×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 6485

  szombat, 06 július 2019 19:56

  KHR: Az a sajtótájékoztató hiba volt, de tanultunk belőle

  Written by

  Rummenigge ezúttal az "51" című bayernes magazinnak adott hosszabb lélegzetvételű interjút, melyben szóba került a múlt, de a fő témák sem maradtak ki: beszélt a változásokról, a szerepéről és a már eltervezett 2021-es visszavonulásáról is.


   Rendkívül érzelmesen zárult az előző szezon  Ribéry, Robben és Rafinha távozása miatt. Vajon más külföldi játékosok is lehetnek majd ekkora kulcsfigurák, mint ők?
  KHR: Fontos számunkra a folytonosság. Franck pl. 2007-ben érkezett és 2008-ban már távozni is akart, elképesztő ajánlatokat kaptunk érte. De aztán végül maradt, és a Bayern az otthona lett. Nem véletlen tehát, ha karrierje után is ellátogat hozzánk. A Barcelona híres szlogenje – „Több mint egy klub" – a Bayern Müncherne is érvényes, hiszen ápoljuk a kultúránkat. Továbbra is keresni fogjuk azokat a topjátékosokat, akik számára a Bayern többet jelent, mint egy sima futballklub. Ilyen például Joshua Kimmich, aki rengeteg örömöt jelent a számunkra. Négy év alatt teljesen beleépült a bajor környezetbe. Vagy épp Niklas Süle, aki nálunk nőtte ki magát és vált igazi férfivá már az első évében, tisztában van vele, mit jelent a bajor mezt viselni.

  Ön hogy élte meg ugyanezen, fiatal időszakát?
  1974-ben kerültem a Bayernhez 18 éves tinédzserként. Az első edzésemen én jöttem ki elsőként a pályára és rögtön el is bújtam valamelyik sarokba, hisz több, mint 10 ezer néző volt jelen a helyszínen. Aztán olyan vfriss ilágbajnokok jöttek ki az öltözöből, mint Gerd Müller vagy Franz Beckenbauer. Fel is tettem magamban a kérdést – „Édes Istenem, mi történik itt?". Nagyon tiszteltem őket, az első két hétben rendkívül udvariasan beszéltem velük. Egészen addig a pillanatig, amikor Gerd Müller azt mondta nekem: „Hívj csak Gerdnek!" Egy hónap elteltével rájöttem, hogy itt csak a győzelem számít, erre épül az egész klub. Ez a Bayern tanítása. Ha ezt a szemléletet nem sajátítod el, akkor itt sosem leszel sikeres..

  Melyek a legkellemesebb emlékei a kezdetekből?
  Sok más mellett a menedzserünk, Robert Schwan személye. Egyszerre volt kegyetlen és nagyvonalú. A Yerevan csapata ellen játszottunk negyeddöntőt. A győzelmi bónusz 15 ezer márka volt akkor. Én viszont csak 3 ezer márkát kaptam. Bementem az igazgatói irodába és szóvá tettem – „Herr Schwan, itt valami hiba történt." – „Tünés innen! Amilyen gyengén játszottál, örülj, hogy legalább ennyit kapsz!" – jött a válasz. Ezután rengeteg gólt rúgtam. Két hónappal később váratlanul nagy fizut kaptam. Visszamentem hozzá:  „Herr Schwan, most pedig túl sokat kapok, 15 ezer meg 3 ezer az már 18 ezer." – „Te pedig bolond vagy!" – válaszolta. Schwan értett a szakmájához, Uli Hoeneß, az utóda sokat tanult tőle.


  Uli áprilisi interjújában azt mondta, a legbizarabb tárgyalás a Club Olimpia nappalijában történt, amikor leigazolták Roque Santa Cruz-t Paraguayból.
  Igen, de ő nem mondta el, hogy a tárgyalás után kezdődött az igazi móka. A szerződés aláírása elhúzódott, és után Ulival sietnünk kellett a repülőtérre. 20 perccel a felszállás előtt a terminálon keresztül rohantunk a kapuhoz. Én egy kissé előrébb voltam és csak annyit hallottam, hogy Uli a hátam mögött üvölt. Megfordultam, és azt mondta, hogy szerinte izomszakadása van. Erre felkaptam egy poggyászkocsit, feltettem rá a csomagunkat és azt mondtam Ulinak: „Ülj fel rá!" Így értünk a kapuhoz. Természetesen elkéstünk, a gép már gurult. Aztán valahogy csak sikerült meggyőzni a hölgyet a beszálló pultnál, végül pedig a gép viszajött értünk. Amikor felszálltunk, mindenki dühösen nézett ránk. Mi azonban boldogok voltunk és örömünkben whiskey-vel ünnepeltünk. Uli még 3 hétig sántikált az eset után.

  17 éve van a Bayern gazdasági szervezet élén. Ilyen hosszú idő után nem halványul el a futball iránt érzett szenvedélye?
  Nem, még mindig imádom. Egyszer megkérdezték tőlem, hogy meccs alatt is a pénzen jár-e az agyam. Meglepett a kérdés. Amúgy nem, meccs alatt csakis a játékra koncentrálok. Az irodában a pénzügyekkel foglalkozom, hisz ez a munkám. Büszkék lehetünk arra, hogy komoly gazdálkodást végzünk és mégis, közben család klub maradtunk, ami nem igazán jellemzően a profi foci egyre őrültebb világában. Az irodán kívül viszont, ugyanyúgy nézem a futballt, mint gyermekkoromban, Lippstadt-ban. Imádom a futballt. A legszebb vasárnap számomra az, ha 3-4 meccset is megnézhetek a tévében.

  Miben változott meg a 17 év leforgása alatt?
  Hát, nyugodtabb vagyok. Az őszi Düsseldorf ellen groteszki 3-3-as döntetlen után érzelmileg fel voltam dúlva- Uli még inkább. Ötödikek voltunk a tabellán, mindkettőnk számára világossá vált, hogy ez a helyzet tarthatatlan. De aztán megegyeztünk: ideje hazamenni, aludni rá kettőt, majd hétfőn reggel 9 órakor folytatni a megbeszélést az irodában. A múltban csak jól megsértettük volna egymást az ilyen helyetekben.

  Minden döntésükre ráugrik a nyilvánosság Hogyan kezeli Ön ezt? Például a tavaly őszi sajtótájékoztató rengeteg kárörvendőt szült.

  El kell fogadnunk a kritikát. És el is fogadjuk. Az a sajtótájékoztató egyszeri eset volt, és persze hiba ,ezt őszintén be kell látni. De ez már a múlt, és nem fog többet megismétlődni. Ha ismét ezzel jönnek, akkor csak azt mondom, lépjünk már ezen túl, mert van egy pont amikor tényleg elég. De ez nem azt jelenti, hogy ne tanulnánk a hibákból. A kritika maga egy jó dolog, mindaddig amíg objektív.
  https://www.youtube.com/watch?v=EJQdDjCqOao

  Mi a véleménye arról a kritikáról, hogy a radikális változások egyszerűen nem működnek a klubnál?
  Jobban meg kellett volna védenünk magunkat ebben a kérdéskörben. A keretünk egy pont jó elegy. Csak 18, 19 vagy 20 éves játékosokkal a pályán nem lehet megváltani a világot, nem lehet mindent egy lépésben és azonnal, úgy a fiataloknak rengeteg felelősséget kellene felvállalniuk. A tapasztaltabb keret jelentette az előnyünk a Dortmunddal szemben az előző szezon hajrájában, ez pedig trófeákat ért.

  Mennyire nehéz emberségesnek maradni komoly üzletemberként? A szezon végén James kérte önt, hogy hagyja őt távozni. Pénzügyi szempontból azonban érdemesebb lett volna élni az opcióval és utána továbbadni.
  Igen, de számunkra az ember a legfontosabb tényező. Ezért el kellett engednünk. Úgy gondolom, a mai világban sajnos a futball sokak számára csak egy üzlet. A futball azonban nem szabad, hogy olyan piac legyen ahol emberekkel kereskednek. Ez nem a Bayern stílusa. A filozófiánk válna hiteltelenné, ha nem ezt tennénk. Ez a "luxus", hogy mások vagyunk, őszintébbek, emberségesebbek, azonban kifizetődik: A legtöb játékos ezt meghálálja. Nem véletlenel, hogy a klub játkosainál az általános közérezeti faktor vitathatatlanul magas.

  Mit szeretne, mit mondjanak az emberek Önről?
  Nincs szükségem arra, hogy imádjanak. De a tisztelet fontos számomra. Játékosként azt akarod, hogy a szurkolók rajongjanak érted. Amikor gólt szerzel egy 70 ezer fős stadionban, megtapasztalod az érzelmek robbanását. Soha nem fogom elfelejteni, milyen büszkén mentem haza az első Bayernes gólom után. Most csak a háttérben szeretném folytatni a munkát, ez nem is kérdés. Végül a szurkolók inkább a játékosokra emlékeznek, és nem a háttéremberekre. De ez így van rendjén.

  Gondol néha a 2021-es visszavonulására?
  Nem, még mindig van mit elérnem addig. Úgy gondolom, a legfontosabb, hogy valamit tovább tudjunk adni a fiataloknak. Ez fog történni Oliver Kahnnal is. Soha nem gondoltam magamról, hogy nélkülözhetetlen vagyok. Amikor 1977-ben Franz Beckenbauer New York-ba ment, mindenki azt hitte, hogy ezzel a Bayernnek vége. Néhány hónapig fura volt a légkör, de a végén minden visszaállt a régi kerékvágásba. Azóta tudom, hogy mindenkit lehet helyettesíteni.

  Most ez a két é fél év fontos időszak lesz, ugye?
  A Bayernnél mindig komolyak a célok. A főbejáraton szeretnék távozni majd. Mikor kezdtem, akkor szinte úgy osontam be az oldalbejáraton a klubba. Mindig is hálás leszek a Bayernnek, hogy egy ilyen felelősségteljes munkát bízott rám. Egy kicsit megdöbbentő is lesz felállni és távozni, hiszen ez a klub még mindig ugyanúgy lenyűgöz, mint fiatal srác koromban.

  Hírek