×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 2140

  szerda, 29 augusztus 2018 10:12

  BREITNER: A foci valamelyest visszafejlődött

  Written by
  A Tageszeitung ezúttal Paul Breitnert kérdezte a Bundesliga új idényével, a Niko Kovac irányításával és a német futball helyzetével kapcsolatban. Egykori játékosunk ezúttal sem rejtette véka alá markáns, ám következetes véleményét.

  TAZ: A Bayernnek áll a zászló a bajnokságban?
  Breitner: Németországban minden szurkoló, aki legalább egy kicsit józanul gondolkodik, erre a következtetésre jut. A bajnokság egyetlen csapat se tudott olyan drámai fejlődést produkálni, hogy a 20%-nyi hátrányt behozhassa.

  A Borussia Dortmundnál azonban Sebastian Kehl és Matthias Sammer révén a szakmai vezetés javult
  Ők talán hétközben a kiállásukkal vagy némely mondatukkal tudnak valamilyen pozitív feszültséget kelteni. De kérem-szépen, egy valamit ne felejtsünk el: amikor szombaton a játékvezető a sípjába fúj, ezeknek már nincs hatásuk a pályán történtekre.

  Milyen értelemben?
  Akkor már ezeknek az embereknek nincs befolyásuk, már nem is léteznek. Sem a menedzser, sem a sportigazgató, de még az edző sem játszik, győz vagy veszít – hanem a csapat. Ez a feltételezett külső befolyás olyan, minthogy Helló! A Bundesligában vagyunk és nem az óvodában!

  Mit vár Niko Kovactól, mint a Bayern új edzőjétől?
  Az alapján mérem, ahogyan az új játékosokat beépíti a csapatba. Azáltal, ahogyan a valamelyest idősebb játékosokat egy azonos szintű, fiatalabb játékosokkal pótolja. Amit én kívánok: hogy Arjen Robbent és Franck Ribéry-t a fiatalabb játékosok vésztartalékjaként lássam.

  Fiatalítás régóta nem volt Münchenben.
  Csak Louis van Gaal idejében. Ő a 19 éves Thomas Müllernek és Holger Badstubernek megmondta: ti vagytok az én játékosaim, megbízom bennetek, nem vagytok gyengébbek a többieknél és ti fogtok játszani. Ennyi. Ez az egyetlen út.

  Niko Kovacot a sokat idézett átalakítás alapján ítéli meg.
  Bizonyos értelemben. De ez már tavaly megkezdődött Joshua Kimmich, Kingsley Coman, Niklas Süle és James által. Most Leon Goretzka és Serge Gnabry is bejöttek a képbe. Az edzőnek ezt kell a pályán beváltania.

  Minek kell változnia ahhoz, hogy idén a Bayern BL-t nyerjen?
  Számomra ez relatíve nagyon egyszerűen megfogalmazható: a döntő két meccsen nem volt csúcsformában a csapat. Ezért is áll a Bajnokok Ligája a kívánságlista első helyén. Ott a negyeddöntőtől kezdve minden csapat egy szinten áll. Onnantól kezdve nem teheted meg, hogy csak 20 percet játszol a saját szinteden. Akkor véged! Ez volt tavaly is.

  A VB-blamát követően mennyire fontos a Bundesliga jó szereplése Európában? 
  Ami szerintem fontosabb, hogy olyan állapotban leszünk-e, hogy a futballunk előző évekbeli visszafejlődését meg tudjuk állítani.

  Mire gondol pontosan?
  A Bundesliga egy ugyanolyan színvonalvesztésen ment át, mint az egész világfutball. Az oroszországi VB kiváló példa erre: Olyan futballt láttunk, amiről pillanatnyilag nem tudjuk, merre tart. És ez számomra tragikus. Normálesetben minden világbajnokság arról is szólna, merrefelé tart a foci.

  Miért tart errefele a futball?
  Mert a labdatartáson alapuló futballt feltörték. A VB-n is olyan futballt láttunk, ahol a gyengébb csapatok megkapták az esélyt arra, hogy hátul rendben megálljanak, aztán elől egy sprintert játszatva hosszú labdákkal próbálkozzanak – bumm és máris eredményes vagy. Nem láttunk ötletességet, semmi újszerűt. Ugyanolyan futballt láttunk. Ez unalmas, nem látványos és arra ösztönöz, hogy mindenki csak a pillanatnyi feladatát teljesítse a pályán.

  Pontosabban is kifejtené?
  Úgy játszanak, mint korábban a tiki-takánál és a labdatartáson alapuló futballnál – korábban egy az egy ellen, ma pedig kiszélesíteni a játékot, a labdát továbbadni, minél hamarabb megjátszani. A felelősségtől amilyen gyorsan csak lehet, megszabadulni. Három-négy oldalváltás, majd vissza a kapusnak, aki hosszan előrelövi, és még szurkolhatsz, hogy az egyértelmű labdabirtoklásodból 50/50 %-os esélyt kihozzál. A legrosszabb, hogy ez már a legkisebbekkel gyakoroltatják. Gondolkodás, mozgás és bármi nélkül. Az edzők mindig a Bundesligából indulnak ki. Amit látnak, továbbadják. Az van, amit Mehmet Scholl is mondott: Nincsenek már egyéniségek, a gyerekeknek már nem engedik meg, hogy cselezzenek. Már csak az van, hogy játszd ide, játszd oda, mozogj ide, mozogj oda, húzd ki a széleket itt, húzd ki a széleket ott, majd vissza. Emiatt van, hogy a foci valamelyest visszafejlődött.

  Vannak további okai is ennek?
  Miért voltak a franciák és a belgák olyan eredményesek? Mert vittek egyénit is a játékba. Mint a Bayernnél Franck Ribéry és Arjen Robben is az előző években. Ők gondoskodtak arról, hogy az ellenfél azt mondja: ’Hű, mi is történik most? Ja, cseleznek. A legnagyobb tempóban közelednek felém. Mi lesz most?’ Hasonló a helyzet, mint a 2004-es EB-t követően volt. Változtatnunk kell, amilyen gyorsan csak lehet.

  Mit vár Joachim Löwtől? 
  Nem voltam jelen, amikor egymás között megtárgyalták a dolgokat. De emlékszem arra, hogy Joachim Löw egyike volt azoknak, akik anno megreformálták a német focit. Azt remélem és várom el, hogy ismét megértse az idő szavát. Alkalmasnak tartom Jogi Löwöt arra, hogy a német futballt ismét kirántsa a mélyből és egy új, friss irányba terelje.

  Hírek