×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 65

  péntek, 04 október 2019 19:49

  A leendő elnök, Herbert Hainer bemutatkozik: "Beckenbauer miatt lettem Bayern-fan"

  Written by

  A november 15-i közgyűlésen sor kerül Uli Hoeneß utódjának megválasztására. A jelölt, Herbert Hainer, az adidas korábbi CEO-ja már nagyon várja az estét. Az "51" című magazin most lehozta az első komolyabb interjút Hainerrel. Ennek első részét olvashatjátok, amiben elég jó betekintést nyerhetünk a leendő elnök személyiségébe.


  Hainer Úr, egyszer azt mondta még az adidas ügyvezető igazgatójaként, hogy a Önnek van a legjobb munkája. A Bayern elnökeként akkor már az csak a második legjobb lehet?

  Herbert Hainer: (nevet) Ezt csak akkor tudom majd megítélni, ha megválasztanak. DE el tudom képzelni, hogy át kell gondolnom a korábbi kijelentésem. Büszke lennék ha megválasztanának.

  Ön az 1954-es német világbajnoki győzelem előtt egy nappal született, mondhatni szó szerint benne van a vérében a foci.
  Nem tudom megmondani, hogy a génjeimben van-e a dolog, de a családom eléggé szereti a focit. A bátyám sporttal kapcsolatos végzettséget szerzett, az öcsém az 1860 játékosa volt, én pedig alacsony osztályokban fociztam és így finanszíroztam a tanulmányaimat. A foci, úgy általában, napi szinten volt téma a családban.

  Most, hogy a Bayern elnöki posztjáért indul, egyáltalán szabad arról beszélni, hogy van egy testvére az oroszlánosoknál?
  (nevet) Hát, nehezen tagadhatnám le őt. A karrierje elég jól dokumentált. Az első stadionos élményem amúgy a TSV-hoz kötődik. A nagybátyám, aki müncheni volt, egyszer kivitt a Grünwalderbe, de valahogy nem jött be a dolog. Utólag okoskodhatnék, és mondhatnám azt, hogy előre láttam, hogy a Bayerné lesz a jövő. Bár azok a napok nem voltak még olyan fényesek. A riválisunk jobb helyzetben volt, a Bundesliga alapító tagjai voltak és megnyerték a 1966-os bajnokságot. S mégis a Bayern rajongója lettem, nem kevés részben egy bizonyos élmény miatt.

  Mi volt az?
  Amikor láttam játszani a fiatal Beckenbauert a Bayernben. Az a nyugalom és elegancia. Előtte a foci egy kemény küzdelmes sport volt. Beckenbauert mindig is Cassius Clay-hez hasonlítom, a boxból. Nehézsúly, óriás, lomha férfiak egymást püfölik. Aztán jött a karcsú Cassius Clay, aki sokkal gyorsabb volt lábbal mint a többiek. Teljesen másképp bokszolt, ilyen volt a fiatal Beckenbauer is a fociban."

  Ön szerint hogyan változott a foci a gyerekkora óta? S hogyan látja most a dolgokat?
  A futball sokkal atletikusabb manapság, gyorsabb, a sprintek száma kétszer annyi mint a 20-30 évvel ezelőtt. S minden valahogy profibb lett a foci körül, az üzlet kinőtte a pályát. A Bayern forgalma pl 750 millió euró manapság, egy globális brand ami jelen van Ázsiában és Amerikában is. De én még mindig régi módi rajongó vagyok, szeretem ha csend van körülöttem és szenvedélyes ki tudom élvezni a 90 percet.

  Azt mondják, inkább idébb ül ha túl sokat beszélnek maga mellett.
  Így van, ne szeretem. A páylára akarok fókuszálni végig.

  Szokott kifakadni olykor? Mondjuk úgy hogy "spori, maga vak !?"
  Nos, a korral kicsit megválogatom a szavaim, de nyilván fel tudnak bosszantani a rossz döntések.

  Állítólag egy meccsén Ön rárontott a bíróra, mert az büntetőt ítélt a csapata ellen, annak ellenére, hogy ár 8-0-ra vezettek. Ez egyfajta attitűd Önnél, amit a pályán kívül sem tud levetkőzni?
  Ez az igazságérzetemhez kapcsolódik, ami elég erős, és nemcsak a pályán. Akkor teljesen biztos voltam benne, hogy a büntető jogtalan. nem félek a kritikától és nyílt beszédtől. Kifejezetten nem bírom az igazságtalanságot.

  Az adidas-os búcsúmeccse során annak ellenére játszott, hogy válltörése volt. Fel volt kötve a válla, mint anno Beckenbauer. Gólt is lőtt büntetőből. Ez az mutatja, ha kell összeszorított foggal is megteszi amit kell...
  Azt szokták mondani, hogy nem tudok veszíteni és ez igaz. Az sosem jó érzés, veszíteni sehogy sem szép. A búcsúmeccsemen meg mindenképp játszani akartam. Voltak fájdalmaim, de ez része a dolognak.

  Nagy sportrajongónak számít. Egyszer azt mondta egy interjúban, hogy az utóbbi négy évtized olimpia aranyérmes díjlovaglóit is fel tudná sorolni. Akkor megkérném most erre.
  Oh, ez korábban igaz is volt, megjegyeztem mindenkit Josef Neckermanntól Dr Reiner Klimken át Liselott Linsenhoffig. Az elmúlt éveket viszont passzolnám.

  Honnan jön ez a szenvedély - van olyan, hogy 20 órát és a TV előtt ül, ha pl. Olimpia van?
  Ha lehetséges, igen. Anno Münchenben minden versenyszámot megnéztem élőben.
  Az adidas-nal mindig is azt mondtam, hogy mi egy olimpiai márka vagyunk. Lehet, hogy a vívóknak és gerelyhajítóknak szánt cipőkkel nem érünk el nagy profitot, de akiknek meg keményen meg kell küzdeni a sikerért, is megérdemlik a jó felszerelést a topteljesítmény eléréséhez. Sosem szólhat a dolog csak a profitról, még ha nagy cégekről beszélünk is. Ez a sportemberlét része.

  Ezen sportolók közül ki volt Önre a legnagyobb hatással?
  Beckenbauer futballistaként és személyiségként. Játékosként és edzőként is mindent megnyert, majd sikeresen Németországba hozta a 2006-os világbajnokságot, ami nagyon meghatározó volt az ország, a német emberek számára. Identitásmeghatározó.
  Aztán ott van Cassius Clay, akinek hihetetlen aurája volt. Ha belépett a terembe, nyugalmat árasztott. Érdekes személyiség volt, aki sok dolgot véghezvitt, nem utolsó sorban a színes bőrűek jogáért folytatott küzdelemet, az USA-ban.

  Hírek