére Amerikában is könnyű követni azt, hogy mi történik Münchenben. Néhány játékossal még most is intenzíven tartom a kapcsolatot, ilyen Manuel Neuer vagy épp Thomas Müller. Természetesen mindenről nem tudok, ami a csapat háza táján történik. 

  Ma már távolról követed a Bayernt. Vettél észre változásokat?
  Most még jobban látom, mennyire nagy klub a Bayern. Legutóbb, amikor Vancouver-ben játszottunk, rengetek szurkolót láttam bajor mezben. A meccsek után mindig eltöltöttem velük egy kis időt, úgy éreztem magam, mintha a csapat nagykövete lennék.

  A Bayern 2002 december 7-én a Stuttgart ellen...
  Akkor debütáltam a Bundesligában. 3-0-ra nyertünk. (gyors válasz)

  Így igaz. Emlékszel, kinek a helyére álltál be csereként?
  Persze, Niko Kovac helyére.

  Mi a véleményed Niko Kovac edzői tevékenységéről a Bayern kispadján?
  Niko és a testvére, Robert teljesen beleivódtak a bajor környezetbe. Ismerik a klubot, ezért is menedzselik ennyire jól. Mindketten rendkívül motiváltak, örülök, hogy újra láthatom őket Münchenben.

  Menniyire emlékszel Niko játékoskarrierjére? 
  Védekező középpályásként játszott. Átlátta a pályát, irányított, mindig motiválta önmagát és a társait is egyfolytában bíztatta.

  Profiként közel 16 éve, 2002 november 13-án debütáltál. Milyen érzések kavarogtak akkor benned?
  Nagyon ideges voltam. Akkor jártam először az Olimpiai stadion öltözőjében, Még mindig bennem él, ahogy a mezem a fogason lógott. A vezetéknevem pedig alig fért a mez hátára, mivel tól hosszú (jókorát nevet). Ezért a betűket kissé összeszűkítették, nagyon jól nézett ki.

  Most a Chicago Fire csapatával érkezel az Allianz Arénába. Mennyire vagy izgatott az esemény előtt?
  Nehéz leírni ezt az érzést. Amikor a német válogattot színeiben játszottam búcsúmeccset, megértettem, mennyi érzelem uralkodik az emberen. Rengeteg emlék köt ide: a kezdetek, a győzelmek, a tapasztalatok. Nagyszerű időszak volt. Alig várom, hogy visszatérjek az Allianz Aréna gyepére, hogy talákozhassak a régi barátokkal és ismerősökkel. És természetesen a szurkolókkal is. Az utolsó Bayern meccsem óta nem játszottam tt, akkor pedig nem nagyon volt lehetőségem elbúcsúzni. Ezért is vagyok ennyire hálás, hogy a csapat megszervezte ezt a búcsúmeccset.

  Bajor színekben 500 mérkőzésen léptél pályára. Ezekből melyik a legemlékezetesebb számodra?
  Őszintén szólva, egy vereség jut eszembe: a 2012-es BL döntő. Ez volt karrierem egyik legszörnyűbb estéje. De úgy gondolom, ez a mérkőzés állított talpra, így tudtam 2013-ban Bajnokok Ligáját, 2014-ben pedig Világbajnokságot nyerni.

  Mennyire jellegzetes számodra a 2013/14-es év?
  Egy bizonyos pillanatban rájössz, hogy mennyire sikeres játékos lehetsz. Jupp Heynckes értette meg ezt velem. Mindannyian a Chelsea elleni kudarc után támadtunk fel és jutottunk fel a csúcsra. Ugyanez volt a válogatottal is: mindig is közel álltunk a trófeához, de sohasem tudtuk magasba emelmi, míg 2014-ben el nem jött ez a pillanat is. 

  Ma már 34 éves vagy. Meddig akarsz még aktívan futballozni?
  Erőnlétileg jól érzem magam. Jó érzés minden nap kijárni edzésre. Minden mérkőzésen játéklehetősget kapok. Ha Rummennige esetleg visszahívna (nevet), komolyan elgondolkoznék rajta. Úgy gondolom, 2-3 év még mindig bennem van. Ez viszont szezononként változhat.

  És mit fogsz csinálni azután?
  Remélhetőleg még több időt tudok majd tölteni a feleségemmel és a fiammal. Természetesen, focizni azután is fogok. Előbb azonban pihenni szeretnék.

  Mit gondolsz, vissza fogsz költözni a családoddal Bajorországba?
  Szerintem idővel újra Európában fogunk élni.

  Hírek